FΑΖ: Θα υπογραφεί 100% η συμφωνία, δηλώνει κοινοτική πηγή

0
9

100% σιγουριά ότι το Eurogroup θα εγκρίνει τη συμφωνία δίνει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική FAZ, επικαλούμενη πηγή από το περιβάλλον των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πάντως όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι ο Τσίπρας πρέπει ακόμη να ασχοληθεί με το ζήτημα των διαφωνούντων. Οι επιλογές του είναι είτε να ψάξει εν συνεχεία για άλλους εταίρους συνασπισμού, είτε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα πραγματοποιείται το κρίσιμο EuroWorking Group, ενώ κατά τις 4 μετά το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τη FAZ, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής» από τους τρεις θεσμούς. Στο έγγραφο, οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση διαπραγμάτευσης σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον». Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα τής τεθούν».

Οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να εισφέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών» δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

«Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με πριν» τονίζεται από τους θεσμούς, ενώ για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Για το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί διακρίνουν σημαντικούς κινδύνους έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

«Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν επειγόντως νόμος προκειμένου “να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη”, αλλά πριν περάσουν από τη Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από “στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς”» επισημαίνεται στην εισήγηση.

Οι δανειστές πιστεύουν ότι οι τελευταίες της προτάσεις της Αθήνας είναι επαρκείς ως βάση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας συνολικού ύψους 74 δισεκ. ευρώ δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here