«Φουγάρα» οι Έλληνες. Πρώτοι στο κάπνισμα στην Ευρώπη!

0
5

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος αύριο και τα στοιχεία γιά την Ελλάδα είναι τρομακτικά. Τα πρωτεία στην κατανάλωση καπνού στην Ευρώπη κατέχουν οι Έλληνες με το ποσοστό των καπνιστών να ανέρχεται στο 38%, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών παρατηρούνται στη Σουηδία (11 %) και στη Φινλανδία (19%), ενώ αμέσως μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Βουλγαρία με 35%.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές ξεκινούν μεταξύ 15 και 18 ετών (53%).

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων καπνιστών (59%) δοκίμασαν να κόψουν το κάπνισμα, (το 19% εξ αυτών τους 12 τελευταίους μήνες) ενώ το 67% δήλωσαν πως προσπάθησαν «να το μειώσουν ή να το σταματήσουν». Από τους Έλληνες καπνιστές, απόπειρα διακοπής του καπνίσματος έκανε το 43%.

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αυτά τα έχει δοκιμάσει το 12% των Ευρωπαίων (και το 8% των Ελλήνων), σε σύγκριση με ποσοστό 7% το 2012 – ωστόσο μόλις το 14% των χρηστών τους κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Το 76% των Ελλήνων καπνιστών επιλέγουν τυποποιημένα τσιγάρα και το 29% στριφτά. Τα δύο σημαντικότερα κριτήρια επιλογής μάρκας είναι η γεύση του καπνού (99%) και η τιμή (92%).
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας και ασφάλειας των τροφίμων, Β. Αντριουκαΐτις, επισήμανε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωπαίων που αρχίζουν το κάπνισμα παραμένει αμετάβλητος στα 17,6 έτη και δήλωσε πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι η μάχη κατά του καπνίσματος δεν έχει κερδηθεί, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here