Φάιμαν: Άπλετος χρόνος συζήτησης για τις τράπεζες, αλλά όχι για τις ανθρώπινες ζωές

0
6

 

Δεν μπορεί να υπάρχει άπλετος χρόνος συζήτησης για τις τράπεζες και όχι για τις ανθρώπινες ζωές, υπογραμμίζει ο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του και για τη στάση της Ουγγαρίας στο θέμα των προσφύγων.

Ταυτόχρονα ο αυστριακός καγκελάριος ζήτησε η σύγκληση μέσα στο Σεπτέμβριο έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των προσφύγων,τονίζοντας ότι το δίκαιο παροχής ασύλου απαιτεί την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Ειδικά η Ουγγαρία θα πρέπει να ταχθεί υπέρ των δεσμευτικών ποσοστώσεων και υπέρ της από κοινού ευρωπαϊκής προστασίας των συνόρων, σημείωσε ο καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας στην Αυστρία Γιάνος Πέρενι.

Η καγκελαρία εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για την στάση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης στο θέμα των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων, στάση που έχει προκαλέσει διεθνή καταγραυγή.

«Κάποιος που φθάνει και συναντά συρματοπλέγματα, πρέπει να έχει την ευκαιρία να αναγνωρίζεται ως αιτών άσυλο και να του δίνεται κατάλυμα, και αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας πως η Ουγγαρία έχει την υποχρέωση να καταγράφει τους πρόσφυγες, να τους συμπεριφέρεται ανθρώπινα και να υποστηρίζει μια δεσμευτική ποσόστωση καθώς, όπως είπε, αυτή είναι η βάση για μια ελεγχόμενη διαδικασία και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ζητώντας τη σύγκληση ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προσφυγική κρίση μέσα στο Σεπτέμβριο, έπειτα από την έκτακτη σχετική σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, ο κ. Φάιμαν παρατήρησε ότι «δεν είναι δυνατόν στο παρελθόν να είχαμε τόσο πολύ χρόνο για τις τράπεζες και να συναντιόμασταν συνεχώς, και τώρα να μην έχουμε αυτό τον χρόνο. Οι τράπεζες ήταν σημαντικές, διότι τελικά θα πλήττονταν οι άνθρωποι από την ανεργία, ωστόσο τώρα είναι σημαντικό, διότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές«.

Ο ίδιος είχε ήδη σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες – την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τους οποίους συμφωνήθηκε να βρίσκονται διαρκώς σε στενό συντονισμό.

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, ο ίδιος υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την εφαρμογή δίκαιων και υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο θέμα των προσφύγων, ενώ θεωρεί ότι η συζήτηση για μια λύση του ζητήματος πρέπει να διεξαχθεί το ίδιο εντατικά σε επίπεδο Ε.Ε, όπως είχε διεξαχθεί για τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών, κάτι στο οποίο συμφωνούν με τον κ. Γιούνκερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here