FT: «Τελεσίγραφο» των δανειστών στον Τσίπρα

0
8

Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα υποστηρίζουν οι Financial Times στο πρωτοσέλιδό τους και αναφέρονται εκτενώς στο τελεσίγραφο που οι πιστωτές παρέδωσαν  στον Αλέξη Τσίπρα .

«Μόλις πριν από μία εβδομάδα, αξιωματούχοι των δύο πλευρών πίστευαν ότι η συμφωνία είναι εφικτή, όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέδιδε στον Αλέξη Τσίπρα το πεντασέλιδο σχέδιο των πιστωτών. Μετά την τετράωρη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κομισιόν πίστευε πως είχε πετύχει συμφωνία» γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαφώνησε μεν τότε σε επιμέρους ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ στο ρεύμα, όμως είχε αποδεχτεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και είχε δεσμευτεί να επανέλθει με νέες προτάσεις, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Έκτοτε, πολλά άλλαξαν, σχολιάζει ο δημοσιογράφος και κάνει εκτενή αναφορά στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την απόρριψη του σχεδίου από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ακύρωσε τη δεύτερη συνάντηση με τον Γιούνκερ και αντ’ αυτού συγκάλεσε την ολομέλεια της Βουλής. «Επιπλέον, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα, ανέβαλε την πληρωμή της δόσης των 300 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Πίτερ Σπίγκελ, τα πράγματα για την Ελλάδα χειροτέρεψαν κατά τη Σύνοδο των G7 στην Βαυαρία, όταν ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα, που μέχρι τότε πίεζε τους Ευρωπαίους για λύση με την Ελλάδα, φέρεται να είπε πως κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Όταν τελικά οι προτάσεις της Αθήνας κατέφθασαν, εξιστορεί, οι Ευρωπαίοι έμειναν άφωνοι: Αντί ισοδύναμων μέτρων, η Αθήνα μιλούσε για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η απογοήτευση ήταν πολύ έντονη» σχολιάζει πηγή κοντά στον Γιούνκερ, ο οποίος τότε δήλωνε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων πως «η Αθήνα έχασε την Κομισιόν».

Την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την τριμερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ παρεμβαίνει δυναμικά στο τοπίο, ανακοινώνοντας πως απέσυρε την ομάδα του από τη διαπραγμάτευση «μια κίνηση που στόχο είχε να τονίσει το κατεπείγον της κατάστασης, αλλά και πως οι συζητήσεις διακατέχονται από «σουρεαλιστικό αέρα»», όπως ανέφερε στέλεχος του Ταμείου στον Peter Spiegel.

Η προοπτική αυτή, της αποχώρησης του ΔΝΤ, είναι πρωτίστως πρόβλημα για το Βερολίνο, ενώ η Αθήνα αντέδρασε υποτονικά, σχολιάζει το δημοσίευμα. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έχουν περισσότερες γνώσεις από εκείνους των Βρυξελλών και θεωρούν πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί αναδιάρθωση του χρέους, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Ευρωπαίοι, καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο για τους ψηφοφόρους τους.

Το δημοσίευμα  κλείνει με την επισήμανση ότι οι εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπυρώνονται, με κάποια από τα μέλη του να ζητούν ανοιχτά ρήξη με τους δανειστές, παρά περικοπές στις συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό.

«Από τον Απρίλιο, η κυβέρνηση διατηρεί τις ελπίδες για συμφωνία με εβδομαδιαίες υποσχέσεις πως αυτή είναι «ζήτημα ημερών», μια στρατηγική με στόχο να ηρεμεί την κοινή γνώμη και να αποτρέπει το bank run, που θα οδηγούσε σε οικονομική κατάρρευση. Με την μπάλα τώρα στο γήπεδο της Ελλάδας, αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη κίνηση του Τσίπρα, με την κυρίαρχη άποψη να λέει πως «δεν υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ για να χειριστεί τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας, πόσο μάλλον ενός Grexit», καταλήγει το δημοσίευμα στην οικονομική εφημερίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here