Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας επωφελείται από τις διαρροές της WikiLeaks

0
7

 

Στις αποκαλύψεις της διαδικτυακής πλατφόρμας WikiLeaks για τις συνομιλίες εκπροσώπων του ΔΝΤ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Ταμείου με την Ελλάδα αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός τύπος.

Με αφορμή τις διαρροές στην WikiLeaks της συνομιλίας εκπροσώπων του ΔΝΤ για τις διαπραγματεύσεις δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου παρατηρεί ότι «ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της ΕΥΠ, άνθρωπος του Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να είναι, ενδεχομένως, η πηγή της ‘διαρροής’, η οποία πλήττει το ούτως ή άλλως κλίμα ισχνής εμπιστοσύνης μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης.

Μια τηλεφωνική επικοινωνία από δωμάτιο του Hilton στην Αθήνα με την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον υποκλάπηκε και δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα WikiLeaks», σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου παραθέτοντας τα σημαντικότερα σημεία της συνομιλίας Τόμσεν, Βελκουλέσκου.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο της για τις αποκαλύψεις της WikiLeaks σημειώνει: «Ένα πράγμα δεν αποτελεί έκπληξη στις διαρροές: το περιεχόμενο των συνομιλιών των συνεργατών του ΔΝΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Όλες τα υποτιθέμενα καυτά στοιχεία για τα οποία μιλάει ο Τόμσεν με τους συνεργάτες του είναι ήδη γνωστά».

Η Zeit στην ηλεκτρονική της σελίδα θέτει το ερώτημα τι θα σήμαινε μια αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και σχολιάζει: «Θα ήταν μια καταστροφή κυρίως για την Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται σε ένα δίλημμα: Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Εκτός αυτού, η συμμετοχή του Ταμείου ήταν η προϋπόθεση για τη συναίνεση των γερμανών συντηρητικών στη χορήγηση δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα.
Εάν αποχωρούσε τώρα το ΔΝΤ, θα ήταν πολύ δύσκολο για την Άνγκελα Μέρκελ να βρει υποστηρικτές για την πολιτική της. Από την άλλη πλευρά η Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισαν πολλές φορές ρητώς μια ελάφρυνση του χρέους και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία“ θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία και στους δυο τις υποσχέσεις τους».

Η Handelsblatt σημειώνει με αφορμή το ίδιο θέμα: «Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις, δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Η χώρα χρειάζεται μια αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτή τη φορά δεν θα την πληρώσουν οι τράπεζες αλλά οι φορολογούμενοι στην Ευρώπη.

Η υπόσχεση της Α. Μέρκελ ότι η Γερμανία θα πάρει πίσω κάθε σεντ που έχει δανείσει, ήταν από την αρχή ριψοκίνδυνη. Στο μεταξύ είναι και άχρηστη. Όσο πιο σύντομα το Βερολίνο το παραδεχθεί, τόσο καλύτερα. Αυτή η αναβολή της χρεοκοπίας πρέπει επιτέλους να τερματιστεί».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here