Για νέα κυβέρνηση ψηφίζουν 36 εκατ. Ισπανοί – Αδύνατη η αυτοδυναμία

0
6

 

Με στόχο τους αναποφάσιστους ξεκίνησε η μάχη των εκλογών στην Ισπανία, σε μία εκλογική διαδικασία που προσδοκάται να θέσει τέλος στην αβεβαιότητα και την αστάθεια των τελευταίων μηνών. Περίπου 36 εκατ. Ισπανοί αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες και να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους, έπειτα από την αποτυχία όλων των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τιςδιερευνητικές εντολές.

Στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και στο μούδιασμα που επέφερε σε ολόκληρη την Ευρώπη η απόφαση για Brexit, κλιμακώνται η αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, να προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμα ότι ψηφίζοντας Ciudadanos είναι το ίδιο με το να ψηφίσεις το ΡΡ, με τη διαφορά ότι του αποστερείς τη δυνατότητα αυτοδυναμίας και σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης.

Οι 176 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή των 350 αντιπροσώπων φαντάζει μακρινό όνειρο για όλα τα κόμματα καθώς κανένα κόμμα δεν φέρεται να μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία. Πολύ περισσότερο το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι, που μολονότι αναμένεται να έλθει στην πρώτη θέση κι ακόμη κι εάν ξεπεράσει το 30%, δεν φαίνεται να κατορθώνει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, ώστε και σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας να έχει την πολυτέλεια να επιλέξει κυβερνητικούς εταίρους από τα περιφερειακά κόμματα, με μικρό αριθμό εδρών. Οι μόνες προοπτικές που ανοίγονται στον Ραχόι, δεδομένου ότι κι ο εκλογικός νόμος που λαμβάνει υπ’ όψη όχι τα εθνικά ποσοστά, αλλά τις επιδόσεις των κομμάτων σε περιφερειακό επίπεδο, είναι είτε η «μεγάλη συμμαχία» με το Psoe, είτε η συνεργασία με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos, των οποίων όμως ο επικεφαλής Άλμπερτ Ριβέρα έχει βάλει απαγορευτικούς όρους, επιμένοντας σε μεταρρυθμίσεις που η δεξιά παράταξη είναι σχεδόν αδύνατον ν’ αποδεχθεί.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ βλέπει τη δεύτερη θέση αλλά και την καρέκλα του προέδρου του κόμματος, να γλιστρούν ακατάσχετα.

Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν πως την ύστατη στιγμή θα κατορθώσουν να πείσουν το μεγαλύτερο τμήμα από τους αναποφάσιστους και να μην χάσουν τις 90 έδρες που κατοχύρωσαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Ο επικεφαλής των Unidos Podemos,Πάμπλο Ιγκλέσιας θέλει να πείσει αναποφάσιστους, μετανοημένους Σοσιαλιστές, διστακτικούς Αριστερούς, κι αγανακτισμένους από τη διαφθορά και τη λιτότητα πολίτες να ψηφίσουν υπέρ του.

Την τεχνητή πόλωση της εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στο PP και τους Unidos Podemos, προσπάθησε να διατρήσει ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, καταγγέλλοντας το κράτος διαφθοράς που συντηρεί ο Ραχόι και τον λαϊκισμό του Ιγκλέσιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here