Φέρχοφστατ: Πρώτη φορά τέτοιες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

0
6

Ο Γκι Φέρχοφστατ με νέο μήνυμα του στο facebooκ, αναφέρεται στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τρόικα, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που πρώτη φορά θα γίνουν στην Ελλάδα. Μάλιστα ο ίδιος προτείνει διαδικασία επίβλεψης για τη διαφάνεια υλοποίησης αυτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, υπογράμμισε στο μήνυμά του ότι Παπανδρέου και Σαμαράς δεν τόλμησαν επί των ημερών τους τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι το δύσκολο έργο τώρα ξεκινά για την Ελλάδα.

«Η συμφωνία επιτεύχθηκε και η Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιήσει το 3ο πακέτο διάσωσης.

Για πρώτη φορά, η συμφωνία που επετεύχθη αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μία λογιστική άσκηση. Πρόκειται για μια πιο έξυπνη προσέγγιση, η οποία βασίζεται σε αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή. Παπανδρέου και Σαμαράς ποτέ δεν ανέλαβαν δεσμεύσεις σε βάθος κάνοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική και πάλι. Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν στον ανταγωνισμό, η αγορά ενέργειας θα απελευθερωθεί και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να εγκαταστήσει η Ελλάδα εκ νέου ένα κράτος δικαίου. Εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, τότε μπορούν να φέρουν πίσω την εμπιστοσύνη που θα δείχνει ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη. Αυτή η βεβαιότητα θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις, απαραίτητες για να επιστρέψει η οικονομία της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

Ελπίζω ότι η ελληνική Βουλή θα υποστηρίξει αυτό το πακέτο. Στη συνέχεια όμως ξεκινά το πιο σημαντικό κομμάτι του έργου. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.

Όμως, αυτή η νέα προσέγγιση θα πρέπει να συμβαδίζει με ένα νέο, πιο διαφανή τρόπο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δείξει ότι το έργο της Τρόικας παρεμποδίζεται από την έλλειψη διαφάνειας. Γι ‘αυτόκατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων με τους συναδέλφους μου, θα προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δοθεί ένας ρόλος στην επίβλεψη της εφαρμογής της δέσμης μεταρρυθμίσεων.

Μια διαφανής διαδικασία παρακολούθησης, θα δώσει την εμπιστοσύνη στους πιστωτές των χωρών ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here