Πέμπτη 21 Ιούνιος 2018
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Γερμανία: Gra...

Γερμανία: Graffiti να το βλέπουν στην ΕΚΤ – Οι ζωές τους έχουν αξία

0
40

 

Τεράστιο γκράφιτι με την εικόνα του μικρού Αϊλάν Κούρντι, οι φωτογραφίες του άψυχου σώματος του οποίου συγκλόνισαν και κατέδειξαν το δράμα των προσφύγων που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, δημιούργησαν καλλιτέχνες σε τοίχο δίπλα στον ποταμό Μάιν.

Χιλιάδες άνθρωποι που χρησιμοποιούν καθημερινά το μονοπάτι και την οδική γέφυρα θα δουν σε μια επιφάνεια 120 τετραγωνικών μέτρων την εικόνα του τρίχρονου Σύρου που πνίγηκε τον Σεπτέμβριο μαζί με τη μητέρα του και τον αδελφό του, ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Το έργο, που βρίσκεται σε ένα σημείο που απέχει περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, θα παραμείνει εκεί μέχρι το φθινόπωρο.

«Λυπόμαστε πολύ για τα παιδιά που πεθαίνουν και είμαστε θυμωμένοι» λέει ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε το γκράφιτι, ο 38χρονος Γιούστους Μπέκερ, γνωστός ως COR, ο οποίος εργάστηκε μαζί με έναν άλλο καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί το όνομα Μπόμπι Μπόρντερλαϊν. «Θέλουμε να εργαζόμαστε πάνω σε θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας».

Ανάμεσα σε αυτούς που βλέπουν το γκράφιτι είναι και οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα παράθυρα του οποίου έχουν πρόσβαση στον τοίχο.

Μεταξύ των προηγούμενων πρότζεκτ των δύο καλλιτεχνών περιλαμβάνεται ένα γκράφιτι πάνω στον φράχτη που περιβάλλει το νέο κτίριο της ΕΚΤ το 2014 το οποίο έδειχνε μια γυναικεία φιγούρα που συμβόλιζε τη Δικαιοσύνη να κρατάει μια ζυγαριά με το σύμβολο του ευρώ στο ένα ζύγι και πρόσφυγες στο άλλο.

Για το γκράφιτι χρησιμοποιήθηκαν 50 λίτρα μπογιάς και περίπου 80 κουτιά σπρέι. Το έργο έχει σκοπό να προκαλέσει φέρνοντας το θέμα των προσφύγων μπροστά στην πόρτα των Γερμανών, εξηγεί ο Μπέκερ.

«Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα ξανασκεφτεί συναισθηματικά τους εγωιστικούς φόβους του για τους πρόσφυγες που έρχονται στη Γερμανία» λέει ο καλλιτέχνης.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφθασαν στην ΕΕ πέρυσι, οι περισσότεροι κάνοντας το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα και συνεχίζοντας βόρεια μέσω των Βαλκανίων με προορισμό τη Γερμανία.

Το 2015 ήταν η πιο φονική χρονιά για μετανάστες και πρόσφυγες που διαπλέουν τη Μεσόγειο. Περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι πνίγηκαν ή αγνοούνται, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης. Ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος.

«Οι ζωές τους έχουν αξία» σημειώνει ο Μπέκερ και προσθέτει πως το γκράφιτι αφιερώνεται στη μνήμη των παιδιών που πέθαναν διαφεύγοντας από τον πόλεμο στον δρόμο για την Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here