Γαλλία: Σχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή

0
6

 

Σχέδιο για την κλιματική αλλαγή υποβλήθηκε την Τετάρτη στους διαπραγματευτές των 195 χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Μπουρζέ. Δύο ημέρες πριν πέσει η αυλαία της συνόδου στη Γαλλία, επιδιώκεται μια συμβιβαστική λύση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Το κείμενο προσπαθεί να αντικατοπτρίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τους εκκολαπτόμενους συμβιβασμούς» δήλωσε στην ολομέλεια ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς. Είπε πάντως ότι το κείμενο των 29 σελίδων «βεβαίως δεν αποτελεί την τελική εκδοχή» της συμφωνίας.

«Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια συνολική άποψη σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα που απομένουν προς επίλυση» συνέχισε.

Επισήμανε ακόμα  πως ο όγκος του κειμένου περιορίστηκε από τις 43 στις 29 σελίδες και ότι τα «τρία τέταρτα των προτάσεων που βρίσκονταν εντός παρένθεσης», δηλαδή τα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, διαγράφηκαν.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνουμε» τόνισε ο Φαμπιούς που στοχεύει σε μια τελική έγκριση της συμφωνίας την Παρασκευή στις 7 μμ ώρα Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία φιλοδοξεί να συμβάλει στην αποφυγή των πλέον δραματικών επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη όπως οι πλημμύρες, η ξηρασία, η τήξη των πάγων, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο σε πολλές περιοχές του πλανήτη η αγροτική παραγωγή και οι θαλάσσιοι πόροι.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν ενδελεχώς τα κείμενο με τη βοήθεια των ομάδων εμπειρογνωμόνων που συνεργάζονται πριν από τη σύγκληση μιας νέας συνεδρίασης αργότερα την Τετάρτη. Κατόπιν θα ακολουθήσει ενδεχομένως μια νύχτα εντατικών διαπραγματεύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here