Γερμανικός Τύπος: Μνήμες 2015 ξυπνούν οι διαφωνίες για την Ελλάδα

0
6

 

Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων για επανάληψη του σεναρίου ενός Grexit φέτος το καλοκαίρι και οι συνεχιζόμενες διαφωνίες για την κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ, σχολιάζονται σήμερα εκτενώς στον γερμανικό τύπο.

Με φωτογραφία από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία κυκλοφορεί σήμερα το πρωτοσέλιδο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στη λεζάντα διαβάζουμε: «Ο αθλητής Ελευθέριος Πετρουνιάς είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην διαδρομή των 30.000 χλμ που χωρίζει την Αρχαία Ολυμπία και το στάδιο Μαρακανά στην Βραζιλία, όπου στις 5 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Την ίδια ώρα εκτενείς οι αναφορές του γερμανικού τύπου στη δυσεπίλυτη ελληνική κρίση, τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και τους φόβους επανάληψης της αγωνίας που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Άμστερνταμ η Handelsblatt τιτλοφορεί άρθρο της:

«Η διάσωση της Ελλάδας προκαλεί ανησυχίες». Και η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει: «Σε παρτίδα αγωνίας εξελίσσεται η διαδικασία στήριξης της Ελλάδας με στόχο την αποφυγή μια πιθανής χρεοκοπίας.

Στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Δανειστές και θεσμοί διαφωνούν, για παράδειγμα, αν είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους ή όχι».

«Μνήμες 2015»

«Μνήμες 2015 ξυπνούν οι διαφωνίες για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Για μια ακόμα φορά το Eurogroup συζητά για την Ελλάδα. Στο μεταξύ η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων καθυστερεί, διαβάζουμε στον υπότιτλο. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η πρόσφατη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ με την οποία απέκλεισε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφορά προφανώς μια κλασική διαγραφή. Δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο αν τελικά το Βερολίνο τάσσεται κατά μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των πιστώσεων. Σύμφωνα πάντως με πηγές του Eurogroup θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μια ενάμισης μήνας έως ότου ξεκινήσει η επόμενη εκταμίευση από τον μηχανισμό στήριξης ESM».

H Süddeutsche Zeitung σημειώνει σε άρθρο της με τίτλο «Το σχέδιο είναι να αποφευχθεί ένα ακόμα καλοκαίρι αγωνίας» και αναφέρει ειδικότερα: «Η κυβέρνηση της Αθήνας ελπίζει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και για αυτό το λόγο αυτό δεν επιθυμούν μια επανάληψη της δημόσια συζήτησης για ενδεχόμενο Grexit».

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here