Financial Times: Ο Αλέξης Τσίπρας «διώχνει» το ΔΝΤ

0
3

 

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιέζει, ώστε το ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, αφήνοντας την Ευρωζώνη να έχει την πλήρη ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξη στους Financial Times ότι «προβληματίζεται από την μη εποικοδομητική συμπεριφορά του ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα». Υπέδειξε ότι το ΔΝΤ πρέπει να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας στην ευρωζώνη όταν θα κληθεί να αποφασίσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς αν θα παραμείνει.

«Εκτιμούμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα την θεσμική υποδομή να αντιμετωπίσει επιτυχώς ευρωπαϊκά θέματα».

Ο ισχυρισμός αυτός του Αλέξη Τσίπρα πιθανότατα θα εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία πάντα επέμενε να παραμείνει το ΔΝΤ. Το Βερολίνο εκτιμά την τεχνική επάρκεια του ΔΝΤ, όσο και αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν.

Ο κ. Τσίπρας επίσης ρισκάρει να απομονωθεί από το ΔΝΤ, που είναι ισχυρός σύμμαχος στην ελάφρυνση χρέους της Αθήνας, ενώ η Γερμανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης είναι αντίθετοι σε διαγραφή χρέους, παρότι επαίνεσε την στήριξη του Ταμείου στο θέμα.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του προγράμματος διάσωσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα με στόχο να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και να ξεφορτωθεί την λεγόμενη «τρόικα» των δανειστών (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ).

«Πιστεύουμε ότι όσο το γρηγορότερο ξεφύγουμε από το πρόγραμμα (διάσωσης) τόσο καλύτερο για τη χώρα», είπε. «Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο θα έχουμε καλύψει περισσότερο από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ακούστηκε επίσης σίγουρος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές «πριν το τέλος του 2016».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την τρίτη συμφωνία διάσωσης τον Ιούλιο σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής με στόχο να αποτρέψει την κατάρρευση των τραπεζών και μια ακούσια έξοδο από το ευρώ.

«Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για μια ευρωπαϊκή χώρα να έχει χάσει την εθνική κυριαρχία της για τόσο μεγάλο διάστημα. Για να την επανακτήσει και να φύγει από τον έλεγχο της τρόικα, πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Είναι σκληρό, αλλά είναι η καλύτερη από κάθε άλλη επιλογή», δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι το τρίτο πακέτο που θα πρέπει να γίνει δεκτό τον Ιανουάριο περιλαμβάνει «ένα βήμα που είναι δύσκολο, λόγω του ότι περιλαμβάνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Η Ελλάδα αρνείται τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος της επόμενης χρονιάς για μείωση των ελλειμμάτων στα Ταμεία μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμούς στην πρόωρη συνταξιοδότηση και την εύρεση εναλλακτικών περικοπών δαπανών.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι επίσης σκεπτικοί για τις ελληνικές εκτιμήσεις αύξησης των εσόδων το 2016. Ανησυχούν επίσης για το ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μηδενική ανάπτυξη το 2015 μπορεί να αποδειχτεί αισιόδοξη, δεδομένης της μεγαλύτερης της αρχικά αναμενόμενης μείωσης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο.

Το ΔΝΤ έχει σταματήσει να δανείζει την Ελλάδα γιατί ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του τεράστιου ελληνικού χρέους που προβλέπεται να φτάσει πάνω από το 190% του ΑΕΠ το 2016.

Με τα περισσότερα κράτη μέλη της ευρωζώνης να αποκλείουν μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους που τους οφείλει η Ελλάδα, η λύση πρέπει να βρεθεί με άλλους τρόπους, όπως η εγγύηση για χαμηλά επιτόκια, καθυστέρηση πληρωμών ή ένα συνδυασμό των δυο.

Αυτή η προοπτική για το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους, ίσως, εκτιμάται, αποθαρρύνει πιθανούς ξένους και εγχώριους επενδυτές, γιατί θα φοβούνται νέες δημοσιονομικές δυσκολίες όταν το κόστος εξυπηρέτησης χρέους αυξηθεί ξανά.

«Ο οδικός μας χάρτης είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ανακούφιση χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here