«Φωτιές» ανάβει η Eurostat στις διαπραγματεύσεις

0
6

 

Νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών αλλά και φωτιές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αναμένεται να πυροδοτήσουν οι ανακοινώσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας μεθαύριο Πέμπτη.

Ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το euro2day.gr αναφέρουν ότι η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα σαφώς μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015 αλλά και αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014 έως και 1 δισ. ευρώ, οι οποίες περιορίζουν δραστικά το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το οποίο είχε επικυρώσει τότε η Eurostat, χωρίς αστερίσκους. Παράλληλα, αναθεωρείται και το δημόσιο χρέος με νέα επιβάρυνση της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

Η αιτία των αναθεωρήσεων κρύβεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις αλλαγές που επέβαλε η Eurostat για τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων αλλά και σε αναθεώρηση του Μητρώου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κλείσει σήμερα οριστικά και φέρνει σε πρώτο πλάνο τις αναθεωρήσεις τεσσάρων συμβάσεων αυτοκινητοδρόμων οι οποίες έγιναν το 2013 και μία η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι, επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Τα στοιχεία στα οποία καταλήγει η Eurostat, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, οδηγούν σε αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1 δισ. ευρώ το 2013, όταν η κοινοτική στατιστική υπηρεσία είχε επικυρώσει στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει, αλλά περιορίζεται δραστικά σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Το 2014, οι αναθεωρήσεις είναι οριακές, της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Το 2015 όμως, η «σφήνα» των αυτοκινητοδρόμων επηρεάζει καταλυτικά το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Κατά τις αρχικές εκτιμήσεις, η επιβάρυνση του δημοσιονομικού αποτελέσματος θα ήταν της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Τελικά, με την παροχή πρόσθετων στοιχείων και διευκρινίσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοτική στατιστική υπηρεσία θα βάλει στο λογαριασμό, επιβάρυνση λίγο πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και με αυτήν την επιβάρυνση, όμως, το αποτέλεσμα παραμένει πλεονασματικό και αναμένεται σαφώς μεγαλύτερο από το 0,2% του ΑΕΠ που προσδοκά η κυβέρνηση. Αν εξέλειπε μάλιστα ο παράγοντας «αυτοκινητόδρομοι» το πλεόνασμα θα ήταν πέρυσι σαφώς πάνω από 0,5% του ΑΕΠ. Και αυτό τη στιγμή που η Ελλάδα είχε δεσμευτεί με βάση τη συμφωνία για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ!

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here