Η αλήθεια της Φιλουμένα Μαρτουράνο μέσα από την αλήθεια της Ελένης Ράντου

0
10

Το κατάφερε ο Εντουάρντο Ντε Φιλίππο χρόνια πριν… Μέσα από την Φιλουμένα του, το σπουδαίο αυτό έργο της ιταλικής -και κατόπιν παγκόσμιας- δραματουργίας, κατάφερε να διδάξει.

Ο μεγάλος Ιταλός συγγραφέας, κατάφερε μέσα από το θέατρο, να διδάξει την αλήθεια. Δεν είναι ο μόνος. Και δεν είναι ο πρώτος.

Όμως, εδώ πρόκειται για μια αλήθεια που δεν ποικίλλει – Είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ασχέτως κοινωνικής κατάστασης, ανεξάρτητα από την εποχή. Ίδια.

Και η αλήθεια της Φιλουμένα μιλά για ένα και μόνο πράγμα: Την κοινωνική δικαιοσύνη. Απανταχού.

Την αλήθεια της, αυτή η χαρισματική και γενναιόδωρη πόρνη, τελικά, κατάφερε εκτός από έναν άνδρα, να τη διδάξει και σε γενιές ολόκληρες… Μάλιστα, η ίδια το έκανε, όταν εδιώχθη και επιβίωσε.
Πότε; Απλά όταν ενηλικιώθηκε και δεν περίσσευε πια φαγητό γι’ αυτήν…
Και πού; Στη μεταπολεμική Νάπολη.

Στην -εν καιρώ πολέμου- Αθήνα του 2015, όπου αναζητούμε τη δικαιοσύνη «με το κυάλι», η Φιλουμένα ήρθε τελικά την άνοιξη, σαν… άνοιξη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και με την αεικίνητη Ελένη Ράντου στον ομώνυμο ρόλο.

Και φυσικά μας χρειάζεται αυτή η αλήθεια. Είπαμε, είναι παντός καιρού…
Η αλήθεια της Φιλουμένα, λοιπόν, έρχεται να συναντήσει μιαν άλλη – αυτήν της Ελένης. Μια ξεχωριστή, δική της αλήθεια.

Κι όμως, η Ελένη κουβαλάει αυτή τη δική της αλήθεια χρόνια τώρα. Μια αλήθεια που απορρέει από συγκίνηση, αναβλύζουσα μέσα απ’το χιούμορ. Κι ένα γέλιο που εκκρίνεται μέσα απ’ το δάκρυ…

Με απλά λόγια: Η Ελένη Ράντου γελάει και κλαίει, μαζί, το ίδιο δυνατά. Αυτή είναι η Ελένη.

Μα, αυτή είναι και η Φιλουμένα…

*Η ίδια η Ελένη Ράντου διασκεύασε το κλασικό έργο του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, ενσαρκώνοντας τη Φιλουμένα, η οποία επιστρατεύει την πονηριά της για να βρει χρήματα για την οικογένειά της. Το έργο ανεβαίνει από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (σκηνή Τσίλλερ) από τις 21/3. Μαζί της ο Άλκης Κούρκουλος, η Βίλμα Τσακίρη και πλειάδα ηθοποιών σε μια καθ’ όλα άρτια -κατηγορίας «must see»- παραγωγή.

*Follow on Twitter: @VagLiak

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροFT: Η Ελλάδα στερεύει από ελπίδα, οι εταίροι της από υπομονή
Επόμενο άρθροΕισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή
Ο Βαγγέλης Λιακόγκονας γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Σπουδάζοντας αυτοματισμό – τηλεπικοινωνίες αποφάσισε να στραφεί τελικά στην επικοινωνία εισβάλλοντας στη δημοσιογραφία, σπουδάζοντάς την, και τελικά «παντρεύοντάς την» με τα νέα μέσα. Είναι φοιτητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Έκανε πρακτική άσκηση καλύπτοντας ρεπορτάζ αυτοδιοίκησης σε τοπικά έντυπα και ενημερωτική εκπομπή στο TV Magic Πειραιά. Συμμετείχε στην εκπομπή ζαχαροπλαστικής του Mega «Γλυκές αλχημείες». Έχει εργαστεί ως συντάκτης πολιτιστικών –και μη- στηλών στις Εκδόσεις Λυμπέρη και στον ΑΝΤ1. Από το Σεπτέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2016 εργάστηκε στο Mega Channel, αρχικά για την καθημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή ''Κοινωνία ώρα ΜEGA'' και εν συνεχεία για το δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Από τον Ιούνιο του 2016 και έως σήμερα εργάζεται στον ΑΝΤ1. Αρθρογραφεί στο aixmi.gr από την ίδρυσή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here