Φακελώνουν στις τράπεζες όσους «χαλάνε» χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

0
25

 

Εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδoς προβλέπει ότι οι τράπεζες οφείλουν να κάνουν πλήρη καταγραφή των στοιχείων και των συναλλαγών όσων ανταλλάσσουν (δηλαδή «χαλάνε»)  – χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Το τελευταίο μήνα η ζήτηση στις ελληνικές τράπεζες για μετατροπή των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ σε μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση, ειδικά μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσης της ΕΚΤ να περιορίσει αρχικά και εν συνεχεία να αποσύρει από την κυκλοφορία τα εν λόγω χαρτονομίσματα.

Πολλοί πολίτες που φυλάνε σε θυρίδες ή προσωπικές κρυψώνες τα χρήματα που εκταμίευσαν προ των capital controls, επιλέγοντας χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για μικρότερο όγκο, έχουν αρχίσει να επισκέπτονται τις τράπεζες για να τα ανταλλάξουν με χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας, φοβούμενοι πιθανές εξελίξεις.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» Η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε αυτή την κίνηση  με στόχο τον προληπτικό έλεγχο για «ξέπλυμα» χρήματος.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταγράφουν και να καταχωρίζουν μηχανογραφικά κάθε ανάλογη κίνηση. Ακόμη οι τράπεζες υποχρεούνται να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανά πελάτη φυσικό πρόσωπο μηχανογραφικά και να τις συνεκτιμούν με άλλες συναλλαγές του με χαρτονομίσματα της ίδιας ονομαστικής αξίας, καθώς και με τις λοιπές συναλλαγές του.

Αντίστοιχα υποχρεούνται να παρακολουθούν και τις υπόλοιπες συναλλαγές πελατών τους που εκτελούνται με τραπεζογραμμάτια που προσκομίζουν, όπως η κατάθεση σε λογαριασμό των ιδίων ή τρίτων, διασταυρώνοντας τις σχετικές κινήσεις με το οικονομικό και συναλλαγματικό προφίλ του εκάστοτε πελάτη.

Σημειώνεται πως εκμεταλλευόμενες την ευκαιρία οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής μετρητών με άλλα μετρητά, αλλά με προμήθεια που ανέρχεται σε 0,15% επί του ποσού που ανταλλάσσεται. Η ελάχιστη προμήθεια είναι 5 ευρώ (1% της αξίας του χαρτονομίσματος) και η μέγιστη στα 200 ευρώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here