Φονική τροπική καταιγίδα στην Αϊτή: 20 νεκροί

0
5

Η τροπική καταιγίδα «Ερικα» , με τους θυελλώδεις ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές της, πέρασε πάνω από την Αϊτή σήμερα τα ξημερώματα και αναμένεται να εξασθενήσει, αφού λίγο πριν έπληξε το μικρό νησί Δομινίκα, αφήνοντας στο πίσω της τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Ο πρώτος απολογισμός των αρχών της Αϊτής κάνει λόγο για τρεις τραυματίες από την κατάρρευση σπιτιού στη μητροπολιτική περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις και άνοιξαν τα καταφύγια για έκτακτες καταστάσεις σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, υπάρχουν 1.966 προσωρινά καταφύγια στα δέκα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Διαθέτοντας κιτ προσωπικής υγιεινής, στρώματα και αποθέματα τροφίμων, αυτά τα κέντρα μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 47.000 πολίτες.

Στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο, στις 03:00 ώρα Ελλάδας, το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τυφώνων (NHC) στο Μαϊάμι, ανέφερε ότι ο Ερικα κινείτο με ταχύτητα 33 χλμ. την ώρα.

Μετά το πέρασμά του από το νησί Ισπανιόλα, το οποίο μοιράζονται Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία, η καταιγίδα θα κατευθυνθεί στην Κούβα, η οποία έχει θέση σε κατάσταση συναγερμού ορισμένες νοτιοανατολικές περιοχές της.

Οι βροχές προκάλεσαν πλημμύρες έχουν και φονικές κατολισθήσεις στο νησί Δομινίκα, όπου «τουλάχιστον 20 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και ορισμένοι αγνοούνται», δήλωσε αργά χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Ρούσβελτ Σκέριτ, αφότου διαπίστωσε το μέγεθος των ζημιών.

«Οι ζημιές που είδα σήμερα, φοβάμαι ότι μπορεί να γυρίσουν είκοσι χρόνια πίσω την αναπτυξιακή μας πορεία«, δήλωσε ο Σκέριτ σε ομιλία του σημειώνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι οι ανθρώπινες απώλειες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here