Γαλλία: «Stop» στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των τρομοκρατών

0
8

 

Να μην δημοσιεύουν φωτογραφίες των τρομοκρατών που πραγματοποίησαν επίθεση ή και τα ονόματά τους, αποφάσισαν πολλά μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV, οι εφημερίδες Le Monde και La Croix. Στόχος είναι να «αποφευχθεί τυχόν μεταθανάτια εξύμνησή τους» ή «για να μην εξομοιώνονται τα θύματα με τους τρομοκράτες».

«Μετά την επίθεση στη Νίκαια, δεν θα δημοσιεύουμε πλέον φωτογραφίες των δραστών, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ηρωοποίησή τους μετά θάνατον», γράφει ο διευθυντής της Le Monde Ζερόμ Φενολιό.

«Αντιληφθήκαμε μετά την επίθεση στη Νίκαια ότι αισθανόμασταν άβολα με τις φωτογραφίες από το παρελθόν των δραστών», εξήγησε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν πρέπει να κρύβουμε τα γεγονότα ή την πορεία των δολοφόνων αυτών, για αυτόν τον λόγο δεν θεωρούμε σκόπιμο να αποσιωπάται το όνομά τους, όμως οι φωτογραφίες τους δεν είναι χρήσιμες στην περιγραφή της πορείας της ζωής τους«, συνέχισε.

«Λάβαμε χθες το βράδυ την απόφαση να μην μεταδίδουμε πλέον φωτογραφίες τρομοκρατών από την τηλεόραση, μέχρι νεωτέρας. Εδώ και καιρό υπήρχε μια τέτοια σκέψη στη σύνταξη. Επιταχύνθηκε μετά τη Νίκαια, με την επανάληψη αυτών των τραγωδιών» είπε ο Ερβέ Μπερού, διευθυντής σύνταξης του BFMTV.

«Η φωτογραφία έχει μια συμβολική σπουδαιότητα, ιδίως σε ένα ειδησεογραφικό κανάλι με πολλά δελτία ειδήσεων και, επομένως, με επαναλαμβανόμενες προβολές της. Η φωτογραφία μπορεί να θέσει στο ίδιο επίπεδο τα θύματα και τους τρομοκράτες«, συμπλήρωσε, αν και επεσήμανε πως θα συνεχίσουν να μεταδίδουν τα ονόματα των δραστών.

«Το στοιχείο αυτό δόθηκε από τον εισαγγελέα Μολέν. Η μοναδική δυσκολία στο θέμα αυτό είναι να φροντίσουμε ότι δεν θα παραιτηθούμε από την ενημέρωση«, επεσήμανε.

Ο αρχισυντάκτης της καθολικής εφημερίδας La Croix Φρανσουά Ερνενβέν διευκρίνισε ότι στο εξής θα δημοσιεύεται μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό του επιθέτου των δραστών ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα μεταδίδει πλέον τα ονόματα των τρομοκρατών.

Αντίθετη με αυτήν την απόφαση είναι η Libération καθώς σύμφωνα με τον υποδιευθυντή Ζοάν Ιφναζέλ, η αποσιώπηση του ονόματος των τρομοκρατών δεν αποτελεί λύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here