Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα διχάζει τους δανειστές

0
6

 

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης κυριαρχεί στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα που απασχολούν τον γερμανικό Τύπο.

Αυτό που παρατηρούν ανεξαιρέτως οι σχολιαστές είναι το κλίμα ασυμφωνίας που επικρατεί ανάμεσα στους ίδιους τους εκπροσώπους των δανειστών σχετικά με τους ενδεδειγμένους χειρισμούς στο ζήτημα της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα διχάζει τους δανειστές», σχολιάζει η Berliner Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ολοκληρώθηκε χθες στην Ουάσιγκτον, «συγκρούστηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις.

Οι δανειστές δεν παλεύουν μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει μια βαθιά έριδα και μεταξύ των ίδιων (σ.σ. των δανειστών)», σημειώνει η Berliner Zeitung, κάνοντας λόγο για «νέα διαμάχη σχετικά με ενδεχόμενο κούρεμα χρέους».

Στο ζήτημα αναφέρεται στις οικονομικές σελίδες της και η Welt του Βερολίνου, παρατηρώντας ότι «το ΔΝΤ επιδεικνύει σκληρότητα εκεί που ο Σόιμπλε έχει κατανόηση». Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, «την ώρα που το Ταμείο εμμένει σε μια σκληρή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε είναι πρόθυμος να υποχωρήσει έναντι της Αθήνας σε αυτό το σημείο.

Ο Σόιμπλε έχει κατανόηση για τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. (…) Στο ζήτημα των (σ.σ. πρωτογενών) πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό αντιθέτως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμένει στη θέση του: το συμφωνηθέν πλεόνασμα του 3,5% το 2018 πρέπει να τηρηθεί. (…) Εντελώς διαφορετικά εκτιμά την κατάσταση το ΔΝΤ: Το Ταμείο θέλει να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χώρο να αναπνεύσει στο πεδίο του προϋπολογισμού».

Η Die Welt εκτιμά ότι ενώ οι παραπάνω διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν με κάποιον τρόπο, «στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους η κατάσταση γίνεται ολοένα δυσκολότερη». Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, «το ΔΝΤ απαιτεί ένα υψηλό τίμημα προκειμένου να παραμείνει (σ.σ. στο ελληνικό πρόγραμμα): μια ευρεία απομείωση χρέους για τη χώρα που πλήττεται από την κρίση. Αυτό όμως απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό κοινοβούλιο». Όπως επισημαίνει συμπερασματικά το δημοσίευμα της Welt, «επομένως οι δανειστές δεν κατάφεραν στην Ουάσιγκτον να έρθουν πιο κοντά σε μια λύση για το δράμα του ελληνικού χρέους».

«Ζήτημα αξιοπιστίας για Ευρωπαίους και ΔΝΤ»

Η Hamburger Abendblatt παρατηρεί στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι οι δανειστές της Ελλάδας «είναι τσακωμένοι. Αλλά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξος ότι υπάρχει λύση». Όπως σημειώνεται στον τίτλο του δημοσιεύματος, «ο Σόιμπλε εργάζεται για έναν νέο συμβιβασμό για την Ελλάδα».

Τι είδους συμβιβασμός θα είναι αυτός; Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, «πιθανό θα ήταν να συμμετάσχει το ΔΝΤ, συνεισφέροντας ωστόσο μόνο ένα περιορισμένο χρηματικό ποσό. Ούτως ή άλλως τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα, ο μηχανισμός διάσωσης ESM θα μπορούσε να αντεπεξέλθει και μόνος του. Και η Ελλάδα θα καταδικαστεί σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τεθούν όμως σε ισχύ μόνο εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

Πρόκειται λοιπόν για ένα απειλητικό σκηνικό», επισημαίνει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να στηθεί ήδη την προσεχή Παρασκευή στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Άμστερνταμ.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here