Φέρχοφστατ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Απογοητεύτηκα πλήρως

0
8

 

«Ο γάμος μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της είναι περίπου σαν τα ζευγάρια, στα οποία και οι δύο σύντροφοι απατούν με αμοιβαία συγκατάθεση», επισημαίνει ο αρχηγός των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επισημαίνει τα λάθη της Ευρώπης στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Γκι Φέρχοφστατ επισημαίνει: «Ωστόσο, οι περισσότεροι γάμοι καταρρέουν όταν οι σύντροφοι αποτυγχάνουν να πουν την αλήθεια μεταξύ τους. Για να αποφύγουμε το διαζύγιο, ήρθε η ώρα να πούμε κάποιες αλήθειες».

Ήρθε η ώρα να αναλύσουμε τι έχει πάει στραβά

Αναφερόμενος στην πορεία του ελληνικού προγράμματος μετά την απόφαση του Eurogoup, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων δηλώνει απαισιόδοξος. «Το Eurogroup απεφάνθη ότι το πρόγραμμα είναι επάνω στις ράγες, στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Υπάρχει ύφεση, το χρέος είναι δυσθεώρητο και τίποτε δεν έχει πάει σωστά στη χώρα, έπειτα από έξι χρόνια εφαρμογής του προγράμματος. Έπειτα από τρία μνημόνια, 12 αξιολογήσεις και περισσότερα από 220 δισ. σε δάνεια, έχει μάλλον έρθει η ώρα να αναλύσουμε τι έχει πάει στραβά» λέει χαρακτηριστικά.

«Τα Μνημόνια δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ασκήσεις επί χάρτου, που στόχευαν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων (υψηλό χρέος, υψηλά ελλείμματα) και όχι στις αληθινές αιτίες των προβλημάτων που ήταν η διαφθορά, το πελατειακό κράτος, η γραφειοκρατία, τα κλειστά επαγγέλματα και τα ολιγοπώλια στην αγορά» επισημαίνει.

Αποδίδει μάλιστα αυτή την αποτυχία και στο λάθος σχεδιασμό και στην κακή εφαρμογή κι επίβλεψη: «Δεν υπάρχει λάθος μόνο στην προσέγγιση. Αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα αναφορικά με το τι εφαρμόζεται από αυτά που συμφωνηθεί. Τα νούμερα που συγκεντρώσαμε αποδεικνύουν ότι οι νόμοι ψηφίζονται αλλά η πραγματική συμμόρφωση είναι δραματικά χαμηλή».

Οι προτάσεις Φέρχοφστατ

Ο Γκι Φέρχοφστατ προτείνει «τη δραστική μεταρρύθμιση της οικονομίας και της κοινωνίας ώστε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Άνοιγμα της αγοράς προϊόντων, παροχή οικονομικών κινήτρων για επενδύσεις, μείωση της φορολογίας. Ιδιωτικοποιήσεις που θα απελευθερώσουν την ελληνική οικονομία. Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την οποία η κυβέρνηση θέλει ελεγχόμενη».

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός των Φιλελεύθερων ασκεί δριμεία κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κοιτάξτε, δεν είμαι οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πίστευα ότι είναι ένα νέο κόμμα στην εξουσία και τουλάχιστον σε αυτό το θέμα μπορεί να κάνουν μια δραστική αλλαγή. Απογοητεύτηκα πλήρως. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν και αυτοί το κράτος για να βολέψουν τους δικούς τους ανθρώπους. Το χειρότερο είναι ότι τα ξέρουν όλα αυτά στην Ευρώπη αλλά κάνουν τα στραβά μάτια. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προχωρούν και φοβάμαι ότι εξακολουθούν να πετάνε απλώς λεφτά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here