Γ. Μουζάλας: Χωρίς την αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λυθεί το προσφυγικό

0
14

 

Στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση επιζητεί στο προσφυγικό ζήτημα η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας την Τετάρτη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μουζάλας, «χωρίς την αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λυθεί».

Το ζήτημα είχε συζητηθεί εκτενώς και πάλι πριν από μια βδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, υπό την παρουσία των τότε συναρμόδιων υπουργών Τασίας Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρή Δρίτσα. Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, παρέστησαν, επίσης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος και ο ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης, εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, όπου έχουν καταφύγει 2,5 εκατομμύρια Σύροι.

Ο κ. Μουζάλας, ανακοίνωσε στα μέλη του δ.σ. της ΚΕΔΕ, την εκταμίευση στις 15 Σεπτεμβρίου, 30 εκατομμυρίων ευρώ, από τα κονδύλια που έχει εγκρίνει η Ε.Ε. για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κρίση .

Στόχος της κυβέρνησης είπε, είναι στα νησιά υποδοχής, ο αριθμός των μεταναστών να «είναι ανεκτός». Για τον σκοπό αυτό, ανέφερε, θα ναυλωθούν κι άλλα πλοία για τη μεταφορά τους , αλλά όπως διευκρίνισε, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν προσωρινά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής για να είναι δυνατή η γρήγορη καταγραφή τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ζητηθεί η σύγκληση έκτακτης συνόδου Ε.Ε., σε επίπεδο αρχηγών κρατών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην τοποθέτησή του υπογράμμισε την ανάγκη πέραν των μέτρων ανακούφισης των προσφύγων, να υπάρξει, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει ως στόχο τη σύλληψη των προσώπων που ηγούνται των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Πρόκειται, είπε, για μια αναγκαία ενέργεια για την οποία δεν έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική πρωτοβουλία.

Επίσης, τόνισε ότι για την ΚΕΔΕ και τους Δήμους το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα πρώτιστης σημασίας, ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση αλλά επιπλέον δημιουργεί και ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here