Φοβάμαι… Ο Θεός δεν έχει για μας. Και αν είχε, τού τελείωσε…

23
15

Σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια, στις 9 Απριλίου του 2012, έγραψα το κείμενο που ακολουθεί, εδώ στην aixmi.gr. To αναδημοσιεύω, επειδή αίσθάνομαι ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, δυστυχώς. Κυρίως, δεν έχουμε αλλάξει εμείς, οι Έλληνες. Διαβάστε και, ίσως καταλάβετε:

Θα ξεκινήσω με μιά προσωπική εξομολόγηση.

Φοβάμαι πολύ -όπως όλοι- το τέρας της οικονομικής κρίσης, που εκθεμελιώνει ό,τι χτίσαμε εδώ και δεκαετίες.

Μα πιό πολύ φοβάμαι εμάς τους ίδιους, τους Έλληνες.

Φοβάμαι τον κοινωνικό κατακερματισμό, τρομάζω με την απουσία κάθε έννοιας κοινωνικής αλληλεγγύης.

Φοβάμαι όταν βλέπω να μη δίνει δεκάρα κανένας για το δράμα του συναδέλφου του στον ίδιο επαγγελματικό χώρο.

Φοβάμαι όταν διαπιστώνω ότι κανένας επαγγελματικός κλάδος δε νοιάζεται αν -εξαιτίας του- υποφέρουν όλοι οι υπόλοιποι.

Τρομάζω όταν παρατηρώ τις κλειστές κοινωνικές κάστες να δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να διατηρήσουν στο ακέραιο τα κεκτημένα τους, χωρίς να τους καίγεται καρφάκι για τους συμπολίτες τους.

Φοβάμαι πολύ όταν βλέπω τοπικούς πληθυσμούς να απειλούν ότι θα χυθεί αίμα αν τους ζητηθεί να μοιραστούν τα τεράστια προβλήματα άλλων περιοχών.

Φοβάμαι ότι ο τόπος δεν θα έχει αύριο, ότι τα παιδιά μας θα φύγουν μετανάστες όπως οι πατεράδες μας, και υπεύθυνοι γι αυτό δεν θα είναι μόνον η Μέρκελ, ο Τόμσεν και η παρέα τους -που μας έχουν επιβάλλει αυτή τη θανατηφόρα πολιτική.

Υπεύθυνοι θα είμαστε και εμείς οι ίδιοι που, στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν κάνουμε ό,τι τότε οι παπούδες μας.

Δεν ομονοούμε σε τίποτα. Δεν δείχνουμε το παραμικρό ενδιαφέρον για τον καημό του διπλανού μας, δεν κάνουμε καμιά υποχώρηση βάζοντας το γενικό συμφέρον πάνω απ’ όλα –ως πρόσωπα, ως επαγγελματίες, ως κοινωνικές ομάδες, ως τοπικοί πληθυσμοί.

Γι αυτό φοβάμαι.

Όχι γιατί φτωχαίνουμε όλοι -κάποιοι φτάνοντας στα όρια της εξαθλίωσης. Θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με θυσίες -το έχουμε ξανακάνει.

Φοβάμαι γιατί σήμερα λείπει ο βασικός συνεκτικός κρίκος: η αλληλεγγύη, το νοιάξιμο για το σπίτι του διπλανού που καίγεται.

Φοβάμαι γιατί η στάση μας δείχνει βαθειά άγνοια της ιστορίας.

Φοβάμαι γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε το στοιχειώδες: δε γίνεται να καταστραφεί η χώρα και κάποιοι από εμάς να ζήσουν πλούσιοι και ευτυχισμένοι.

Φοβάμαι γιατί πληρώνουν δυο και τρεις φορές τις συνέπειες της κρίσης μόνο όσοι δεν μπορούν να το αποφύγουν. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Όλοι οι υπόλοιποι, στο μέτρο του δυνατού ο καθένας, συνεχίζουν να κλέβουν το κράτος -δηλαδή εμάς που πληρώνουμε κανονικά- συνεχίζουν να βγάζουν τα λεφτά τους στην Αγγλία, την Ελβετία και την Κύπρο, συνεχίζουν να παριστάνουν τους τυφλούς για να παίρνουν το επίδομα, συνεχίζουν να δηλώνουν αυθαίρετα που δεν έχουν καν χτίσει, συνεχίζουν, συνεχίζουν, συνεχίζουν…

Οι τοπικές κοινωνίες δε θέλουν στα μέρη τους χώρους φύλαξης παράνομων μεταναστών. Με πρωταγωνιστές δημάρχους και περιφερειάρχες σηκώνουν το λάβαρο της επανάστασης!

«Μολών λαβέ» ακούσαμε να λέει η δήμαρχος Βοΐου Κοζάνης, , «εμείς εδώ είμαστε σημείο εξόδου όχι εισόδου μεταναστών» είπε υπερηφάνως ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, «δεν έχουμε στον τόπο μας λαθρομετανάστες και δεν θέλουμε να αποκτήσουμε» βροντοφώναξε ο αγωνιστής περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Άρα, ας πεθάνουν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι άλλες μεγάλες πόλεις.

Όλοι αυτοί -και δεν είναι οι μόνοι- αποτελούν τους γνήσιους συνεχιστές του «εθνικοαπελευθερωτικού» αγώνα κατά των κέντρων απεξάρτησης ναρκομανών, κατά των μονάδων του ΟΚΑΝΑ, αλλά και των χώρων υγειονομικής ταφής σκουπιδιών.

Συνυπάρχουν με τους αρειμάνιους ταξιτζήδες, που δίνουν μάχη για να παραμείνουν στάβλοι τα ταξί και να μπορούν να τα μεταβιβάζουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους!

Συνυπάρχουν με τους ακατάβλητους φορτηγατζήδες, που αγωνίζονται να διατηρήσουν στα ύψη  τις τιμές στην αγορά και να κρατήσουν τις άδειές τους μόνο για τα μέλη των οικογένειών τους!

Συνυπάρχουν με τους ηρωικούς φαρμακοποιούς, που κόβουν την πίστωση στα φάρμακα του συνταξιούχου καρκινοπαθούς για να μη χάσουν ούτε δεκάρα απ’ τα κέρδη τους!

Συνυπάρχουν με δικηγόρους και συμβολαιογράφους, που δηλώνουν αποφασισμένοι να πέσουν μέχρις ενός για να προστατεύσουν το «δικαίωμά» τους να πληρώνει ο έρμος πολίτης τρεις φορές αντί για μια, την ίδια υπηρεσία σε κάθε αγοραπωλησία.

Συνυπάρχουν με μηχανικούς, αρχιτέκτονες κλπ που, εδώ και χρόνια, έχουν επιβάλλει καρτέλ σε όλες τις οικοδομικές άδειες, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να επιβαρύνονται οι πολίτες.

Συνυπάρχουν με τους λαϊκούς αγωνιστές της ΔΕΗ, που τόσα χρόνια «μάτωσαν» για να πληρώνουν μόνο 20% του ρεύματος που κατανάλωναν (!) και να παίρνουν δεκάδες εκατομύρια απ’ το κράτος για να κάνουν ταξίδια αναψυχής!

Συνυπάρχουν με τους εργατοπατέρες στην ακτοπλοΐα, που αποκλείουν τα νησιά τη Μεγάλη Εβδομάδα, «πυροβολούν» τον τουρισμό και κρατούν ομήρους εκατοντάδες χιλιάδες ταλαιπωρημένους πολίτες στα αστικά κέντρα. Γιατί; Για μα μην αλλάξουν ούτε κατά κεραία όσα ίσχυσαν εδώ και δεκαετίες και βούλιαξαν το ΝΑΤ.

Όλοι αυτοί, βέβαια, συνυπάρχουν με επιχειρηματίες που έμαθαν να επιβιώνουν μόνο με δάνεια. Και τα κέρδη να τα κάνουν επαύλεις, μυθικά εξοχικά, σκάφη, καταθέσεις στην Ελβετία, off shore εταιρείες. Και όταν έφτανε η ώρα της μεγάλης απώλειας, το μόνο που είχαν ως απάντηση ήταν οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών.

Ούτε λόγος, φυσικά, για να βάλουν λεφτά απ’ την τσέπη τους.

Σταματάω εδώ, όχι γιατί ο κατάλογος τελείωσε, αλλά γιατί αισθάνομαι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί όσα δανεικά και αν πάρει, όσο χαμηλότερα επιτόκια κι αν εξασφαλίσει, σε όποιο ποσοστό και αν καταφέρει να «κουρέψει» το  εξωτερικό χρέος.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί αν όλοι οι Έλληνες, αν όλοι εμείς,  δεν συμφωνήσουμε ότι το σπίτι που καίγεται δεν είναι του διπλανού, αλλά το δικό μας. Αν δεν αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση και αλληλεγγύη.

Το «έλα μωρέ, έχει ο Θεός», το «ας ψηφίσουμε όποιον μας τάζει τα περισσότερα» το «μακριά απ’ τον κ…ο μας και όπου θέλει ας πάει», είναι μερικά από τα στερεότυπα που μας έφεραν εδώ.

Διότι ο Θεός δεν είχε! Κι αν είχε, του τελείωσε για μας!

Follow on twitter: @XrPanag

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣταθερός και νικητής στην Κίνα ο Χάμιλτον
Επόμενο άρθροTo ISIS πίσω από το διπλό μακελειό στην Αίγυπτο
Ο δημοσιογράφος Χρήστος Παναγιωτόπουλος ήταν Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega Channel επί 11,5 χρόνια. Η δημοσιογραφική του πορεία ξεκίνησε από τις εφημερίδες και τα περιοδικά το 1988. Επί 9 χρόνια ήταν πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ", ενώ θήτευσε ως πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες "24 Ωρες" και "ΠΡΩΤΗ", καθώς και στο περιοδικό "ΕΝΑ". Eργάστηκε για 2 χρόνια και στο ραδιοσταθμό "FLASH" ως αρχισυντάκτης. To 2006 τιμήθηκε με το "Βραβείο Μπότση" για το νέο μοντέλο δελτίου ειδήσεων, το οποίο καθιέρωσε στην ελληνική τηλεόραση. Το 2009 τιμήθηκε με το "Βραβείο Ευρωπαίων Δημοσιογράφων" Κων.Καλλιγάς. Γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αγάπησε τη Μουσική περισσότερο (πιάνο και κιθάρα), αλλά τελικά επέλεξε τα δύσβατα δημοσιογραφικά μονοπάτια. Από το 2003 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Εχει δυο γιους. Τον 25χρονο Αλέξανδρο και τον 9 ετών Άλκη.

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υποδειξτε μας ταγους και λυσεις. Υπαρχει ενα 20% που δεν εχει αυτη τη νοοτροπια. Ειναι μια κρισιμη μαζα. Πρεπει να συσπειρωθει και κινητοποιηθει πισω απο μια ομαδα ταγων. Υποδειξτε (κατα τη γνωμη σας). Εγω πχ, μαλλον προκρινω ορθολογικα την ΔΡΑΣΗ (το μη χειρον ας πουμε..). ΥΓ Εαν στα δελτια σας υπερπροβαλλετε με φωτοστεφανα διαφορους «προοδευτικους» με παρελθον λέρας, τοτε, για εξισορροπηση πολιτικης, η ορθολογικη ψηφος γινεται αντανακλαστικα θυμοειδης και «ακραια». Δεν γινεται να ψηφισουμε μια απο τα ιδια.

 2. Συνυπάρχουν με τους ηρωικούς φαρμακοποιούς, που κόβουν την πίστωση στα φάρμακα του συνταξιούχου καρκινοπαθούς για να μη χάσουν ούτε δεκάρα απ’ τα κέρδη τους!

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑΔΕΛΦΕ, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ
  Γιατί δεν βάζεις εσύ το μισθο σου και το σπίτι σου υποθήκη για να αγοράζουν φάρμακα οι καρκινοπαθείς? Γιατί πρέπει να το κάνουν οι φαρμακοποιοί που τους χρωστάνε εκατομμύρια?

  Αυτή είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, να καταστρέφεται μία κοινωνική ομάδα, ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΟΛΩ για να δείξει η κομματομαφία ότι κάνει έργο ή ότι έχει πολιτική?
  ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

  ΣΚΕΨΟΥ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΠΡΟΤΟΥ ΓΡΑΨΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ

 3. Κύριε Παναγιωτόπουλε,
  μη φοβάστε, αυτοί να φοβούνται, θα τους πνίξει ο ίδιος τους ο φόβος και αυτό νομίζω είναι το χειρότερο συναίσθημα. Θα περίμενα από σας να ονοματίσετε τους πραγματικούς ενόχους, όλους αυτούς που χαζοβιόλικα καμαρώνουν στα δελτία ειδήσεων, που ακόμα και τώρα λένε ψέμματα στα παράθυρα, που κακώς τους καλείτε. Θα περίμενα να μην γενικεύετε τόσο απλουστευμένα την απόγνωση και την απελπισία της κοινωνίας, έτσι αόριστα που τα λέτε, μοιάζει να φταίμε μόνο εμείς οι πολίτες. Μια παρέα, μια συμμορία καλύτερα, χαρακτηρίζει όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μια συμμορία ανθρώπων που η εξουσία τους άνοιξε το δρόμο, για παράνομα κέρδη, λαμογιές, διαπλεκόμενα συμφέροντα, πολιτιστική ανεπάρκει, κλπ. Αναφέρεστε στους απεργούς της ΠΝΟ, καταδικάζετε εύκολα την απόφασή τους για απεργία, απλήρωτοι άνθρωποι είναι, μασήσατε με τα ψέμματα που διαδίδονται εδώ και κει; Απλήρωτοι άνθρωποι, σε απόγνωση είναι, τους ρωτήσατε; Νοιαστήκατε; Οι φαρμακοποιοί απλήρωτοι άνθρωποι είναι, χόρτασαν υποσχέσεις και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Τους ρωτήσατε; Οι γιατροί του ΕΣΥ, κάτι τυπάκια εξαιρετικά με αναμμένα μάτια, απλήρωτοι άνθρωποι είναι. Τους ρωτήσατε; Στα ναυπηγεία δόθηκε εντολή να εργάζονται μια φορά την εβδομάδα, δηλαδή, τέσσερις φορές το μήνα, τους ρωτήσατε; Υπάρχουν εργαζόμενοι που βγήκαν στους δρόμους, γιατί ύπουλα και φασιστικά η κυβέρνηση αυτή τους κούρεψε τις οικονομίες μιας ζωής, χωρίς καν να τους ενημερώσει. Λιμενεργάτες που σηκώνουν στους ώμους τη δική σας και τη δική μου καλοπέραση, φορτία μια ζωής ολόκληρης. Τώρα τους αρπάζουν κυριολεκτικά τη ζωή τους και λίγη χαρά που ήλπιζαν να έχουν. Τους ρωτήσατε; Υπάρχουν γονείς που σταματούν τις σπουδές των παιδιών τους, διακόπτουν τα όνειρα των παιδιών τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Δεν είναι αυτό έγκλημα; Τους ρωτήσατε; Τα παιδιά τα ρωτήσατε;
  Μη φοβάστε λοιπόν, αυτοί ας φοβούνται, πλησιάζει η νέμεσις, έρχεται η ανατροπή, καλύτερα ας κρυφτούν όσο πιο βαθειά γίνεται.
  Ευχές για καλό Πάσχα.
  Σας ευχαριστώ θερμά.

 4. Αγαπητέ κ. Παναγιωτόπουλε,
  το πολιτικό σύστημα πνίγεται από μόνο του
  στα βαθιά λασπόνερα της ανυποληψίας που υποθάλπει:

  «-Εδώ, οι εγκυρότατες δημοσκοπήσεις, κυρίες και κύριοι, που βγάζουν αυτοδύναμη τη ΝΔ και το 100% …103%!»- http://gkdata.gr/?p=15187

  «Ο δημοσκοπικός χάρτης της αυτοδύναμης ΝΔ»
  @ΔΕΞΙΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, aka ANTINEWS

 5. Αυτοι ηταν,ειναι και θα ειναι οι Ελληνες.Και αν,καποια στιγμη,ενωθηκαμε (το 1821)ηταν για ενα ελαχιστο χρονικο διαστημα και με την ευγενικη χορηγια καποιας ξενης δυναμης(δεν θα μπορουσε ομως να γινει κι αλλιως…ελευθερια χωρις την συνδρομη ξενης δυναμης δεν θα βλεπαμε ουτε το 3021).Οσοι ξενοι Ιστορικοι εχουν μελετησει και γραψει την Ιστορια αυτης της χωρας,βροντοφωναζουν οτι ο Ελληνικος λαος χαρακτηριζεται απο την ελλειψη κοινωνικης συνειδησης.Επικρατουσε παντα η ατομικη;;Γιατι,λοιπον,εκπλησσεστε;Περιγραψατε ευστοχα συμπεριφορες κοινωνικων ομαδων.Ξεχασατε ομως μια πολυ,μα παρα πολυ,καθοριστικη ομαδα.Τους δημοσιογραφους.Που ησασταν τοσα χρονια,κ.Παναγιωτοπουλε;;Ποσοι απο εσας,εξαιτιας οχι μονο εργοδοτικων αλλα και ατομικων συμφεροντων,βαζατε στην ακρη το λειτουργημα σας και δεν πληροφορουσατε το κοινο αντικειμενικα και με μοναδικο γνωμονα το κοινο συμφερον;;Αλλα αντιθετα,η πληροφορηση ηταν επιλεκτικη και κατευθυνομενη.Ποσοι απο εσας δεν γνωριζατε για Τσοχατζοπουλους,Μαντεληδες κλπ και παρόλα αυτα τους ειχατε πρωτη μουρη στα δελτια σας;(εδω βρεθηκε μεγαλο ονομα της δημοσιογραφιας.,πρωτοκλασσατος που λεμε ,του ομιλου σας,να γραψει αφιερωμα τυπου εμμεσης αγιογραφιας του Τσοχατζοπουλου,μετα την αποκαλυψη ολων των γεγονοτων.Και δεν ντραπηκε.Απευθυνομαι αναγκαστικα σ’εσας.,αν και μεσα απο την αρθρογραφια σας μου γινατε πολυ συμπαθης.Ποτε θα γραψετε κατι γι’αυτο;;Γιατι ολοι οι δημοσιογραφοι αποφευγουν να πειραξουν τους ομοιους τους,αλλα αναφερονται σε αυτους γενικα και αοριστα,ποτε με ονοματεπωνυμο;Και περιμενετε απο τις αλλες κοινωνικες ομαδες να το κανουν;;Κακως,κ.Παναγιωτοπουλε,κακως.

 6. Συμφωνώ με το πνεύμα του ανωτέρω κειμένου. Διαφωνώ όμως με κάποια από τα ατυχή παραδείγματα που χρησιμοποιούνται. Όπως για παράδειγμα με όσα λέγονται για δικηγόρους-συμβολαιογράφους και φαρμακοποιούς. Επειδή τυγχάνω να ανήκω στην πρώτη κατηγορία από τους προαναφερθέντες, ένα έχω να καταθέσω. Ποτέ κανένα συμβόλαιο δεν «χάλασε» επειδή οι δικηγόροι ζήτησαν την νόμιμη αμοιβή τους. Σε κάθε εργασιακό κλάδο υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες. Για χάρη τους όμως πρέπει να καταργείται ο κλάδος ολόκληρος με αφανισμό? Εκεί μας οδηγούν σήμερα εμάς τους δικηγόρους. Και δεν ανήκω σε αυτούς με τις παχυλές πάγιες αντιμισθίες, ούτε σε αυτούς που εργάζονται σε τράπεζες. Ελεύθερη δικηγορία ασκώ. Κάθε μέρα βλέπω τους πολίτες – πελάτες μου να δυσκολεύονται να καταβάλλουν ακόμα και τα έξοδα για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Και τους καταλαβαίνω, αρκετές φορές επί ζημία της νόμιμης αμοιβής μου. ΔΕΝ είναι όλοι οι δικηγόροι σας και αυτούς που βγαίνουν στα Μέσα και «πωλούν» πνεύμα και άνεση. Αρκετοί προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και έχουν κατανοήσει ότι ασκούν λειτούργημα. Το αυτό ισχύει και για τους φαρμακοποιούς. Πώς θα πρέπει αυτοί να αντιδράσουν όταν το ίδιο το «Κράτος Δικαίου» τους ρημάζει και τους φεσώνει? Συμφωνώ ότι λύση είναι ΜΟΝΟΝ η απόκτηση κοινωνικής συνείδησης και αλληλεγγύης. Όλοι έναντι όλων όμως χωρίς εξαιρέσεις.

 7. Δεν συνυπάρχουν με τους δημοσιογράφους που σπέρνουν τον πανικό και τη βία και κινούν τη λαική μάζα ανάλογα με τα συμφέροντα τους?

 8. Ας ξεκινήσω με μια δική μου προσωπική εξομολόγηση.
  Κοινωνική συνοχή τέλος. Προσοχή όμως. Της κοινωνικής συνοχής όπως την εννοείτε εσείς. Της κοινωνικής συνοχής που αποφασίζει και διατάσσει εδώ και 30 χρόνια ότι ακριβώς συμφέρει τους πλούσιους και ισχυρούς αφήνοντας τις συνέπειες στην κοινωνία. Ποιός επαγγελματικός κλάδος κ. Παναγιωτόπουλε πάει καλά και βαραίνει με τις αποφάσεις του τους άλλους επαγγελματίες ? Υποφέρει ο τουριστικός κλάδος επειδή η ΠΝΟ θα κάνει απεργία 2 μέρες ? Ας μην αντιδράσει επειδή είναι Πάσχα λέτε. Θαυμάσια λογική. Μόνο που δεν θα κάνει ποτέ απεργία έτσι.Τη μία θα είναι Πάσχα, μετά καλοκαίρι, μετά γιορτές κ.ο.κ. Ο δε τουριστικός κλάδος γιατί θα πρέπει να αντιδράσει στην απεργία αντί να αποδείξει την αλληλεγγύη του? Μα τι λέω ε ? Ο ιδιωτικός τομέας να αφήσει το χρήμα χάριν εργασιακών ( και ανθρωπίνων πια ελέω κατώτατου μισθού ) δικαιωμάτων ? Ποιά ήταν η μορφή αλληλεγγύης απέναντι στους συναδέλφους σας της Ελευθεροτυπίας του Ελεύθερου Τύπου και του ΑΛΤΕΡ κ.Παναγιωτόπουλε ? Ποιοί παππούδες μας ομονόησαν μπροστά στο γενικό καλό ? Οι παππούδες του εμφυλίου ή της χούντας ? Βοείτε για την έλλειψη ευαισθησίας της επαρχίας απέναντι στα αστικά κέντρα. Η μετατόπιση της προεκλογικής ατζέντας ( και ειδικά από το κανάλι σας ) είναι αναμενόμενη αλλά όχι σωστή. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν γέμισαν λαθρομετανάστες τις 2 τελευταίες εβδομάδες. Τώρα όμως πρέπει να παραμυθιαστούν οι μάζες της Β΄ Αθηνών, έτσι δεν είναι? Ας φύγουν από το κέντρο της Αθήνας και ας πεθάνουν αύριο οι επαρχιώτες. Αλληλεγγύη όμως μπορείς να ζητήσεις αν έχεις κάνει πρώτα το δικό σου καθήκον. Γιατί δεν ανοίγει πρώτα ένα κέντρο στην Αθήνα για να δώσει το παράδειγμα ? Ας έβγαινε μία πρωτοβουλία για θέσεις εργασίας στον Έβρο χωρίς τοίχους και στρατόπεδα 10 μέρες πριν. Αν όχι 10 χρόνια πριν. Το ρόλο σας ως δεκανίκι δεν τον αμφισβητώ. Εσείς αμφισβητείτε την νοημοσύνη μου/μας. Η απάντηση είναι μόνο μία. Να φύγουν από την εξουσία όλοι όσοι μας λυμαίνονταν τόσα χρόνια και τους στηρίζετε στο Μεγκα ακόμη. Δεν ξέρω τι χώρα θα προκύψει ( που δήλωσε και ο Ευάγγελος), άλλα θα είναι σίγουρα καλύτερη απο αυτήν.

 9. Πρώτη φορά είδα τους φόβους μου όλους μαζεμένους και καταγεγραμμένους, σαν ριπές ήταν η παράθεση τους ( από κάποιον άλλον) πρωί πρωί Κυριακή των Βαΐων, που απλά περίμενα τον «ευλογημένο ερχόμενο»!
  Βέβαια ήταν και παρήγορο, γιατί διαπίστωσα, πως δεν φοβάμαι μόνο εγώ! Και θα μου πεις «είναι ωραίο να φοβόμαστε πολλοί;» Όχι βέβαια αλλά ο Μαχατμα Γκάντι είχε πει : «Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητά, η δειλία όμως δεν έχει καμία»!
  Και νομίζω πως αρκετά πια φοβηθήκαμε, αρκετά αγανακτήσαμε , αρκετά αναθέματα βάλαμε.
  Υπάρχει μια ιστορία του δάσους, που όταν πήρε φωτιά όλα τα ζώα φοβισμένα, μαζευτήκαν στην άλλη πλευρά του και απλά το κοιτούσαν να καίγεται , ένας όμως κότσυφας με το μικρό του ράμφος μάζευε νερό από ένα ρυάκι και το πήγαινε στη φωτιά, συνέχιζε να το κάνει για ώρα… κάποια στιγμή τα αλλά ζώα, άρχισαν να τον λοιδορούν και ένα από τα μεγάλα ζώα του φώναξε :
  «Μα τι νομίζεις πώς κάνεις; Θα σβήσεις τη φωτιά με το μικρό σου ράμφος;»
  Τότε ο κότσυφας απάντησε:
  «Κάνω αυτό που μου αναλογεί» και συνέχισε να μεταφέρει νερό…

 10. wraia ta les agapite mou, symfwnw apolyta me to periexomeno tou arthrou sou ektos apo ena pragma. Poio einai auto? I dikia sas genia kai i palioteri apo tin metapoliteusi kai meta euthinetai gia ola. Eseis kai i parea sou euthinetai gia to gegonos oti egw metanastepsa stin Agglia apo to 2000 kai prosferw stin Aggliki oikonomia kai oxi tin Elliniki. Mazi me mena kai poloi alloi. Steipste loipon to kefali sas kai vreite tin lysi kai afiste epitelous tin nea genia na parei tis prwtovouleies pou tis armozei.

 11. Ευθυγραμμίζομαι με τις απόψεις σας – φόβους αγαπητέ κ.Παναγιωτόπουλε, αλλά θεωρώ ότι οι κύριοι υπεύθυνοι προηγούνται της παρέας Μέρκελ & σια. Η παρέα είναι το ειλημμένο αποτέλεσμα – κατάληξη ένα & δεύτερο στις κατηγορίες επαγγελμάτων λείπει η κατηγορία δημοσιογραφία. Μετρημένοι στα δάχτυλα είστε εκείνοι που την υπηρετείται σωστά.

 12. Δεν ξέρω κατά ποσο αποτελεί πλέον παρηγοριά να ανακαλύπτω ότι οι διαπιστώσεις και οι φόβοι μου διακατέχουν και άλλους.
  Συμφωνώ σε όλα.
  Και ταυτόχρονα …ΦΟΒΑΜΑΙ ότι η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί τέτοιου είδους άρθρα «ανούσια», καθότι δεν υπόσχονται κάτι, δεν απειλούν, δεν μιλούν στα ταπεινά τους ένστικτα.
  Ακόμη και αν αυτή την στιγμή- εν είδει …πασχαλινού θαύματος- παραγράφονταν όλα τα χρέη: Η ηθική χρεωκοπία του Έλληνα είναι δεδομένη. Και μη αναστρέψιμη.
  Ευτυχώς το ένστικτο της επιβίωσης είναι ως γνωστόν ισχυρότερο από το αίσθημα του φόβου. Υπό αυτή την έννοια η «αποχώρηση» από τον τόπο αυτό δεν προσδίδει τον χαρακτηρισμό ρίψασπις. Το έγκλημα είχε γίνει/γινόταν εδώ και χρονια. Απλώς αναδύθηκε πλέον στην επιφάνεια το πτώμα. Και η δυσοσμία διώχνει όσους έχουν κάπως …πιο λεπτή όσφρηση.
  Ας το δούμε όλοι μας ως μια ευκαιρία ατομικής προόδου και εξέλιξης. Προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι αυτή η χωρα μου πρόσφερε κάτι (το αντίθετο !) συνεπώς από ηθική και συναισθηματική άποψη δεν της χρωστώ το παραμικρό.

 13. Είναι δουλειά της τέχνης και της δικαιοσύνης να διαπαιδαγωγεί διηγούμενη ιστορίες χάπι έντ στις οποίες ο καλός κερδίζει και ο κακός τιμωρείται. Κάποιος πρέπει να το μάθει στα παιδιά και στους μεγάλους. Θέλουμε ιστορίες με καθημερινούς υπερήρωες. Και στην μυθοπλασία και στη ζωή. Αυτομαστιγωθήκαμε, φτάνει. Το θετικό παράδειγμα είναι πιο ελκυστικό από το αρνητικό.

 14. Όλα όσα γράφεις είναι σωστά. Ξεχνάς όμως την κάστα τη δική σας και το κακό
  που έχει κάνει στη χώρα.Αντί να ενημερώνετε τον κόσμο τον ταίζατε κουτόχορτο
  και τώρα είδατε το φως το αληθινόν
  Ο Θεός μπορεί να μην έχει για μας,έχουν όμως ακόμη οι αεριτζήδες και τα
  παράσιτα της κοινωνίας που περιγράφεις και μέχρι να έχουν θα διατηρείται η
  εικονική πραγματικότητα που ζούμε..

 15. «Φοβάμαι γιατί σήμερα λείπει ο βασικός συνεκτικός κρίκος: η αλληλεγγύη, το νοιάξιμο για το σπίτι του διπλανού που καίγεται…»

  Αυτουνού ας πούμε: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/120960.

  Ή αυτουνού: http://www.enet.gr/?i=multimedia.el.gallery&id=320&m=44886.

  Ή αυτουνού: http://www.disabled.gr/lib/?p=43626.

  Welcome to the real worl…

 16. Πριν τις εκλογες εχασα φιλους και αδερφους γιατι με 100% ακριβεια περιεγραφα τα οσα συμβαινουν τωρα (και τα οσα παραλιγο να συμβουν και που δεν τ’αχουμε αποφυγει ακομη).
  Τωρα -περιεργως -νοιωθω μια γλυκια χαρα που βλεπω τον βασιλια και τον αντιβασιλεα να περιδιβαινουν την χωρα,την Ευρωπη ,τον ΠΛΑΝΗΤΗ Ο Λ Ο Γ Υ Μ Ν Ο Ι παπαρολογοντας, αερολογοντας και σαχλαμαρολογοντας ,αξιοθρηνητα ανθρωπακια που δεν καταλαβαινουν (γιατι αν καταλαβαινουν η δουλεια παει αλλου) οτι ειναι οι παγκοσμιοι ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΙ.
  Πιστευω ακραδαντα οτι αυτος ο εξευτελισμος (100 % προσχεδιασμενος)ειναι το πραγματικο σχεδιο για τη σωτηρια της πατριδας μου απο το λαικισμο την μπουρδα και τη μ@λ@κι@ που μας δερνει χρονια τωρα.
  Αρα μπορει και να εχει !!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here