Γιατί οι Αμερικάνοι παρακολουθούσαν τον Καραμανλή

40
3763

Παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε η απαιτούμενη δημοσιότητα, δεν παύει να είναι συγκλονιστική η αποκάλυψη της εφημερίδας «Καθημερινή» ότι η έρευνα του εισαγγελέα Εφετών τοποθετεί την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας στο ρόλο του αυτουργού των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και άλλων κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι η πρώτη φορά μετά την δικτατορία που η Πρεσβεία πιάνεται επ’ αυτοφόρω να παρακολουθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αν αποδειχθούν αληθινές οι πληροφορίες, οι Αμερικανοί στόχευαν όχι μόνο τις πολιτικές δραστηριότητες του κ. Καραμανλή, αλλά και τις πολύ προσωπικές στιγμές του.

Η πράξη αυτή καθ’ αυτή των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, δεν είναι μόνο καταδικαστέα, ήταν και επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Είναι γεγονός πλέον -και όχι ανυπόστατες φήμες, όπως ισχυρίζονταν τότε οι Αμερικανοί- ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την περίοδο 2004-2005, οι συνδιαλέξεις του πρωθυπουργού καταγράφονταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό, γνώριζαν κάθε σκέψη του κ. Καραμανλή, είτε αφορούσε την Ενέργεια, τους Εξοπλισμούς, τις σχέσεις με τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Σκόπια, είτε είχε σχέση με το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν και γενικά το Κυπριακό. Οι Αμερικανοί -και κατ’ επέκταση και κάποιοι σύμμαχοί τους- ήξεραν τί επρόκειτο να πράξει ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του πριν από κάθε συνάντηση που είχαν μαζί τους, με αποτέλεσμα να τους αναγκάζουν να βρίσκονται συνέχεια σε άμυνα.

Τότε που δημιουργήθηκε το θέμα, συναντήθηκα με πηγή που υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία την περίοδο των υποκλοπών. Μου εξήγησε λεπτομερειακά «τι περίπου υπολόγιζε ότι συνέβαινε» και υποστήριξε πως οι υποθέσεις αυτές δεν γνωστοποιούνται ούτε στα υψηλά κλιμάκια της Πρεσβείας. Άρα, υπέθεσα απευθυνόμενος στην πηγή, «πρέπει να είναι ‘δουλειά’ των μυστικών υπηρεσιών«.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Κάποιοι στην Ουάσιγκτον, δίνουν ένα πρωί εντολή στην Πρεσβεία να παρακολουθείται επί 24ωρου βάσεως ο Κώστας Καραμανλής. Για να συμβεί αυτό, οι Αμερικανοί πρέπει να είχαν πληροφορηθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα ήταν ο υπάκουος σύμμαχος που, προφανώς, θα περίμεναν με δεδομένη γι’ αυτούς την πολιτική του τοποθέτηση στο χώρο της συντηρητικής Δεξιάς, η οποία παραδοσιακά ήταν έντονα φιλοαμερικανική.

Σύμφωνα με την πηγή μου, οι αμερικανικές μυστικές πληροφορίες «παρακολουθούν τους επικίνδυνους«, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν άμεσα και ακαριαία εάν κινδυνεύουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Ειλικρινά, όσο και να προσπάθησα δεν βρήκα ένα θέμα τριβής -εκείνη ειδικά την περίοδο- μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, που να «δικαιολογούσε» την αδικαιολόγητη πράξη των Αμερικανών. Ακόμα και για το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, που στο Μπούργκενστοκ δεν ήταν βοηθητικός, δεν ήταν ο καταλύτης για το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων, διότι η στάση του θύμιζε Πόντιο Πιλάτο. Η αλήθεια είναι ότι αργότερα ενόχλησε τους Αμερικανούς. Οι συναντήσεις και οι συμφωνίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσαν οργή, ενώ η ορθή στάση του στο Σκοπιανό, το 2008, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Άκουσα εγώ ο ίδιος Αμερικανό αξιωματούχο να βγάζει όξος και χολή για τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ήττα του οποίου τον Οκτώβριο του 2009, δεν στεναχώρεσε κανένα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η αποκάλυψη της «Καθημερινής» έπρεπε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα. Δυστυχώς, αντιμετωπίστηκε ως μία ασήμαντη είδηση του αστυνομικού δελτίου. Κάτι σαν κλοπή… ποδηλάτου! Ελπίζω ότι η έρευνα δεν θα σταματήσει και ότι ο εισαγγελέας θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια τόλμη. Η αποκάλυψη της παρακολούθησης του κ. Καραμανλή από τους Αμερικανούς, μπορεί να είναι τελικά η ευκαιρία-δικαιολογία που αναζητούσε η Ελλάδα για να τερματίσει οριστικά την εξάρτηση από την Αμερική, η οποία απέδειξε για μία ακόμα φορά πως ούτε φίλη χώρα είναι, ούτε σύμμαχος με υποχρεώσεις προς τη χώρα μας…

@mignatiou

40 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οι υποθέσεις που κάνετε περιττεύουν. Οι Αμερικάνοι παρακολουθούσαν τον κ. Καραμανλή, όπως παρακολουθούσαν και παρακολουθούν και όλους τους υπόλοιπους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και όλους τους πρωθυπουργούς των άλλων χωρών. Αυτή είναι η δουλειά των μυστικών υπηρεσίων. Οι αμερικάνικες που μπορούν, τους παρακολουθούν όλους, και οι ελληνικές παρακολουθούν λιγότερες.

 2. Γιατι να στενοχωρηθούν; Το καλό «παιντί» ο George ήρθε στην εξουσία και από τότε όλη η χώρα έχει γίνει ένα καλό και υπάκουο προτεκτοράτο -για να μην πω αποικία. Από την άλλη πλευρά, θα περίμενα από το Καραμανλή -εφόσον όλα αυτά τα γνώριζε- μια πιο στιβαρή θέση και στάση και όχι την παραίτηση ουσιαστικά από την πρωθυπουργία.

 3. πριν απο μέρες διαβάσαμε για την απόπειρα δολοφονίας του
  τώρα για την παρακολούθηση
  ….. προσπάθησα δεν βρήκα ένα θέμα τριβής -εκείνη ειδικά την περίοδο- μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, που να «δικαιολογούσε» την αδικαιολόγητη πράξη των Αμερικανών.
  τελικά θα επανέλθει ως ήρωας ;
  Απο νεοδημοκράτες ακούω ( διαβάζω ) κραυγουλες για Καραμανλή. Και δεν είναι της Ντόρας τα blogs.

 4. Να υποθέσω με τον ΓΑΠ δεν έχουν κανενα πρόβλημα οι Αμερικανοί. Ότι του λένε το κάνει οπότε δεν υπάρχει λόγος παρακολούθησης.

 5. Κε Ιγνατίου,

  νομίζω πως η έρευνα δεν έδειξε κάτι καινούργιο. Απέδειξε περίτρανα όμως αυτό που όλοι είμασταν σίγουροι πως ισχύει. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί έπρεπε να τον παρακολουθούν οι Αμερικανοί από την στιγμή που ότι έκανε ο κος Καραμανλής ήταν εύκολο να το μαντέψει κανείς.
  Για παράδειγμα στο θέμα του σχεδίου Ανάν η στάση του πρωθυπουργού ήταν δέουσα και σύμφωνη με τα δικά του πιστεύω. Και ορθά έπραξε. Εγώ το περίμενα πως θα τηρήσει αυτή τη στάση. Διαφωνώ λοιπόν μαζί σας με τον χαρακτηρισμό του Ποντίου Πιλάτου που δώσατε. Είπε ξακάθαρα πως στηρίζει τους Κυπρίους και τον κο Παπαδόπουλο σε οποιαδήποτε επιλογή κάνουν. Μήπως θέλατε να απορίψει το σχέδιο ο ίδιος ο κος Καραμανλής? Δεν νομίζω πως μπορούσε να γίνει αυτό.
  Αντίθετα ο τωρινός πρωθυπουργός, τότε, βιάστηκε να «στριμώξει» του Κυπρίους για να πουν το ελεεινό ναι.
  Τα δε πανηγύρια για την εκλογή του το 2009 ήταν εύλογα με οδηγό την τότε συμπεριφορά του κου Παπανδρέου. Έδειχνε η απόλυτη ευκαιρία για να ασελγήσουν όλοι πάνω στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αμερικάνοι, Τούρκοι, Σκοπιάνοι και Αλβανοί. Τώρα όμως είναι διαφορετικός ο κος Παπανδρέου(νομίζω και ελπίζω) και διαφορετικές οι ΗΠΑ σε σχέση με τότε.
  Τώρα που οι αρχές και η κυβέρνηση επιβεβαίωσαν την αλήθεια στις υποκλοπές καλό θα ήταν να βλέπαμε και ποιοί έβαλαν τις φωτιές το 2007, ποιοί έκαναν τον «Δεκέμβριο του 2008» αλλά και ποιοί πολιτικοί και ποιά ΜΜΕ στρέβλωσαν(αν στρεβλώθηκε) την εικόνα της αλήθειας σε αυτά τα γεγονότα.
  Τουτέστιν επρόκειτο μόνο για δείγματα ανικανότητας της ΝΔ ή επρόκειτο και για συγκαλυμένες/μαύρες επιχειρήσεις με εσωτερική βοήθεια για την ανατροπή του ανυπάκουου κου Καραμανλή?
  Τι είπατε? Δεν γίνονται αυτά? Ας το ψάξουμε, λέω εγώ. Διότι πιστεύω πως αυτά γίνονται σε όλες τις μπανανίες. Ακόμα και στην μπανανία της Ευρώπης.
  Όσο για την απεξάρτηση από τις ΗΠΑ που λέτε και μάλιστα τώρα, αρνούμαι να σχολιάσω.
  Νομίζω πως σας ξέφυγε από την συγκίνηση.
  Αυτά δεν τα έλεγε ούτε ο Ανδρέας όταν κατασπαταλούσε το δημόσιο χρήμα, χαντάκωνε την ΕΑΒ και καταδίκαζε σε ποσοτική και ποιοτική(όσον αφορά το υλικό μόνο) υστέρηση την ΠΑ έναντι της ΤΗΚ στην «αγορά του αιώνα». Όταν με τα χρήματα που έφταναν για να αγοράσουμε 120 μαχητικά 3ης γενιάς ενός τύπου εκείνος ανέθετε απευθείας την αγορά 40 F-16 & 40 Mirage 2000!!!!!!!!!
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 6. Πολυ καλο αρθο κ.Ιγνατιου.Πολοι ελληνες εαν βλεπανε τι κριβεται πισω απο αυτα που μας σερβιρουν καθημερινα τα δελτια ειδησεων και διαμορφοναν αναλογη αποψη τα πραγματα στην ελλαδητσα θα ηταν πιο καλα σε πολους τομεις.Δεν μου βγαζει κανεισ απο το μυαλο για παραδειγμα τις φωτιες στην Παρνηθα(γιατι αραγε πηρανε τετοια εκταση),το τι ακολουθησε μετα τον θανατο του μικρου ΑΛΕΞΗ(γιτι να καπιλευτουν μερικοι το θανατο αυτου του παιδιου)?και αλλα πολλα περιστατικα!!!!!!!!! Μηπως επιδιωκανε πολιτικη ασταθια εκεινους τους καιρους?Ολα αυτα σχηματιζουν ενα παζλ γεγονοτων.Να θημησω τουσ πιραυλους S300,την ονομασια των σκοπιων,το Κυπριακο,τα νταραβερια του τοτε προθυπουργου με τον Πουτιν (τον αγωγο μπουργκας)!!!!!!!!!!Μηπωσ δεν εκανε τα χατηρια στους (συμαχους)μας!!!!!!!!!!!!!!!!!ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΞΗΛΩΣΑΝΕ!!!!!!!!Και μην μου πειτε οτι ο λαος ψυφιζει και αυτοι μας κυβερνανε γιατι δεν το πιστυω και ουτε θα το πιστεψω.σημιωστε παρακαλω οτι δεν τον σημπαθησα ποτε!

 7. Κύριε Ιγνατίου, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για το άρθρο σας.

  Και εμένα μου προκαλεί εντύπωση, ότι δεν αντέδρασε κανείς, στο δημοσίευμα της Καθημερινής. Στην ουσία δεν αντέδρασε ούτε η αντιπολίτευση, ούτε η κυβέρνηση και κυρίως δεν αντέδρασαν τα ΜΜΕ.

  Φανταστείτε τι θα είχε γίνει, αν σήμερα αποκαλυπτόταν, ότι παρακολουθούσαν τον σημερινό πρωθυπουργό ή αν παρακολουθούσαν την κα Παπαρήγα ή τον κο Τσίπρα. Λαϊκή επανάσταση.

  Δεν σας έκανε εντύπωση κ. Ιγνατίου, ότι οι μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν τον Καραμανλή, διοχέτευαν στον τότε αντιπολιτευόμενο τύπο, τα πάντα; Ήταν αποτέλεσμα ρεπορτάζ; Ε δεν το νομίζω.

  Να σας συγχαρώ για μία ακόμα φορά, για την σημαντική αρθρογραφία σας.

 8. Εχετε δικιο για την χαλαροτητα της Ελληνικης αντιδρασης.Ισως οι κολοαμερικανοι με την αθλια αυτη
  τακτικη καπου κρατανε και τον πρωην προθυπουργο,που ισως ειναι και η αιτια που ο πρωην εχει σιωπησει.
  Δυστυψως ο Γιωργακης ειναι ο πλεον ακαταλληλος για να γυρισει την πλατη στους Αμερικανους.

 9. Ελεος…Για ολα ως συνηθως φταινε οι αλλοι, κ ειδικα για τους αχρηστους σε επιπεδο πολιτικων στην Ελλαδα φταινε οι Αμερικανοι…Κυριε Ιγνατιου, πραγματικα, η προσχωρηση σας στο στρατοπεδο των συνομωσιολογων υπερεθνικιστων δεξιων φιλολιακοπουλικων, μου προκαλει εκπληξη..Δεν φταινε για ολα οι Αμερικανοι, οι αμερικανοι κανουν το προφανες, προστατευουν τα συμφεροντα τους σε καθε περιπτωση, αυτο δεν κανει κανεναν αχρηστο αθωο…

 10. Αύτό τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος τών πολιτών ηταν φανερό.
  Τό ότι όμως τά αφησε χωρίς να πει΄κατι να κάνει μιά δήλωση για μένα ηταν λάθος .
  Ενας ηγέτης γνωρίζει τους κινδύνους, και για τόν κίνδυνο που διατρέχει ή οικογένεια του και για τόν ίδιο δεν τά παρατάει όμως ό ήγέτης ειναι ηγέτης.

 11. Κύριε Ιγνατίου, χαίρομαι πάρα πολύ που διαβάζω αυτό το άρθρο από έναν τόσο έμπειρο και διακεκριμένο δημοσιογράφο σαν εσάς. Δυστυχώς, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τη δική μας οπτική και να ερμηνεύουμε και τις προθέσεις των άλλων μέσα από τη δική μας οπτική, πολλές φορές κατηγορώντας και προσβάλλοντας αυτούς που έχουν μία διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα από τη δική μας.

  Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ, όταν έγραψα το δικό μου άρθρο, πώς γίνεται να μην έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων με το θέμα της απόπειρας δολοφονίας του Κ. Καραμανλή. Όμως η πολιτική πόλωση που ακόμα, δυστυχώς, επικρατεί στη χώρα μας, έκανε, και απ’ ό,τι βλέπω και από κάποια σχόλια από αναγνώστες του δικού σας άρθρου, κάνει ακόμα κάποιους να ερμηνεύουν την οπτική τη δική σας και τη δική μου ως μία επιτηδευμένα συγκαλυμμένη κομματική προτίμηση και, ως εκ τούτου, προσπάθεια υπεράσπισης του Κ. Καραμανλή και ανάδειξης του ως «ήρωα».

  Θεωρώ ότι η σοβαρότητα αυτών των γεγονότων βρίσκεται πολύ πέρα των κομματικών προτιμήσεων και πολιτικών πεποιθήσεων.

  Το άρθρο σας με έκανε να αισθανθώ κάποια δικαίωση. Σας ευχαριστώ.

 12. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΜΕ; ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ, ΣΟΚΑΡΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΛΑΟ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ. Ο ΦΟΒΟΣ ΠΛΑΝΑΤΑΙ Η ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΑ ΔΟΛΑΡΙΑ; κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΑΜΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ! ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

 13. Κε Ἰγνατίου, ἓνας ἒμπειρος καί διορατικός Δημοσιογράφος ὃπως ἐσεῖς, εἶναι φυσικό νά τηρῆ τίς βασικές ἀρχές τῆς δεοντολογίας καί νά προσπαθῆ νά ἐξισορροπήση τίς ἐντυπώσεις πού εἶναι δυνατόν νά βγοῦν μέσα ἀπό τά ἂρθρα του.
  Λέτε ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ἀπό ὃσα ἒγιναν ἀντιληπτά ἀπό τούς ἀναγνῶστες τοῦ ἂρθρου σας. Ὡς Δημοσιογράφος (μέ ταυτότητα μάλιστα τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας διότι δέν ἒγινα δκκτός ἀπό τήν ΕΣΗΕΑ λόγω τῆς ὀξύτητος τοῦ λόγου μου), σᾶς συγχαίρω γιά τά ὃσα δημοσιοποιεῖτε κατά καιρούς ἀλλά καί τά ὃσα ἀποκαλύπτετε, μέ τόν τρόπο σας, γιά τό θέμα.
  Οὐδεμία σχέση ἒχω μέ Κόμματα καί..«ἀποκόμματα». Τό ΠΑΣΟΚ μέ ἀπεστράτευσε το 1987 μετά ἀπό ἀναφορά μου σχετική μέ τήν ΠΡΟΔΟΣΙΑ τοῦ «ψευδομακεδονικοῦ» καί ἡ ΝΔ οὐδέποτε μέ ἐδικαίωσε. Ἒτσι δέν ..«χρωστῶ» τό παραμικρό σέ οἱονδήποτε.
  Κατόπιν τούτου, δηλώνω εὐθαρσῶς, πώς πιστεύω ὃτι κάποια στιγμή, ὁ κ. Καραμανλῆς θά δικαιωθῆ ΠΛΗΡΩΣ στήν συνείδηση τῶν Ἑλλήνων, γιά τά ὃσα «ὃπλα» ἒδωσε στήν Ἑλλάδα γιά τό μέλλον της. Θά τά δοῦμε σύντομα.
  Ἂς μή ξεχνᾶμε, πώς ἀκόμα καί ἡ παρακολούθησίς του, ἐχαρακτηρίσθη «σκάνδαλο ὑποκλοπῶν» εἰς…βάρος του…!
  Ὃσο γιά κάποιους πού ὑποστηρίζουν τά περί «ριψάσπιδος» καί δειλοῦ, ἐπιτρέψτε μου νά πῶ πώς δέν ἐκινδύνευε μόνον ὁ ἲδιος, ἀλλά ἡ ἲδια ἡ Ἑλλάδα, ἂν δέν πήγαινε σέ ἐκλογές.
  Ὃσο γιά τό «γιατί δέν μιλᾶ», δέν χρειάζεται νά τό πράξηη (ἂν ἒλεγε τό τί συνέβαινε θά τόν ἒλεγαν…παραμυθᾶ κ.λπ), διότι ἡ ἀλήθεια βγαίνει σταδιακῶς ἀπό τίς ἀποκαλύψεις. Καί ἀκόμα δέν εἲδαμε τίποτα….!

 14. Έγιναν πολλα περίεργα εκείνη την περίοδο.Και ο θάνατος του εργαζόμενου στη Vodafone,και η αποτομη διακοπή του πολυδιαφημισμένου αγωγού Burgas-Αλεξανδρούπολη.Για το θέμα της Vodafone είχε βγει η Αστυνομία λέγοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να λύσει το μυστήριο.Το μόνο που θυμάμαι απο εκει και πέρα ειναι τον Βουλγαράκη, σε απευθείας σύνδεση, δίπλα απο εναν πίνακα να σχεδιάζει το τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι υποκλοπές.Και μετά τίποτα άλλο.Στο θέμα του αγωγού θυμάμαι μεγελογδουπες δηλώσεις και εκδηλωσεις συμφιλίωσης των δυο λαών.Τα κέρδη θα ήταν τεράστια για την χώρα μας.Και ξαφνικά,ο αγωγός σταματησε…κανείς δεν ξέρει τον ακριβή λογο.Αν και πρόσφατα βγήκε ένα σχετικό wikileak το οποίο δεν πρόλαβα να διαβάσω

 15. Αγαπητέ κ. Ιγνατίου,
  Θα εμπλουτίσω τη συνωμοσιολογία με ένα ακόμα σενάριο που ανατρέπει τα προηγούμενα: Κι εγώ αν είχα ένα φίλο και τον έβλεπα να τρώει σουβλάκια στο Μοναστηράκι, θα τον παρακολουθούσα καλού-κακού μην του συμβεί τίποτα στο δρόμο! Για να μην πηγαίνει πάντα ο νους μας στο κακό… (Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να τοποθετηθώ στα σοβαρά απέναντι σ’ αυτή την όψιμη -αν όχι και περίεργη- ηρωοποίηση…)

 16. Κύριε Ιγνατίου,

  αναφέρατε πως: «οι Αμερικανοί πρέπει να είχαν πληροφορηθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα ήταν ο υπάκουος σύμμαχος….».
  Eπίσης είπατε:«Σύμφωνα με την πηγή μου, οι αμερικανικές μυστικές πληροφορίες παρακολουθούν τους επικίνδυνους..».
  ‘Αρα αφού δεν παρακολουθούνται όλοι, παρά μόνο οι «επικίνδυνοι» -όπως λέτε- και τα χρόνια μετά το 2000 επί κυβερνήσεων κ. Σημίτη, Καραμανλή και Παπανδρέου μόνο για τον κ. Καραμανλή βγήκε στη δημοσιότητα θέμα υποκλοπών θα μπορούσε κάποιος να βγάλει εξ΄ αντιδιαστολής το συμπέρασμα ότι η Αμερική δεν παρακολουθούσε/εί τους κ. Σιμήτη, Παπανδρέου επειδή τους θεωρούσε/εί «υπάκουους συμμάχους» και «ακίνδυνους».

  Εσείς πιστεύετε κάτι τέτοιο ή το εξ’ αντιδιαστολής συμπέρασμα που μπορεί να ληφθεί από τα λεγόμενά σας δεν σας βρίσκει σύμφωνο;

 17. Κε. Ιγνατίου,

  Οταν λέτε οτι η Αμερική απέδειξε ότι δεν ειναι φίλη χώρα, επιλέγετε να αγνοήσετε άλλες πράξεις της Αμερικής όπως το Σχέδιο Μαρσαλ και το Δόγμα Τρούμαν, γεγονότα ΖΩΤΙΚΗΣ σημασίας για την πατρίδα μας, δίχως τα οποία ενδεχομένως σήμερα να είμασταν άλλη μια «πρωην κομμουνιστική χώρα» με τα οποια προβλήματα επιφέρει αυτο.

  Τώρα θα μου πείτε, το σχέδιο Μαρσαλ δε μας το έδωσαν «για την ψυχή της μανούλας τους» και θα σας απαντήσω ότι καμμια φίλη χώρα δεν κάνει κάτι «για την ψυχή της μανούλας της». Στο ίδιο πνεύμα, η παρακολούθηση των τηλεφώνων του Πρωθυπουργού είναι μεν μια πράξη καταδικαστεα, πλην όμως συνηθης τακτική απ’ οτι αντιλαμβάνομαι, όχι μόνον από τις ΗΠΑ αλλά -σίγουρα- και απο τη Ρωσία, την οποία και προσήγγισε ο τέως Πρωθυπουργός. Το γεγονος οτι δεν αποκαλύφθηκε παρακολούθηση κινητών τ/φ από τη Ρώσικη Πρεσβεία δε σημαίνει ότι δεν παρακολουθήτο (ή οτι η εν λόγω χώρα δεν ακολουθεί τετοιες τακτικές).

  Απο ‘κει και πέρα, οι μυστικές υπηρεσίες κάθε κράτους, απ’ τη στιγμή που γνωρίζουν ότι τέτοιες πρακτικές κατασκοπείας είθεισται να γίνονται (εδώ και μισό αιώνα) μεταξύ κρατών (ΟΧΙ μόνον από πλευράς ΗΠΑ), οφείλουν να προστατεύουν τους εν δυνάμει στόχους τέτοιων πρακτικών. Δε μπορώ -και δε θέλω- να πιστεύω οτι η ΕΥΠ στερείται τέτοια μεσα, αλλά προφανώς (οπως και κάθε τι άλλο στη χώρα μας) δεν έπραξε σωστά το καθήκον της. Οφείλουμε να θεωρούμε ως ΔΕΔΟΜΕΝΟ το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσσία, η Τουρκία κλπ θα θέλουν και θα προσπαθούν να μας «ξεβρακώσουν». Εμεις όμως οφείλουμε να προστατεύουμε τα καθ’ημάς.

  Δεν τολμώ να σκεφθώ τις επιπτώσεις σε περίπτωση που πχ η Τουρκία παρακολουθεί τα τηλέφωνα των «ηγετών» μας (εαν δεν το πράττει ήδη).

  Ευχαριστώ για την προσοχήν σας.

  Γ. Συρίγος

 18. Αυτό μου κάνει εντύπωση από τότε που έπεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι η εκκωφαντική σιωπή του Καραμανλή. Μήπως πρέπει (και οφείλει) για τη χώρα, για το λαό και την παράταξη του να βγει και να μιλήσει;

 19. Άρχισα πάλι να διαβάζω τα άρθρα σας μετά από πολύ καιρό. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τι πράγματα είναι αυτά που γράφετε; Παρακολουθούσαν τον Καραμανλή το 2004, γιατί είπε ΟΧΙ στο Σκοπιανό (όπως έλεγαν ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ) το… 2008; Κι επειδή μίλαγε με τον Πούτιν το 2009; Αν δεν το κξέρατε, μόλις πρόσφατα ξεμπλοκάρισε ο αγωγός Μπουργκάς, ο οοποίος είχε κλείσει με ευθύνη της Βουλγαρίας! Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι γι αυτό πέφτει ο Παπανδρέου;

  Όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, ο Καραμανλής στο διάγγελμά του πρότεινε ΝΑΙ. Αλλά το «ξεχάσατε»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here