Γιλντιρίμ προς ΗΠΑ: Εκδώστε τον Γκιουλέν ώστε να μην αμφισβητηθεί η «φιλία» μας

0
27

 

Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά αυτό θα γίνει «εντός του πλαισίου του νόμου», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

«Θα ζητήσουμε να λογοδοτήσουν για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε», δεσμεύτηκε ο Γιλντιρίμ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα «θα ενεργήσει εντός του πλαισίου του νόμου«.

Αυτήν την στιγμή περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στην Τουρκία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα, διευκρίνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Μεταξύ των 7.543 υπόπτων που έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση βρίσκονται κυρίως 6.038 στρατιωτικοί, 755 δικαστικοί και 100 αστυνομικοί, επισήμανε.

Αναφερόμενος στο θέμα της θανατικής ποινής, ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να ληφθεί βιαστικά μια απόφαση και ότι η επαναφορά της θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος, αλλά σημείωσε ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα του λαού.

Τα πλήθη που μετέχουν στις διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης της Τουρκίας έχουν ζητήσει επανειλημμένως την επιβολή της θανατικής καταδίκης στους πραξικοπηματίες. Η Τουρκία έχει καταργήσει την θανατική ποινή στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να σκεφτούμε ενδελεχώς, να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο απαιτεί μια αλλαγή του Συντάγματος», σημείωσε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «δεν είναι καλό να λαμβάνεται μια απόφαση εσπευσμένα (…) αλλά το αίτημα του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Στις δηλώσεις αυτές που έκανε μετά την σύνοδο του υπουργικού του συμβουλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός ενέτεινε επίσης τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον εξόριστο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Θα απογοητευτούμε αν οι (Αμερικανοί) φίλοι μας πουν να παρουσιάσουμε αποδείξεις την ώρα που μέλη της οργάνωσης δολοφόνων προσπαθούν να καταστρέψουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τις οδηγίες αυτού του προσώπου«, δήλωσε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

«Σε αυτό στο στάδιο θα μπορούσε ακόμη και να αμφισβητηθεί η φιλία μας«, πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here