Φεύγει ο Ραχόι εάν χάσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου

0
3
Spain's Prime Minister Mariano Rajoy gestures during a news conference at Madrid's Moncloa Palace August 3, 2012. Spain inched closer to seeking a sovereign bailout on Friday as Prime Minister Mariano Rajoy opened the door to a request, although he said he needed first to know the attached conditions as well as the form the rescue would take. REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: POLITICS BUSINESS) EUROZONE/SPAIN-BAILOUT

 

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει να παραμείνει στον θώκο εάν το Λαϊκό Κόμμα (PP) δεν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις γενικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο στη χώρα.
«Εάν το κόμμα μου δεν κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, δεν θα προσπαθήσω να παραμείνω πρωθυπουργός», είπε ο κ. Ραχόι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το κλείσιμο της Βουλής και της επίσημης προκήρυξης των εκλογών.
Το PP, με τον κ. Ραχόι στο πηδάλιο, απολαμβάνει άνετη απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αφότου κέρδισε στις εκλογές του 2011 τους Σοσιαλιστές (PSOE). Όμως, η καταστροφική οικονομική κρίση, τα μέτρα λιτότητας που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και η τεράστια ανεργία, όπως και διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, είναι οι λόγοι που το PP έχει χάσει πολύ έδαφος στις δημοσκοπήσεις.
Η κυβέρνηση του κ. Ραχόι συμφώνησε στη διάλυση της Βουλής, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών την 20ή Δεκεμβρίου. Η αναμέτρηση αναμένεται να είναι η πιο αμφίρροπη των τελευταίων τριών δεκαετιών και να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή συμμαχιών.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρόθεση ψήφου νέων κομμάτων, όπως το κεντρώο – κεντροδεξιό Ciudadanos («Πολίτες») και το αριστερό, αντιθεσμικό Podemos («Μπορούμε») κερδίζουν έδαφος, σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, PP και PSOE αντίστοιχα.
Βάσει της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης, την οποία δημοσίευσε η συντηρητική εφημερίδα ABC, πάντως, το PP προβλέπεται ότι θα καταφέρει μολαταύτα να κερδίσει τις εκλογές συγκεντρώνοντας το 27,7% των ψήφων και εξασφαλίζοντας 131 έδρες, από 186 τις οποίες διαθέτει σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here