Η αλήθεια της Φιλουμένα Μαρτουράνο μέσα από την αλήθεια της Ελένης Ράντου

Το κατάφερε ο Εντουάρντο Ντε Φιλίππο χρόνια πριν… Μέσα από την Φιλουμένα του, το σπουδαίο αυτό έργο της ιταλικής -και κατόπιν παγκόσμιας- δραματουργίας, κατάφερε να διδάξει.

Ο μεγάλος Ιταλός συγγραφέας, κατάφερε μέσα από το θέατρο, να διδάξει την αλήθεια. Δεν είναι ο μόνος. Και δεν είναι ο πρώτος.

Όμως, εδώ πρόκειται για μια αλήθεια που δεν ποικίλλει – Είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ασχέτως κοινωνικής κατάστασης, ανεξάρτητα από την εποχή. Ίδια.

Και η αλήθεια της Φιλουμένα μιλά για ένα και μόνο πράγμα: Την κοινωνική δικαιοσύνη. Απανταχού.

Την αλήθεια της, αυτή η χαρισματική και γενναιόδωρη πόρνη, τελικά, κατάφερε εκτός από έναν άνδρα, να τη διδάξει και σε γενιές ολόκληρες… Μάλιστα, η ίδια το έκανε, όταν εδιώχθη και επιβίωσε.
Πότε; Απλά όταν ενηλικιώθηκε και δεν περίσσευε πια φαγητό γι’ αυτήν…
Και πού; Στη μεταπολεμική Νάπολη.

Στην -εν καιρώ πολέμου- Αθήνα του 2015, όπου αναζητούμε τη δικαιοσύνη «με το κυάλι», η Φιλουμένα ήρθε τελικά την άνοιξη, σαν… άνοιξη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και με την αεικίνητη Ελένη Ράντου στον ομώνυμο ρόλο.

Και φυσικά μας χρειάζεται αυτή η αλήθεια. Είπαμε, είναι παντός καιρού…
Η αλήθεια της Φιλουμένα, λοιπόν, έρχεται να συναντήσει μιαν άλλη – αυτήν της Ελένης. Μια ξεχωριστή, δική της αλήθεια.

Κι όμως, η Ελένη κουβαλάει αυτή τη δική της αλήθεια χρόνια τώρα. Μια αλήθεια που απορρέει από συγκίνηση, αναβλύζουσα μέσα απ’το χιούμορ. Κι ένα γέλιο που εκκρίνεται μέσα απ’ το δάκρυ…

Με απλά λόγια: Η Ελένη Ράντου γελάει και κλαίει, μαζί, το ίδιο δυνατά. Αυτή είναι η Ελένη.

Μα, αυτή είναι και η Φιλουμένα…

*Η ίδια η Ελένη Ράντου διασκεύασε το κλασικό έργο του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, ενσαρκώνοντας τη Φιλουμένα, η οποία επιστρατεύει την πονηριά της για να βρει χρήματα για την οικογένειά της. Το έργο ανεβαίνει από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (σκηνή Τσίλλερ) από τις 21/3. Μαζί της ο Άλκης Κούρκουλος, η Βίλμα Τσακίρη και πλειάδα ηθοποιών σε μια καθ’ όλα άρτια -κατηγορίας «must see»- παραγωγή.

*Follow on Twitter: @VagLiak

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*