Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Χωρίς τη Βρετανία δεν υπάρχει ΕΕ

0
12
Britain's Chancellor of the Exchequer George Osborne (L) and Finland's Finance Minister Alexander Stubb attend a European Union finance ministers meeting in Brussels, Belgium, July 14, 2015. REUTERS/Francois Lenoir

 

 Χωρίς τη Βρετανία δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, προσφέροντας την υποστήριξή του στον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις σκανδιναβικές χώρες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ερείσματα καθώς το Λονδίνο πιέζει για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία επανεξελέγη για πενταετή θητεία τον Μάιο, θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ και να θέσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής σε ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν θα παραμείνει στους κόλπους της ή όχι ως τα τέλη του 2017.

«Η προσέγγισή μας είναι πολύ απλή, χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση… Για αυτόν τον λόγο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες που έχει προβάλει η βρετανική κυβέρνηση», είπε ο Στουμπ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Όζμπορν.

«Θα ήταν παρωδία και για τα δύο μέρη, την Ευρώπη και το ΗΒ, εάν το ΗΒ εγκατέλειπε την Ένωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Όσμπορν σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη μονοήμερη περιοδεία του στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία για να δώσει έμφαση στο ζήτημα της προστασίας των κρατών μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, της οικονομικής και νομισματικής ένωσης των 19 χωρών οι οποίες οδεύουν σε στενότερη οικονομική ολοκλήρωση.

Ο Στουμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στον Όζμπορν. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε τις μεγαλύτερες οικονομίες-μη μέλη της ευρωζώνης εκτός της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», τόνισε.

Η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, μιας χώρας που όπως και η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, επίσης τόνισε τη σημασία που έχει η προστασία των κρατών μελών της ΕΕ εκτός αυτής και την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον τόνισε ότι ως υπουργός «μιας χώρας μη μέλους της ευρωζώνης βλέπω πολλά καλά στο να υπάρχει άλλη μια μεγάλη χώρα που δεν είναι μέλος της… ασφαλώς θα εργαστούμε εποικοδομητικά στις συζητήσεις που πρόκειται να γίνουν» για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Όσμπορν, ο οποίος είχε μεταβεί τον περασμένο μήνα στο Παρίσι για να συζητήσει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει το Λονδίνο, δήλωσε πως πιστεύει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία επί ενός ζητήματος το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών των Τόρις: τη μείωση των επιδομάτων που δίνονται σε μετανάστες από χώρες μέλη της ΕΕ που μεταβαίνουν στη Βρετανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here