Φίλης: «Το κίνημα «παραιτηθείτε» είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής»

1
19

 

Για προσπάθειες υπονόμευσης της κυβέρνησης έκανε λόγο στον Alpha και την εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου ο Υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης.

«Θα υπάρχει υπονόμευση με «κινήματα κατσαρόλας». Το κίνημα «παραιτηθείτε» είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τί θέλουν ακριβώς»,είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πάντως πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει σε μια Δημοκρατία.

Για την κριτική που δέχεται ο ίδιος είπε πως «η κριτική είναι αναγκαία, ιδιαίτερα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι η Παιδεία. Είναι καλοδεχούμενη και αναγκαία η δίκαιη κριτική. Κοινό είναι το καλό της Παιδείας, που όλοι θέλουμε. Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι η ευτελοποίηση. Έχουμε γίνει στόχοι επιθέσεων. Υπάρχει μια υπερβολή που ευτελίζει το θέμα. Άλλα λέμε και άλλα λένε ότι λέμε. Το κατεστημένο δεν έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι παρένθεση».

Απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι θέλει να καταργήσει τα Αρχαία Ελληνικά λέγοντας:

«Ανάμεσα στην αρχαιοπληξία και την αρχαιογνωσία, εμείς επιλέγουμε την αρχαιογνωσία. Να απαντήσουμε στο πραγματικό ερώτημα γιατί τα παιδιά μας δεν μιλάνε καλά ελληνικά. Διδάσκονται στην πρώτη Γυμνασίου τρεις ώρες Αρχαία και δύο ώρες Νέα Ελληνικά. Αυτό είναι σωστό; Πιο πολύ παίζουν με τα <tableτα παιδιά παρά ανοίγουν κανένα βιβλίο να διαβάσουν. Τα παιδιά μας δεν μιλούν ελληνικά μετά από τόσα χρόνια σπουδών της γλώσσας. Είναι ένα κομφούζιο, σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε. Δεν είναι εύκολο θέμα. Είναι ένα σύστημα που εφαρμόστηκε επί 20 χρόνια τώρα, από το 1993 και μετά πιλοτικά μπήκαν τα Αρχαία πρωτότυπα στα σχολεία και ποτέ αυτό δεν αξιολογήθηκε».

Ο κος Φίλης έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα των εξετάσεων λέγοντας ότι «θέλουμε να διευρύνουμε τον χρόνο διδασκαλίας των σχολείων σε βάρος των εξετάσεων. Το σχολείο πρέπει να έχει μεγαλύτερο ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Αυξάνουμε την διάρκεια του έτους οπωσδήποτε μέχρι 31 Μαΐου.

Ενώ, παράλληλα επιβεβαίωσε τη μείωση των ωρών διδασκαλίας κατά 3 σε εβδομαδιαία βάση. Αυτές θα προκύψουν από το «κόψιμο» μιας ώρας Αρχαίων Ελληνικών, μιας ώρας Ερευνητικής Εργασίας και μιας ώρας απο την εναλασσόμενη διδασκαλία «ήσσονος σημασίας μαθημάτων» όπως τα χαρακτήρισε μεταξύ των οποίων και η Οικιακή Οικονομία.

Με αφορμή τη «σύγκρουση» που του χρεώνουν με την εκκλησία ,έκανε λόγο για τζιχαντιστές Μητροπολίτες που αναφέρονται σε ένα ακραίο κοινό θρησκολήπτων, χωρίς όμως να τους κατονομάσει.

« Έχω θεσμική υποχρέωση να υποστηρίξω ένα ανοιχτό, λαϊκό σχολείο με διάφορους κανόνες. Δεν μπορούν να μπαινοβγαίνουν διάφοροι και να κάνουν  «εμπόριο ιδεών» . Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό να πηγαίνει ένας Μητροπολίτης επί οκτώ εβδομάδες και να παρεμβαίνει στο μάθημα. Υπάρχουν τζιχαντιστές μητροπολίτες. Γίνεται καπηλεία των αρχών του χριστιανισμού από ακραίους μητροπολίτες. Πρόκειται για χαμηλής ποιότητας πολιτική παρέμβαση τζιχαντιστών- μητροπολιτών, που χαλάνε την εικόνα της Εκκλησία>».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΑΣ κ ΦΙΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟ.ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ . ΤΙ ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ. Οσο για τα μεγαλα διαλειματα στα σχολεια ειναι δωρον αδωρον γιατι τα παιδιά θα κοιταζουν τα κυλικεια απο μακρυα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here