Φώφη Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ να ψάξει αλλού για δεκανίκια

0
6

 

 Αρνητική και σκληρή απάντηση στα σχόλια περί διακομματικής συνεννόησης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση λόγω των δυσκολιών στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου έδωσε για μια ακόμη φορά η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να δώσει τέλος στα σενάρια, περί σχηματισμού μετώπου είτε ευρωπαϊκού, είτε προοδευτικού επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μετεκλογικά την επιλογή του να συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ και να περιθωριοποιήσει την αντιπολίτευση στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

«Ο Κυβερνητικός σχηματισμός ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι σε κρίση. Τα αδιέξοδα και η πολιτική συρρίκνωσή τους είναι μπροστά τους. Και δεν πρέπει αυτά τα αδιέξοδα να μετατραπούν σε αδιέξοδα της χώρας. Αλλά ας το πάρουν απόφαση όλοι. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια της ΝΔ. Όσοι ονειρεύονται μέτωπα είτε δήθεν «προοδευτικά», είτε δήθεν «ευρωπαϊκά », να το πάρουν απόφαση.

Να μην υπολογίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στους σχεδιασμούς τους. Και οι 2 αυτοί «δρόμοι» είναι αδιέξοδοι. Δεν θα προσφέρουν αυτό που χρειάζεται η χώρα, θα διχάσουν τους Έλληνες. Τελεία και Παύλα. Ως εδώ. Δεν χρειάζεται να το δηλώνουμε κάθε φορά».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ενημέρωση και διαβούλευση από την κυβέρνηση σε κανένα σημείο, ούτε στα εθνικά, για τα οποία ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι μόνη διέξοδος είναι μια προγραμματική συμφωνία των κομμάτων με προοδευτικό πρόσημο για ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή έξοδο από την κρίση και την συγκρότηση κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ικανή να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή.

«Αυτή η κυβέρνηση, εξήγησε, θα μπορεί να διαπραγματευθεί με σοβαρότητα με τους εταίρους, να εγγυηθεί τις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις, χωρίς νέα υφεσιακά και κοινωνικά άδικα μέτρα».

Έθεσε όμως κι ένα βασικό όρο της κυβερνητικής συμφωνίας: την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η απλή αναλογική, η κατάργηση του bonus των 50 εδρών, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η εξυγίανση και η διαφάνεια σε όλα τα θέματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών.

Κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υποκριτικά και με θράσος διαμαρτύρεται γιατί δεν υπάρχει συνεννόηση με την αντιπολίτευση τόνισε:
«Με την ευκαιρία, θέλω να σχολιάσω την χθεσινή αναφορά του κ. Τσίπρα κατά την συνάντησή του με τον ΠτΔ, στην οποία μας κατέκρινε ότι δεν «παρέχουμε μια στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση».

Ο επικεφαλής του κόμματος που πρωτοστάτησε στον αντιμνημονιακό πόλεμο, στον διχασμό του λαού, που ανέχτηκε τους προπηλακισμούς, που συνυπήρξε με τους ακροδεξιούς στις πλατείες κάνει μια τέτοια κριτική; Αλλά επειδή ως φαίνεται ο κ. Τσίπρας έχει ασθενή μνήμη, ας του θυμίσω ότι το καλοκαίρι υπήρχε αυτή η Εθνική Συνεννόηση, μια ισχυρότατη πλειοψηφία 220 βουλευτών. Πέντε κόμματα και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Και αυτός τι έκανε; Προτίμησε να αγνοήσει τα πάντα και τους πάντες. Οδήγησε τη χώρα σε εκλογές για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα. Ο ορισμός της υποκρισίας. Αληθινό θράσος! Η συνεννόηση απαιτεί πολιτική αξιοπιστία την οποία ο κ. Τσίπρας έχει απολέσει προ καιρού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here