Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο κύκλωμα ναρκωτικών στην Ευρώπη

0
3

 

 Δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν, εκ των οποίων 13 Ελληνες και 2 υπήκοοι Αλβανίας, ενώ κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 678,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και 57 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, έπειτα από αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε Αφίδνες, Ασπρόπυργο, Γλυκά Νερά, Υμηττό, Κορυδαλλό, Σαλαμίνα, Καλλιθέα, Κηφισιά, Ζάκυνθο και Βέροια.

Παράλληλα, με τη συνδρομή των λιμενικών Αρχών της Ζακύνθου, ερευνήθηκε εξονυχιστικά και νησίδα, όπου οι δράστες είχαν αποθηκεύσει ναρκωτικά, σύμφωνα με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης και ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.

Όπως τόνισαν. τα μέλη της σπείρας μετέφεραν με φορτηγά αυτοκίνητα μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης, καθώς και κοκαϊνης, στην Ελλάδα, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων, σε Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο και Νορβηγία.

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών έπειτα από πολύμηνες έρευνες, σε συνεργασία με το Γραφείο DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, διαπίστωσε τη δομή, τον τρόπο ενέργειας και τις τακτικές της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και τη διεθνή δράση της. Η μεθοδολογία της οργάνωσης, όπως επισήμαναν οι κ.κ.Παπαζαφείρης και Παναγιωτόπουλος, ήταν πολυεπίπεδη.

Ειδικότερα, διέθετε μεταφορικές εταιρείες, που είχαν ιδρυθεί σε ονόματα «αχυρανθρώπων» σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες γινόταν η ταξινόμηση των φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών. Με αυτή τη μέθοδο η οργάνωση απέφευγε τη στοχοποίηση σε περίπτωση κατάσχεσης μεταφερόμενων ναρκωτικών, ενώ ήταν δυσχερής ο εντοπισμός άλλων μελών. Σημειώνεται, ότι τόσο τα μέλη που συλλαμβάνονταν όσο και οι οικογένειές τους, είχαν οικονομική βοήθεια από τα επιτελικά στελέχη της οργάνωσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οσον αφορά στη διακίνηση ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία προς την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, ένας 44χρονος Αλβανός, που διαμένει στο εξωτερικό, ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο του χρηματοδότη, αλλά και τη διεύθυνση των μεταφορών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, τόσο οδικώς, με φορτηγά αυτοκίνητα, όσο και μέσω θαλάσσης, με ταχύπλοα σκάφη, με άμεσο συνεργάτη έναν 46χρονο Ελληνα.

Ο τελευταίος ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή των χρημάτων και τη χρηματοδότηση των μεταφορών, τη στρατολόγηση υποστηρικτικών μελών, καθώς και επαγγελματιών αυτοκινητιστών, προκειμένου να εκτελούν τα δρομολόγια ως οδηγοί των φορτηγών αυτοκινήτων, μέσα στα οποία έκρυβαν τα ναρκωτικά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι κρύπτες αυτές, όπως τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος. ήταν πολύ δύσκολο να ανακαλυφθούν.

Σχετικά με τον τομέα της διακίνησης ναρκωτικών από και προς τη Δυτική Ευρώπη, ένας 50χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 59χρονος Ελληνας, που συνελήφθησαν, ήταν επιφορτισμένοι με την οργάνωση και τον συντονισμό, σε συνεργασία με άλλα εγκληματικά δίκτυα, μεταφοράς ναρκωτικών σε ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ένας 52χρονος Ελληνας, βασικό μέλος της οργάνωσης στη χώρα μας, ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ήταν επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό της οργάνωσης με φορτηγά και ρυμουλκούμενα οχήματα και την ανεύρεση νόμιμων φορτίων που θα χρησιμοποιούντο για τη μεταφορά ναρκωτικών.

Επίσης, ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, που ζει στη Βουλγαρία, αναλάμβανε τη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ίδρυση εικονικών εταιρειών και της εγγραφής σε αυτές φορτηγών αυτοκινήτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, κυρίως στην Αυστρία και τη Βουλγαρία.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ στο Βέλγιο συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αλβανίας και έχουν κατασχεθεί 100 κιλά κάνναβης (σε μορφή σοκολάτας).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here