Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας επωφελείται από τις διαρροές των WikiLeaks

0
2

 

Στις αποκαλύψεις της διαδικτυακής πλατφόρμας WikiLeaks για τις συνομιλίες εκπροσώπων του ΔΝΤ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Ταμείου με την Ελλάδα αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός Tύπος.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιό της για τις αποκαλύψεις της WikiLeaks σημειώνει: «Ένα πράγμα δεν αποτελεί έκπληξη στις διαρροές: το περιεχόμενο των συνομιλιών των συνεργατών του ΔΝΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Όλες τα υποτιθέμενα καυτά στοιχεία για τα οποία μιλάει ο Τόμσεν με τους συνεργάτες του είναι ήδη γνωστά».

Η Zeit στην ηλεκτρονική της σελίδα θέτει το ερώτημα τι θα σήμαινε μια αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και σχολιάζει: «Θα ήταν μια καταστροφή κυρίως για την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται σε ένα δίλημμα: Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Εκτός αυτού, η συμμετοχή του Ταμείου ήταν η προϋπόθεση για τη συναίνεση των Γερμανών συντηρητικών στη χορήγηση δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα. Εάν αποχωρούσε τώρα το ΔΝΤ, θα ήταν πολύ δύσκολο για την Άνγκελα Μέρκελ να βρει υποστηρικτές για την πολιτική της. Από την άλλη πλευρά η Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισαν πολλές φορές ρητώς μια ελάφρυνση του χρέους και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία“ θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία και στους δυο τις υποσχέσεις τους».

Επιπλέον, η Die Zeit στην έντυπη έκδοσή της αναφέρει ότι «μπορεί να είναι άγνωστο το πώς διέρρευσε. Από τη δημοσιοποιημένη συνομιλία προκύπτει μόνο ότι στην αποστολή της εμπλέκονται δύο ισπανικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις».

Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι: «Επίσης είναι άγνωστο αν πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου ή αν είναι προϊόν υποκλοπής. Από την καταγραφή της συνομιλίας πάντως γίνεται σαφής: Πρώτον, η στρατηγική του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και δεύτερον, η δυσπιστία των μελών του έναντι στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και των Ευρωπαίων δανειστών».

Η Handelsblatt σημειώνει με αφορμή το ίδιο θέμα: «Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις, δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Η χώρα χρειάζεται μια αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτή τη φορά δεν θα την πληρώσουν οι τράπεζες αλλά οι φορολογούμενοι στην Ευρώπη. Η υπόσχεση της Α. Μέρκελ ότι η Γερμανία θα πάρει πίσω κάθε σεντ που έχει δανείσει, ήταν από την αρχή ριψοκίνδυνη. Στο μεταξύ είναι και άχρηστη. Όσο πιο σύντομα το Βερολίνο το παραδεχθεί, τόσο καλύτερα. Αυτή η αναβολή της χρεοκοπίας πρέπει επιτέλους να τερματιστεί».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here