Γερμανία: Μειώθηκαν οι ευρωσκεπτικιστές, ωφελήθηκε η Ευρώπη μετά το Brexit

0
6

 

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ARD, δείχνει πως τα τρία τέταρτα των Γερμανών πολιτών εκφράζονται υπέρ της στενότερης πολιτικής συνεργασίας των χωρών της ΕΕ. Οι εννιά στους δέκα πολίτες, μάλιστα, επιθυμούν στενότερη συνεργασία στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Η πλειονότητα, το 79%, είναι πεπεισμένη ότι χάρη στην ΕΕ τα «πάει καλά οικονομικά», δηλαδή 11% παραπάνω σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα.

Επίσης, το 74% πιστεύουν ότι ζουν καλύτερα λόγω της ΕΕ, δηλαδή 4% παραπάνω σε σχέση με πριν από ένα μήνα. Και η συνολική εικόνα της ΕΕ έχει βελτιωθεί ελαφρά στα μάτια των Γερμανών: Το 61% θεωρούν ότι η ΕΕ αναμιγνύεται πολύ σε εθνικές υποθέσεις, δηλαδή 1% λιγότερο σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου.

Το 52% των Γερμανών πιστεύουν μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ έχει πλεονεκτήματα και μόνο το 11% ότι έχει μειονεκτήματα. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, το ποσοστό ήταν 46%, δηλαδή τώρα είναι κατά 13% μικρότερο. Το ένα τρίτο (36%) πιστεύει ότι η συμμετοχή της Γερμανίας στην Ε.Ε. συνεπάγεται και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών μειώθηκε κατά 3% και ανέρχεται τώρα συνολικά σε 11%. Το ποσοστό αυτό είναι όμως 45% στους ψηφοφόρους του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD). Σε όλα τα άλλα κόμματα το ποσοστό είναι κάτω από 10% και ειδικά στους Πράσινους οι 7 στους 10 βλέπουν περισσότερα πλεονεκτήματα.

Μόνο οι τρεις στους δέκα Γερμανούς πιστεύουν ότι θα χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση λόγω του Brexit, ενώ το 59% θεωρεί τους Βρετανούς αξιόπιστους εταίρους της Γερμανίας. Οι μισοί ερωτηθέντες (46%) πιστεύουν ότι τώρα οι υπόλοιπες 27 χώρες θα «έλθουν πιο κοντά», ενώ το 48% πιστεύει το αντίθετο.

Σχεδόν τα δύο τρίτα, το 64%, φοβούνται την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, δηλαδή των δεξιών λαϊκιστών. Τέσσερις στους δέκα (41%) ανησυχούν ότι θα υπάρχουν και άλλες αποχωρήσεις από την ΕΕ. Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τώρα θα χειροτερέψουν οι γερμανοβρετανικές σχέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here