Φέρχοφσταντ: Oι αρχές της ΕΕ θυσιάζονται στο παζάρι με την Τουρκία

0
1

Για τα χθεσινά αποτελέσματα του Συμβουλίου με την Τουρκία, μίλησε με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ, εξαπολύοντας επίθεση κατά της απόφασης στήριξης της Τουρκίας.

«Το αίσθημα της δυσφορίας προέρχεται, από τη διαπίστωση ότι προσπαθούμε να μετατοπίσουμε τα προβλήματά μας στην Τουρκία. Επιχειρούμε ένα παζάρεμα ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και στο βωμό αυτού του παζαρέματος, θυσιάζουμε ορισμένες από τις ευρωπαϊκές μας αρχές» τόνισε.

Ο κ. Φέρχοφσταντ υπενθύμισε στη συνέχεια ότι πριν από μερικά χρόνια η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία (σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία). «Σήμερα που η κατάσταση στη χώρα έχει χειροτερεύσει, ξεκινούμε εκ νέου με ένα δείγμα κυνισμού, τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας» υπογράμμισε και προσέθεσε πως «το να ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα λύσει τα προβλήματά μας, πρόκειται για μεγάλη αφέλεια».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, αναφέρθηκε, επίσης, σε 4 μεγάλα ερωτήματα που σκοπεύει να υποβάλλει αύριο στους εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Κομισιόν:

– Η λύση στην οποία προσβλέπει το Συμβούλιο είναι να αποφασίζει η Τουρκία σε κέντρα διαλογής στο έδαφός της, για το ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοί όχι. Με άλλα λόγια η ΕΕ εμπιστεύεται τα σύνορά της στην Τουρκία. Ο κ. Φέρχοφσταντ θέτει το ερώτημα, κατά πόσο είναι συμβατό με τη Σύμβαση της Γενεύης, τη στιγμή που το άσυλο ζητείται για τις ευρωπαϊκές χώρες.

– Το δεύτερο ερώτημα αφορά στην καθυστέρηση υλοποίησης της ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Υπογράμμισε ότι βάσει του άρθρου 78 παρ.3 της Συνθήκης θα μπορούσαν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει η Ευρώπη στην εφαρμογή, χωρίς να χρειάζεται άλλη νομοθεσία.

– Το τρίτο ερώτημα αφορά στις εγγυήσεις που μπορεί να έχει η Ευρώπη, για τα δισεκατομμύρια που υπόσχεται στην Τουρκία. «Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τους πρόσφυγες; Διότι εάν συνεχίζουν να έχουν 7 δολάρια το μήνα θα θέλουν πάντα να φύγουν από τους τουρκικούς καταυλισμούς για την Ευρώπη», εξήγησε.

– Το τέταρτο ερώτημα του κ. Φέρχοφσταντ αφορά στο «παζάρι της Τουρκίας», π.χ. για τις βίζες των Τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη, το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων κ.ά. που κατά την άποψή του «κινδυνεύει να γίνει μόνιμο».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων δήλωσε ότι στην αυριανή συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής σκοπεύει να τους πει ότι «είναι μεγάλο λάθος το να μη προχωρούμε με επιταχυμένους ρυθμούς για την εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, για τη μετανάστευση, για τη φύλαξη των συνόρων με τη χρήση του άρθρου 78 παρ.3 που μας επιτρέπει να δράσουμε για επείγουσες καταστάσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here