Γερμανός ΥΠΕΣ: Αφαίρεση της υπηκοότητας σε τζιχαντιστές

0
9

 

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ άνοιξε τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χάνουν τη γερμανική υπηκοότητά οι τζιχαντιστές που έχουν δύο υπηκοότητες, εισάγοντας αυτή την αμφιλεγόμενη πρόταση σ’ έναν κατάλογο μέτρων μετά από τις επιθέσεις του περασμένου Ιουλίου στη Γερμανία.

«Οι Γερμανοί οι οποίοι συμμετέχουν στις μάχες στο εξωτερικό υπέρ μιας τρομοκρατικής πολιτοφυλακής και διαθέτουν μια άλλη υπηκοότητα, πρέπει στο μέλλον να χάνουν τη γερμανική τους υπηκοότητα«, ανέφερε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συνολικά 820 τζιχαντιστές έφυγαν από τη Γερμανία για τη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με μια καταμέτρηση που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Σχεδόν το ένα τρίτο απ’ αυτούς έχει ήδη επιστρέψει στη Γερμανία και περίπου 140 άλλοι έχουν σκοτωθεί. Γύρω στους 420 εξακολουθούν να βρίσκονται στα εδάφη της Συρίας ή του Ιράκ.

Όμως, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, ο συντηρητικός υπουργός θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να επιβάλει αυτό το μέτρο στους σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους στην κυβέρνηση συνασπισμού της συντηρητικής Άνγκελα Μέρκελ.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που πρότεινε ο ντε Μεζιέρ είναι η δημιουργία της «διακινδύνευσης της δημόσιας ασφάλειας» ως λόγου σύλληψης, ώστε να μπορούν να τίθενται γρήγορα υπό κράτηση ξένοι που είναι ύποπτοι για προετοιμασία επιθέσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, έτσι θα επιταχυνθούν επίσης οι διαδικασίες έκδοσης.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών υπολογίζει επίσης να θέσει υπό μία ενιαία διεύθυνση τις διάφορες γερμανικές ειδικές δυνάμεις, ώστε «ένα και μόνο χέρι να μπορεί να κινητοποιεί» τις απαραίτητες δυνάμεις σε περίπτωση επίθεσης.

Ο υπουργός τάχθηκε πάντως κατά της απαγόρευσης των ενδυμασιών που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα, την οποία ζητούσαν ορισμένοι συντηρητικοί αξιωματούχοι: «Δεν μπορούμε να απαγορεύουμε ό,τι απορρίπτουμε, και απορρίπτω την μπούρκα«, τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here