Γερμανικός Τύπος: Σκληρή γλώσσα Γιούνκερ για Τσίπρα

0
4

 

Το ζήτημα της Ελλάδας στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής των G7, το οποίο τελικά δεν έμεινε εκτός συζήτησης, βρίσκεται στα σημερινά πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στη Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζεται η στάση της καγκελαρίου: «Εάν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ήταν το τόσο αφελής να πιστέψει ότι με μια συνάντηση στο Βερολίνο θα μπορούσε να ξεριζώσει τις παμπάλαιες ρίζες της ελληνικής κρίσης μέσα σε λίγες ημέρες, τότε πλανήθηκε τρομερά». Από την άλλη, αντικείμενο σχολιασμού στο ίδιο άρθρο στάθηκε και η απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να αρνηθεί την πρόταση που προέκυψε από τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας στην καγκελαρία. Η πρωτοβουλία της Μέρκελ στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι τολμηρή, ενώ η διάθεσή της να δεσμεύσει τους Γιούνκερ, Ολάντ, Λαγκάρντ και Ντράγκι δεν θα βοηθήσει εάν οι αρνητές των μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα επικρατήσουν. Για την Ελλάδα ο σχολιαστής γράφει χαρακτηριστικά: «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να απομονώνεται μέσα στην Ευρώπη. Ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Συνέπεια αυτού θα είναι η ύφεση της οικονομίας της χώρας».

«Ο Γιούνκερ χάνει την υπομονή του με τον Τσίπρα» τιτλοφορεί σήμερα η Berliner Zeitung και σχολιάζεται ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει πρόβλημα με την Ελλάδα: «Συχνά η μάχη για τα πακέτα βοήθειας και τους όρους για την Αθήνα φαινόταν σαν μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα σε δύο έθνη και τους πολιτικούς τους. Αυτή την εντύπωση διέλυσε στην συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της συνάντησης των G7 στο Έλμαου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι μόνο οι Γερμανοί αυτοί που έχουν προβλήματα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Ο Τσίπρας είναι φίλος του και θα παραμείνει, τόνισε, αλλά μια φιλία δεν μπορεί να υφίσταται χωρίς κάποιους ελάχιστους κανόνες». «Ασυνήθιστα σκληρή και προσωπική» χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος την επίθεση Γιούνκερ στον Τσίπρα και τον λόγο του «σαφή, σχεδόν τραχύ».

Στο ίδιο κλίμα κινείται και το σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της Süddeutsche Zeitung, όπου επίσης αναφέρονται τα ξεκάθαρα λόγια του Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Εκνευρισμένος δήλωσε ο (πρόεδρος της Κομισιόν) επειδή ο έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόταση διαπραγμάτευσής του μπροστά στο κοινοβούλιο ως μη διαπραγματεύσιμη, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», γράφει η εφημερίδα. Παράλληλα επισημαίνει τη διορία που έχει η Ελλάδα μέχρι τις 30. Ιούνιου να συμφωνήσει με τους δανειστές για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: Deutsche Welle

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here