Γιάννη Σμαραγδή, σ’ ευχαριστούμε!

Χθες βράδυ ένιωσα πολύ τυχερός. Βρέθηκα στην πρώτη προβολή (επί ελληνικού εδάφους) της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή για τον εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη.

Είχα τη χαρά να ακολουθήσω (μέσα από τα μάτια και την ψυχή του μεγάλου σκηνοθέτη) τα χνάρια της μυθικής πορείας ενός πειρατή απ’ τα Ψαρά, που έφτασε να γίνει εκ των εκλεκτών της Τσαρίνας Μεγάλης Αικατερίνης στην Αγία Πετρούπολη, πλούτισε στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, για να επιστρέψει και να πεθάνει στα ελληνικά χώματα, έχοντας χαρίσει όλα του τα πλούτη στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πατρίδα του.

Για τα επιμέρους στοιχεία της ταινίας θα μιλήσουν ειδικότεροι από εμένα.
Εγώ θα μείνω μόνο στη μαγική αύρα του Σμαραγδή, που κατάφερε να μας μεταφέρει στο κλίμα της εποχής, να μας χαρίσει συγκλονιστικές εικόνες και να χτίσει εξαιρετικά δυνατούς χαρακτήρες.

Για τον πρωταγωνιστή Σεμπάστιαν Κωχ, που ενσάρκωσε τον Βαρβάκη, τα λόγια είναι φτωχά. Μοναδική η ερμηνεία του.
Η Κατρίν Ντενέβ, ως Τσαρίνα, δίδαξε μεγαλείο και απλότητα μαζί.
Σπουδαίοι ο Τζων Κλιζ και ο Χουάν Ντιέγκο Μπόττο.
Σημαντικές ήταν οι στιγμές της παρουσίας του Λάκη Λαζόπουλου. Ήταν, ίσως, ο καλύτερος που έχω δει μέχρι σήμερα στον κινηματογράφο.

Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον Γιάννη Σμαραγδή γιατί στέλνει στο διεθνές στερέωμα το μήνυμα της άλλης Ελλάδας. Της δημιουργικής, της εμπνευσμένης, της έντιμης, της ηθικής. Της Ελλάδας που έχει συνείδηση της ιστορίας της και δίνει μάχη για το μέλλον της.

Όσο και αν φτώχυνε, όσο και αν κόντυνε η χώρα, ευτυχώς υπάρχουν ακόμη προσωπικότηκες που τη σηκώνουν ψηλά.

Και κάτι τελευταίο: ο Σμαραγδής στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα και στο εσωτερικό. Ο Βαρβάκης έδωσε τα πάντα για την πατρίδα του!

Οι σημερινοί πλούσιοι της χώρας τι κάνουν, εκτός απ’ το να κοιτάζουν την τσέπη τους;
Πού είναι κρυμμένοι οι σύγχρονοι εθνικοί ευεργέτες;

Follow on twitter: @XrPanag

Σχετικά Άρθρα

4 Σχόλια
 1. Ο/Η ΝΤΙΝΑ λέει:

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΤΕ ΤΑ ΕΔΙΝΑΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ,ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΝΟ ΠΕΡΝΟΥΝ.

 2. Ο/Η Κασσάνδρα λέει:

  » Οι σημερινοί πλούσιοι της χώρας τι κάνουν, εκτός απ’ το να κοιτάζουν την τσέπη τους; Πού είναι κρυμμένοι οι σύγχρονοι εθνικοί ευεργέτες;»
  ποιοί είπες;

 3. Ο/Η Kostis λέει:

  Ρωτήστε το ΠΑΜΕ και τους υπόλοιπους λαγούς του σάπιου σοσιαλιστικού συστήματος μας να σας πουν που έχουν πάει οι εθνικοί ευεργέτες σήμερα…είναι τυχαίο πως πολλά από τα νεοπλουτα βλαστάρια, που ανθίσαν κατά τη μεταπολίτευση, είχαν σχέση με χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ;; Είναι τυχαίο που ο αρχηγος της συμμοριας, οραματιζόταν να μετατρέψει την Ελλάδα σε σοσιαλιστικού παράδεισο τύπου….Αλβανίας του Χότζα;; Αυτοί δεν είναι που έκμεταλλευτηκαν τις αδυναμίες του λαού και τον έκαναν να φθάνει τον πλούτο και την προκοπή του διπλανού του; Και τι θα δώσουν πίσω; Το αίμα που του ήπιαν; Γιατί να γυρίσει κάποιος εκεί που τον μισούν;

 4. Ο/Η ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΓΙΑΝΝΑ λέει:

  Μήπως θα έπρεπε κάποιος να μας υπενθυμίσει ότι και ο παλιοί ευεργέτες μας, πρώτα δημιούργησαν τις ατράνταχτες περιουσίες τους, καμιά φορά και εκμεταλλευόμενοι το κράτος (Συγγρός)……., και λίγο πριν το τέλος τους, ή αμέσως μετά κληροδοτούσαν στη χώρα κάποια από τα έχει τους!
  Αυτό όμως που θα έπρεπε να κάνουμε οδηγό στη ζωή μας, θα ήταν η ρήση του κ. Σμαραγδή, δηλαδή να φροντίσουμε την προσωπική μας βελτίωση πρώτα, και τότε θα πετύχουμε και την βελτίωση της κοινωνίας μας!
  Ευχαριστώ Γ.Σ.


Αφήστε το σχόλιο σας

*