Γαλλία: Ήττα για τη Μαρίν Λε Πεν – Δεν κερδίζει καμία περιφέρεια

0
3

 

 

Το κεντροδεξιό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί ήταν ο μεγάλος νικητής στον β΄ και τελευταίο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, κερδίζοντας συνολικά επτά περιφέρειες.

Ακολουθεί το σοσιαλιστικό κόμμα του Φρανσουά Ολάντ με έξι περιφέρειες, ενώ μεγάλη ήττα υπέστη το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν που δεν κέρδισε καμία.

Συγκεκριμένα, το ακροδεξιό κόμμα χάνει όλες τις σημαντικές περιφέρειες, στις οποίες προηγούνταν στον α’ γύρο, καθώς κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να εκλεγεί πρώτος.

Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε η απόσυρση των σοσιαλιστών υποψήφιων και η έκκληση του προέδρου Ολάντ για στήριξη του κεντροδεξιού κόμματος ως «ανάχωμα» στην επέλαση της Λε Πεν.

Στη βόρεια περιοχή, οι Ρεπουμπλικάνοι του Σαρκοζί κερδίζουν το 57,5% των ψήφων έναντι 42,5% του Εθνικού Μετώπου. Στα νοτιοανατολικά, όπου υποψήφια είναι η ανιψιά της Λε Πεν, Μαριόν, ο κεντροδεξιός υποψήφιος προηγείται με 54,5%.

Αλλαγή σελίδας σημειώθηκε στην περιφέρεια του Παρισιού, καθώς μετά από 17 συναπτά έτη, το σοσιαλιστικό κόμμα έχασε τον έλεγχό της, ο οποίος πέρασε πλέον στα χέρια της κεντροδεξιάς.

«Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει» ήταν η πρώτη αντίδραση της Μαρίν Λε Πεν, στο άκουσμα των exit polls.

Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς παραμένει, εκτίμησε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς. «Απόψε, δεν υπάρχει περιθώριο για ανακούφιση ή θριαμβολογίες» τόνισε και σημείωσε ότι τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου πρέπει να αναγκάσουν τη γαλλική κυβέρνηση να «ακούσει» τον γαλλικό λαό.

Τα υψηλά ποσοστά του Εθνικού Μετώπου συνιστούν μία προειδοποίηση προς όλα τα συστημικά κόμματα, δήλωσε και ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς, Νικολά Σαρκοζί. «Η κινητοποίηση υπέρ των υποψηφίων μας δεν πρέπει να μας επιτρέψει να ξεχάσουμε το μήνυμα που έστειλε ο γαλλικός λαός στον πρώτο γύρο των εκλογών» συνέχισε ο Σαρκοζί.

«Πρέπει να κάνουμε μία βαθιά συζήτηση για τα προβλήματα των Γάλλων και να αναζητήσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις» πρόσθεσε, εστιάζοντας κυρίως στην ανεργία και την ασφάλεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here