Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Κοινωνίας

1
108

Η πρωτοβουλία «για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Κοινωνίας» (www.koindim.eu)  που  υποστηρίζεται, πλέον, από περισσότερους από οκτακόσιους (800) πολίτες  έρχεται να απαντήσει κριτικά σε ένα από τα κρισιμότερα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή την περίοδο. Το δίλημμα είναι αν η λιτότητα και η χρεοκοπία που επέβαλαν στη χώρα ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης από τις διαδοχικές κυβερνήσεις και οι όροι των δύο δανειακών συμβάσεων θα συμπαρασύρουν πολιτικές και κοινωνικές  κατακτήσεις δεκαετιών και θα ακυρώσουν δικαιώματα και ελευθερίες που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας ή αν, τελικά, υπάρχει και άλλη διέξοδος από την κρίση, αυτή της δημιουργίας ενός ισχυρού ρεύματος για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Κοινωνίας.

Θεωρώ ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη και επιβεβλημένη για πολίτες που αρνούνται να παραμείνουν θεατές απέναντι στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων, στη διάλυση του ευρωπαϊκού οράματος και την αποσύνθεση της ευρωπαϊκής ενότητας.

Είναι, πλέον, προφανές ότι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στη χώρα από τον υπέρογκο δανεισμό και την εξωτερική επιτήρηση υπαγορεύει άμεσα και επιτακτικά την απόσυρση του κράτους από βασικές εγγυητικές του λειτουργίες στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Εργασίας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Ασφάλειας. Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα σηματοδοτεί την υποχώρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, αλλά ταυτόχρονα βαθαίνει τις κοινωνικές ανισότητες και εξωθεί μεγάλες ομάδες του πληθυσμού -και ιδιαίτερα την νέα γενιά- στην ανεργία, στη φτώχεια, καθώς και στον αποκλεισμό από βασικά δημόσια αγαθά. Οι σκληρές και αιματηρές  θυσίες που οι εταίροι μας ζητούν συνεχώς από τον ελληνικό λαό, χωρίς ορατό πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής και χωρίς συγκεκριμένη αναπτυξιακή προοπτική  για τα επόμενα χρόνια, καταλήγουν να τροφοδοτούν την άνιση κατανομή πλούτου, ενώ η διαρροή των ελληνικών κεφαλαίων προς το εξωτερικό αυξάνεται διαρκώς. Η λύση της ελαστικοποίησης των μορφών και όρων εργασίας, των μαζικών απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή της βαλκανιοποίησης των μισθών και των συντάξεων δεν είναι βιώσιμη, στο βαθμό που η ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου ενός λαού δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει στην παραγωγή πλούτου για τον ίδιο το λαό, αλλά μόνο σε αύξηση του κέρδους για τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα, οι δραματικές αλλαγές που επιτελούνται σε πολιτικό επίπεδο αναδεικνύουν τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες μίας επιτηρούμενης, πλέον, Δημοκρατίας. Το πολιτικό προσωπικό έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του, ενώ παράλληλα αναζητά απεγνωσμένα  τρόπους που θα εξασφαλίσουν τη διάσωσή του στις προσεχείς εκλογές. «Λύσεις εθνικής σωτηρίας» για κυβερνήσεις «τεχνοκρατών» και άλλων «αρίστων» ή ειδικών προωθούνται εντέχνως υπό το μανδύα της ανάγκης για ψευδώνυμες, τις περισσότερες φορές, μεταρρυθμίσεις και παρά την ορατή δυσαρμονία μεταξύ εκλογικού σώματος και κυβερνητικού σχηματισμού. Οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός Βουλής ανασυντίθενται μακριά από τη λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση. Το Σύνταγμα αποκτά όλο και μεγαλύτερη «ευρυχωρία», ενώ η νομοθεσία εξελίσσεται όπως και η κοινοβουλευτική ζωή, καθ’ υπαγόρευση των επιταγών και των αναγκών των νέων δανειακών συμβάσεων. Οι θεσμοί, τέλος, υποχωρούν και υπονομεύονται συνεχώς σε ένα Κράτος στο πλαίσιο του οποίου η ασφάλεια Δικαίου έχει τεθεί από καιρό σε αμφισβήτηση. Τέλος, η απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος μεγεθύνεται σε ευθεία αντιστοιχία με την επιχείρηση  αποπροσωποίησης της πολιτικής ευθύνης για όσα και όσους μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

Το κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της χώρας μας δεν έχει μόνο εθνική ταυτότητα, αλλά και ευρωπαϊκή. Οι αξίες που διακυβεύονται σήμερα στην Ελλάδα είναι αυτές της κοινωνικής και δημοκρατικής Ευρώπης. Αυτό που οι εταίροι μας ονόμασαν «ελληνική τραγωδία» επηρεάζει ήδη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακυκλώνοντας έτσι, χωρίς τέλος, μία αλληλοτροφοδοτούμενη κρίση μεταξύ Κρατών, οικονομιών και κοινωνιών. Η διέξοδος από την κρίση είναι ένας κοινός δρόμος που αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να χαράξουν και να περπατήσουν μαζί οι λαοί της Ευρώπης. Όχι γιατί η ελληνική «περίπτωση» δεν μπορεί να περιορισθεί σε μία διαρκή επιτήρηση ή ακόμη και σε εξώθηση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αλλά γιατί η ελληνική «περίπτωση» είναι μόνο η ορατή πλευρά ενός παγόβουνου, μίας γενικότερης σοβούσας κρίσης που συνταράσσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως ένωσης κρατών και λαών, εδώ και χρόνια και απειλεί το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης . Γι αυτό το λόγο  η λύση ή θα είναι συλλογική και ευρωπαϊκή ή θα οδηγηθούμε αργά ή γρήγορα στη διάλυση της Ευρώπης με όρους καταστροφής.

Απέναντι στην κρίση του κοινωνικού και του πολιτικού που διέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Κοινωνίας είναι ίσως  ο μόνος δρομος που μπορεί να συνεγείρει και να δικαιώσει τη συμμετοχή των πολιτών, ως μία πρόκληση που έρχεται από το μέλλον.

*O Θοδωρής Π. Παπαθεοδώρου είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΈνας Ευρωπαίος να μας σώσει!
Επόμενο άρθροΣτη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα; Αποδείξτε το!
Ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου είναι Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών στο Πανεπίστημιο του Poitiers (Γαλλία). Το 1994 εξελέγη Maître de Conférences (Επίκουρος Καθηγητής) Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογικών Επιστημών στην Νομική Σχολή της La Rochelle (Γαλλία). Κύρια έργα του: Η έννοια της τιμωρίας. Μία συνέντευξη του Μ. Φουκώ, Αντ. Ν. Σάκκουλας, Αθήνα Κομοτηνή, 1990, La perception des textes pénitentiaires européens par les droits français et grec, Ant. N. Sakkoulas, 1995, Le code pénitentiaire hellénique, Etre et Connaître, 1997, Δημόσια ασφάλεια και αντεγκληματική πολιτική, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, (α´ έκδ. 2002) β´έκδ. 2005, Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, Νομική Βιβλιοθήκη, 2006, Νομικό καθεστώς αλλοδαπών, Νομική Βιβλιοθήκη, β´έκδ. 2010, Επιτηρούμενη Δημοκρατία. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση στην κοινωνία της διακινδύνευσης, Εκδ. Βιβλιόραμα, 2009. Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιστημονικές μελέτες σε ελληνικά και διεθνή νομικά περιοδικά. Το 2003 είχε ορισθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας εξωτερικός αξιολογητής για τις Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες γαλλόφωνων Πανεπιστημίων στην Ανατολική Ευρώπη. Από το 1997, είναι Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας για την Ποινική Δικαιοσύνη. Τέλος, το 2003 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο της Τάξης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  Θερμα συγχαρηρτηρια και ευχαρηστηρια στην Πρωινη Ενημερωση 2012-3-2 για την Γουατεμαλα την κ Κουλουρη και τον κ Δημο!
  Ειναι ακριβως αυτην την συζητηση που χρειαζομαστε να εχουμε καθε μερα να εμβαθυνουμε και να και να επεκτεινουμε!
  Δεν γνωριζω γιατι, αλλα δακρυσα! Παντα επιθυμουσα μια ευρεια και βαθια συζητηση για την δημοκρατια, την κοινωνια, τα πραγματικα αιτια των κρισεων και την καταπολεμηση τους!
  Μια σοσιαλιστικη δημοκρατια με κυριαρχη συμμετοχη των πολιτων, δεν υπαρχει σημερα και πρεπει να εξελιξουμε το τεραστιο αυτο ελληνικο μας εξαγωγικο προιον και να δοξαζομαστε!
  Το προβλημα ειναι παγκοσμιο και εμεις οι κοσμοπολιτες τωρα ῎αναγκαζομαστε῎να διαλεξουμε το ενα απο τα δυο κακα, την καπιταλιστικη δικτατορια και την σοσιαλιστικη κομματικη δικτατορια!
  Το θεμα της αμεσης δημοκρατιας ειναι η μεγαλη επανασταση της εποχης μας και θα ειναι ευχης εργο ενα μεγαλο μερος της Πρωινης Ενημερωσης να ασχολειται με αυτο και να συζητει καθημερινα.
  Ευχαριστω και Καλη Επιτυχια!
  Fred Blomson, Please read more about Digital Direrctdemocratic Nomocracy in the site:
  http://www.digitalsocialdemocracy.wordpress.com, http://www.facebook.com/fred.blomson,

  aleka.papariga@parliament.gr, alexis.tsipras@parliament.gr, fotis.koubelis@parliament.gr, giorgos.karatzaferis@parliament.gr, georgios.papandreou@parliament.gr, anna.diamantopoulou@parliament.gr, christos.papoutsis@parliament.gr, evangelos.benizelos@parliament.gr, andreas.loberdos@parliament.gr, theodoros.pangalos@parliament.gr, keep@ert.gr, eke@ert.gr, info@elispoint, twitter:@Proinienimerosi, pe@ert.gr, sknet@ert.gr, ntheleriti@ert.gr, st@ert.gr, webmaster@ert.gr, threenet@ert.gr, keep@ert.gr, eke@ert.gr, netweek@ert.gr, koindim@gmail.com, louka.katseli@parliament.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here