Για εντάσεις και «ανώμαλη» εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιεί η Goldman Sachs

0
11

Χρειάστηκαν έξι μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων που έφεραν την Ελλάδα κοντά στην έξοδο από το ευρώ για να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της στην οποία καταγράφει τα «μαθήματα» από την ελληνική κρίση.

Τονίζει το γεγονός ότι αμέσως μετά την ψήφισή του  η χώρα πηγαίνει σε εκλογές στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δυο πρώτα κόμματα (που αμφότερα δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν με τους δανειστές) βρίσκονται πολύ κοντά.

Όπως όμως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος το εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει απόλυτα δεσμευμένη στο πρόγραμμα μένει να φανεί. Κατά την ανάλυση ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ καταφέρουν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, στην πράξη δεν επιδεικνύουν γνήσια «ιδιοκτησία» του προγράμματος, κάτι που είναι απαραίτητο προϋπόθεση για την επιτυχία του.

Υπάρχουν στην πράξη δυο στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε επανεμφάνιση των εντάσεων:

– Πρώτον περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεμφάνιση της αντίστασης στο πρόγραμμα από το εκλογικό σώμα, ειδικά σε ότι αφορά να προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα.

– Η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να περιμένει ένα καθαρό σήμα από τους δανειστές για το ζήτημα του χρέους. Οι τελευταίοι όμως διστάζουν να δώσουν αυτό το σήμα πολύ νωρίς, φοβούμενοι ότι θα υπονομεύσει την διάθεση της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον μπορεί να υπάρξει διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων για την ουσία των προσπαθειών που θα γίνουν. Τέλος, η διστακτικότητα των δανειστών να προσφέρουν ανακούφιση χρέους μπορεί να ενταθεί αν υπάρξουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους.

Λόγω των παραπάνω η Goldman Sachs δεν περιμένει η εφαρμογή του προγράμματος να είναι ομαλή. Εκτιμά ότι το επίπεδο της έντασης που υπήρξε τον περασμένο Ιούνιο – Ιούλιο δεν είναι πιθανό να προκύψει, δεδομένου ότι οι μνήμες από τον κίνδυνο Grexit είναι ακόμα νωπές. Ετσι, η ποιο ρεαλιστική εκτίμηση είναι, κατά την ανάλυση, μια «ανώμαλη» εφαρμογή του προγράμματος με σποραδικές εντάσεις να προκύπτουν αλλά να μην φτάσουν σε σημείο «έκρηξης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here