Φάρος Πολιτισμού το αρχαίο θέατρο της Μήλου

0
13

 

Tο ανακαινισμένο θέατρο της Μήλου εγκαινιάστηκε με την παράσταση «Διάλογος Αθηναίων-Μηλίων» του Θουκυδίδη, που για πρώτη φορά θεατρικοποιείται από τον Μηλιό σκηνοθέτη Πέτρο Ζούλια και παρουσιάζεται στο κοινό 2.500 χρόνια μετά το ιστορικό γεγονός, σχεδόν στο σημείο όπου εκτυλίχθηκε.

Η παράσταση βασίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του Θουκυδίδη, την επιμέλεια, διασκευή και μετάφραση υπογράφει ό ίδιος ο Πέτρος Ζούλιας, αλλά και στο κείμενο του Γιάννη Ρίτσου «Η καταστροφή της Μήλος», με πρωταγωνίστρια τη Νένα Μεντή στον ρόλο της γυναίκας της Μήλος.

Με αυτήν την παράσταση ανοίγει ένας κύκλος πολιστιστικών εκδηλώσεων στο αρχαίο θέατρο αναδεικνύοντας τη Μήλο ως πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού.

Για την προστασία του μνημείου και την επανένταξή του στην πολιτιστική ζωή του νησιού εκπονήθηκε, το 2009, μελέτη αποκατάστασής του, με χρηματοδότηση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Στη συνέχεια, το έργο «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Μήλου» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, που υλοποιήθηκε τα έτη 2010-2015 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με επίβλεψη των αναστηλωτικών εργασιών από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Η παράδοση του έργου έγινε από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Βλαζάκη, παρόντων του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, των βουλευτών Κυκλάδων κκ. Νίκου Συρμαλένιου και Γιάννη Βρούτση, του Επάρχου Μήλου κ. Νίκου Βενάκη, του Δημάρχου Μήλου κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.

Εμφανώς συγκινημένος για την ολοκλήρωση του εξαιρετικής ομορφιάς θέατρο, που βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού, με θέα μαγευτική, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε, σύμφωνα με τα mileikanea.gr:

«Το Αρχαίο Θέατρο της Μήλου είναι ξανά, μετά από δεκαετίες, χώρος πολιτισμού!

Είναι μεγάλη η χαρά και συγκίνησή μου για την παράδοση ενός σπουδαίου, όχι μόνο για την Μήλο αλλά για όλη την Ελλάδα, μνημείου που με πόρους ευρωπαϊκούς, ολοκληρώθηκε και από σήμερα μπορεί να ξαναγίνει αυτό που ήταν αιώνες πριν, ένας φάρος πολιτισμού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here