Γερμανούς συμβούλους είχαν προσλάβει Τσίπρας και Βαρουφάκης

0
16

 

Εταιρεία Γερμανών Συμβούλων, την GoetzPartners, είχαν προσλάβει την περασμένη άνοιξη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, η οποία τους παρείχε τεχνογνωσία για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπως αποκάλυψε η εφημερία «Τα Νέα».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά την αντιγερμανική ρητορεία, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών δεν είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν με ένα μεγάλο γερμανικό γραφείο συμβούλων επιχειρήσεων που έχει άριστες διασυνδέσεις με κυβερνητικές πηγές, κομματικά στελέχη και οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί μάνατζερ, στην κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης, πρότειναν να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο ως όχημα για την προσέλκυση επενδύσεων, όμως η πρόταση δεν έφτασε ποτέ στο υπουργικό συμβούλιο και αντί αυτού- σύμφωνα με πηγή της γερμανικής εταιρείας που μίλησε στα «Νέα»- αποφασίστηκε το δημοψήφισμα.

Η επαφή με τους Γερμανούς είχε γίνει μέσω ανθρώπου που ανήκε στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού και γνώριζε την εταιρεία, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η εκτίμηση των Γερμανών μάνατζερ ήταν ότι με το κοινό νόμισμα δεν υπήρχε καμία πιθανότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χωρίς ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Το κλειδί θα ήταν το Ταμείο Καταπιστευτικής Διαχείρισης, όπως το γερμανικό Τρόικχαντ, που θα διαχειριζόταν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με τα έσοδα από αυτές να χρησιμοποιούνται για την έκδοση ομολόγου και την προσέλκυση κεφαλαίων από ιδιώτες. Οι Γερμανοί μάνατζερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, διασφάλιζαν επαφές με κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους, έτοιμους να επενδύσουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, ενώ διαβεβαίωναν τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών ότι η πρόταση θα γίνει δεκτή από την πολιτική ηγεσία του Βερολίνου.

Ο κ. Τσίπρας τελικά δεν έθεσε την πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο. Όχι επειδή φοβόταν την απόρριψη της αριστερής πτέρυγας- σημειώνει η εφημερίδα- καθώς οι Γερμανοί μάνατζερ μιλούσαν με «ανοιχτά χαρτιά» και ευκολότερα με υπουργούς όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Νάντια Βαλαβάνη, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Πιθανότερος λόγος είναι, συνεχίζουν τα «Νέα», να έκρινε ο πρωθυπουργός ότι πολιτικά δεν μπορούσε σε εκείνη τη φάση να παρουσιάσει ως δική του μία πρόταση με την οποία θα συμφωνούσαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τι απάντησε το Μαξίμου
«Ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε ως σύμβουλο ή είχε οποιαδήποτε έμμισθη συνεργασία με την γερμανική εταιρεία συμβούλων Goetzpartners», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

«Η εν λόγω εταιρεία πράγματι “χτύπησε” την πόρτα του Μαξίμου ζητώντας συνεργασία έναντι υποσχέσεων για βοήθεια στις διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε είχε κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Εντούτοις τόσο οι προτάσεις της όσο και η “αξιοπιστία” των υποτιθέμενων επαφών της, αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν ανεπαρκείς», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here