Γερμανία: Σκόπιμη η παραπληροφόρηση για τις παρενέργειες του Contergan

0
9

 

Επίσημη έκθεση που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία που παρασκεύασε τη θαλιδομίδη εξαπέλυσε σκόπιμα εκστρατεία παραπληροφόρησης όταν οι ειδικοί παρατήρησαν για πρώτη φορά τις παρενέργειές του.

Η θαλιδομίδη, το φάρμακο που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία Gruenenthal, χορηγήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και τις αρχές της δεκαετίας του ’60 σε έγκυες γυναίκες ως αντίδοτο στις πρωινές ναυτίες. Κυκλοφορούσε με την ονομασία Contergan στη Γερμανία και Distaval σε άλλες χώρες. Οδήγησε στη γέννηση χιλιάδων παιδιών με σοβαρές αναπηρίες

Εκτιμάται ότι μόνο στη Γερμανία γεννήθηκαν 5.000 βρέφη με γενετικές ανωμαλίες. Από τα θύματα της θαλιδομίδης ζουν ακόμη περίπου 2.400 άνθρωποι.  Πολλοί γεννήθηκαν χωρίς χέρια ή πόδια ή με σοβαρές νευρολογικές διαταραχές.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για την τραγωδία της θαλιδομίδης που θα αποτελεί πάντα μέρος της εταιρικής ιστορίας μας» ανέφερε ο Φρανκ Σένροκ, ο εκπρόσωπος της Gruenenthal, σημειώνοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα θύματα. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα μελετήσει την έρευνα που έγινε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και ότι προς το παρόν δεν μπορεί να σχολιάσει το περιεχόμενό της.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίνστερ, αναφέρει ότι όταν οι ειδικοί άρχισαν να συνδέουν τη θαλιδομίδη με τις νευρολογικές διαταραχές, η εταιρεία έδωσε σκόπιμα λανθασμένες πληροφορίες και απέκρυψε όσα γνώριζε για τις παρενέργειες του φαρμάκου. Ακολουθούσε επίσης μια παρελκυστική τακτική και απειλούσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της πολιτείας ζητώντας να αποζημιωθεί για τη «ζημία» που είχε υποστεί, ώστε να παραμείνει το φάρμακο στην αγορά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

«Η παρασκευάστρια εταιρεία θα μπορούσε να έχει γλιτώσει πολλούς ανθρώπους, αν είχε αποσύρει το Contergan από την αγορά» είπε η υπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Μπάρμπαρα Στέφενς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here