FFW festival 2 – Roger Bernat & Domini Public, FC Bergman 21-31 Μαΐου — Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

0
5

29-31 Μαΐου 2015
Εκτός Στέγης
19:00 και 21:00 | Πλατεία Κοτζιά (οδός Αιόλου, απέναντι από το Δημαρχείο)
Εισιτήρια: 10 € | Φοιτ. & Άνεργοι 5 €

Πραγματοποιείται στα ελληνικά και τα αγγλικά

Θέατρο εκτός θεάτρου και χωρίς ηθοποιούς. Στο δημόσιο χώρο μιας πλατείας, οι θεατές γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός αποκαλυπτικού παιχνιδιού, η έκβαση του οποίου εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνους.
Το έργο αυτό ανάγει τον θεατή από απλό παρατηρητή σε περφόρμερ, αλλά και παίκτη ενός τρισδιάστατου παιχνιδιού ρόλων, το οποίο αντλεί τους κανόνες του από τη στατιστική, ενώ συγχρόνως μοιάζει με ανθρωπολογικό, κοινωνιολογικό, πολιτικό και οντολογικό πείραμα.
Ο κάθε θεατής φοράει ένα ζευγάρι ακουστικά και δέχεται τις ερωτήσεις μιας φωνής. Η φωνή καλεί τους θεατές να χωριστούν σε ομάδες και υπο-ομάδες, ανάλογα με τις επιλογές τους, και τους αναθέτει ρόλους φυλακισμένων, δεσμοφυλάκων και εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού σε μια διαδραστική και πέρα για πέρα αποκαλυπτική αναπαράσταση.
Οι θεατές παραμένουν βωβοί· οι χειρονομίες και οι σιωπηλές επιλογές τους, οι δράσεις και οι αντιδράσεις τους, η τροχιά τους στο χώρο είναι αρκούντως δηλωτικές. Μια παράδοξη χορογραφία του πλήθους εκτυλίσσεται στο κέντρο της πλατείας. Ο πολυβραβευμένος δημιουργός Ροζέρ Μπερνάτ στήνει από το 2008 το ιδιότυπο αυτό θέαμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, από τη Βαρκελώνη μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο και από το Λονδίνο μέχρι το Τόκυο. Ποιος νιώθει έτοιμος για μια βωβή, δημόσια εξομολόγηση;

Διάρκεια: 1 ώρα

Από τον Roger Bernat
Συνεργαζόμενοι φοιτητές: Adriana Bertran, Aleix Fauró, Anna Roca, Sònia Espinosa, Tonina Ferrer, María Salguero
Μουσική: W.A. Mozart, A.P. Borodin, G. Mahler, A. Dvorak, B. Smetana, J. Sibelius, J. Williams, E. Grieg, Lole y Manuel
Επιλογή μουσικών συνθέσεων, εκτελέσεων και επεξεργασία ήχου: Juan Cristóbal Saavedra Vial
Κοστούμια: Bàrbara Glaenzel, Dominique Bernat
Φωτογραφίες και τεχνική διεύθυνση: Txalo Toloza
Τεχνικός ψηφιακών μέσων: Aleksei Hescht
Γραφικά: Marie-Klara González
Συντονισμός: Helena Febrés Fraylich
Ευχαριστίες: Víctor Molina και Mia Esteve
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας

http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1868

——————————————————————————————————————————————————-

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Σάββατο 30 Μαΐου
Συζήτηση με τον Roger Bernat, μετά το τέλος της παράστασης που ξεκινά στις 21:00

Κυριακή 31 Μαΐου
Συζήτηση στο πλαίσιο του Domini Public
«Η δημοκρατία χθες, σήμερα, αύριο: Κρίση και προοπτικές»
Στέγη | Μικρή Σκηνή | 19.00
Όλοι σήμερα μιλούν για κρίση της δημοκρατίας. Οι παράμετροί της είναι ποικίλες και πολυεπίπεδες, καθώς αφορούν τη βαθμιαία απομάκρυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων από το λαϊκό δημοκρατικό έλεγχο, την αλλοίωση και υπονόμευση των θεσμών αντιπροσώπευσης, την ανισομερή κατανομή δύναμης ανάμεσα στους πολλούς και τους λίγους, την απαξίωση του δημόσιου χώρου, αλλά και τον πολιτικό κυνισμό. Τα επίπεδα εκδήλωσης της κρίσης είναι επίσης πολλαπλά, καθώς από το τοπικό και εθνικό επίπεδο βαίνει προς εκείνο του «δημοκρατικού ελλείμματος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών συνεπαγωγών της παγκοσμιοποίησης. Όσο για τα συμπτώματά της, αυτά περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, την πολιτική αποξένωση, τη διαπλοκή, τον εξτρεμισμό και την ανάδειξη της διαπάλης μεταξύ λαϊκισμού και αντιλαϊκισμού σε αξονικό ιδεολογικό ανταγωνισμό των κοινωνιών μας. Πώς μπορούμε να αποτιμήσουμε την κρίση αυτή σήμερα; Ποια είναι η συνάρτησή της με την οικονομική κρίση; Με ποιον τρόπο εντάσσεται στη διαχρονική πορεία της εξέλιξης και των εφαρμογών του δημοκρατικού ιδεώδους; Έχουμε πλέον περάσει ανεπιστρεπτί σε ένα μεταδημοκρατικό πεδίο; Είναι ακόμα εφικτή η ανανέωση της δημοκρατίας και πώς; Αποτελεί ο λαϊκισμός απειλή ή ενδεχομένως και διορθωτική κίνηση για την αναστροφή της κρίσης της δημοκρατίας;

Συμμετέχουν:
Colin Crouch: Ομότιμος καθηγητής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ουώρικ και εξωτερικό επιστημονικό μέλος του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Κολωνίας για τη Μελέτη των Κοινωνιών / «Πώς μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη μεταδημοκρατία;»
John P. McCormick: Καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου / «Η σύγχρονη κρίση της δημοκρατίας και η λαϊκιστική οιμωγή»
Chantal Mouffe: Καθηγήτρια πολιτικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο / «Ριζοσπαστική δημοκρατία και αγωνιστική πολιτική»

Επιστημονική επιμέλεια & συντονισμός: Γιάννης Σταυρακάκης (καθηγητής ανάλυσης πολιτικού λόγου και πολιτικής θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Toneelhuis / FC Bergman

300 el x 50 el x 30 el

29-30 Μαΐου 2015
Στέγη | Κεντρική Σκηνή
21:00
Εισιτήρια: 10 € | Φοιτ. & Άνεργοι 5 €
Χωρίς λόγια

Ένα μικρό χωριό έχει στηθεί στη σκηνή. Πίσω του, προβάλλει ένα δάσος. Η μυρωδιά από το βρεγμένο χώμα και τα πεσμένα φύλλα τρυπάει τα ρουθούνια μας. Στο προσκήνιο, κάποιος ψαρεύει σε μια θολή λίμνη. Επικρατεί μια ατμόσφαιρα ανησυχίας. Ξαφνικά, ένας κάμεραμαν τρυπώνει στα έξι ξύλινα καλυβάκια. Θα προβάλλει σε γιγαντοοθόνες τα όσα παρανοϊκά εκτυλίσσονται εκεί. Η μικρή κοινότητα γευματίζει, γλεντά, ερωτοτροπεί, αυνανίζεται, φτάνει στα όρια της ψύχωσης: ένας υπερρεαλιστικός μικρόκοσμος, απ’ όπου κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει.
Δεν θα ακούσουμε ποτέ τους κατοίκους της να μιλούν. Θα τους δούμε, όμως, να ζουν υπό την απειλή μιας επικείμενης καταστροφής σε μια 55λεπτη βωβή τελετουργία θεατρικών και φιλμικών tableaux-vivants, που μιλά με τον τρόπο της σκοτεινής αλληγορίας για την οδυνηρή ομορφιά της αποτυχίας, την ήττα του ορθολογισμού και την αδυσώπητη σαγήνη των ενστίκτων. Πρόκειται για μια άκρως φιλόδοξη και πολυσυζητημένη δημιουργία αυτής της ταχύτατα ανερχόμενης νεανικής ομάδας με το αξιοπερίεργο όνομα FC Bergman (Football Club Bergman, δηλαδή Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Μπέργκμαν), η οποία ανακυκλώνει στις σκηνικές της αλληγορίες στοιχεία από cult ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 1970, αλλά και από τις παραγωγές κινουμένων σχεδίων του Walt Disney, από το φιλμικό σύμπαν των Ingmar Bergman, Roy Andersson, David Lynch και Lars von Trier, καθώς επίσης από τα χάπενινγκ, τις εικαστικές τέχνες και τα βιντεοκλίπ!
Ο τίτλος της παράστασης αναφέρεται στις διαστάσεις που είχε, σύμφωνα με τη Βίβλο, η Κιβωτός του Νώε: 300 πήχεις μήκος, 50 πήχεις πλάτος και 30 πήχεις ύψος.
13 ηθοποιοί, 80 εθελοντές Φίλοι της Στέγης και ένα ολόκληρο χωριό επί σκηνής. Το χωριό αυτό είναι κυριευμένο από το φόβο μιας επικείμενης πλημμύρας. Ό,τι συμβαίνει μέσα στα σπίτια προβάλλεται σε μια μεγάλη οθόνη. Οι FC Bergman κάνουν παραστάσεις με μια προτίμηση στα υπαρξιακά θέματα. Βλέπουν τον άνθρωπο ως ένα ον που πιστεύει ακράδαντα στη δυνατότητα διαμόρφωσης της ζωής του, και κατ’ επέκταση του κόσμου, αλλά είναι καταδικασμένος να αποτυγχάνει κατ’ επανάληψη σε αυτή του την προσπάθεια. Αυτό που τους αγγίζει βαθύτατα δεν είναι η αποτυχία, αλλά κυρίως η ακλόνητη πίστη στη δυνατότητα επιτυχίας. Οι παραστάσεις τους δημιουργούνται συνήθως ως μια βωβή συμφωνία εικόνων που ευελπιστούν να αγγίξουν όλες τις αισθήσεις. Οι FC Bergman αντιμετωπίζουν με συμπόνια και κατανόηση τους ανήσυχους χαρακτήρες τους, ο καθένας εκ των οποίων προσπαθεί με το δικό του τρόπο να αντιπαλέψει την αμαρτωλή φύση του. Μια ζωντανή εκδήλωση παίρνει σάρκα και οστά, ένα οπτικό θέαμα ξετυλίγεται. Θέατρο και κινηματογράφος θεαματικά αλληλένδετα σε ένα θέαμα με μια γλώσσα που μιλάει απευθείας στα σπλάχνα…

Παραγωγή: FC Bergman
Από και με τους: Stef Aerts, Joé Agemans, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten, Marie Vinck
Έκτακτες εμφανίσεις: Wom Verachtert, Paul Kuijer, Gert Portael, Herwig Ilegems, Shana Van Loveren, Cedric Vanden Abeele, Julia Akkermans, Bien De Moor, Marijke Pinoy, Gert Winckelmans, Ramona Verkerk, Arne Focketeyn, Greg Timmermans, Eddie Vereycken, Matthieu Sys, E.A.
Κάμερα: Thomas Verstraeten, με ευχαριστίες στον Diego Dezuttere
Σκηνικά: FC Bergman
Κοστούμια: Judith Van Herck
Τεχνικοί: Ken Hioco, Niels Antonissen, Kobi Gruyaert, Diederik Hoppenbrouwers, Roel Snellebrand, Philippe Dewit
Διεύθυνση παραγωγής: Celine van der Poel
Εκτελεστική διεύθυνση παραγωγής: Toneelhuis

http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1866
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Παρασκευή 29 Μαΐου
Μετά την παράσταση, συζήτηση με τους συντελεστές.

Πληροφορίες – Κρατήσεις
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά (www.sgt.gr), τηλεφωνικά (210-9005800) ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης. Επίσης, εισιτήρια θα πωλούνται και επί τόπου, στους χώρους των παραστάσεων.
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών | Συγγρού 107
www.sgt.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here