Γιούνκερ : «Κατόρθωμα» του Τσίπρα που φόρτωσε στον ελληνικό λαό σκληρότερο μνημόνιο

0
5

 

 

Το παρασκήνιο της επτάμηνης διαπραγμάτευσης των ευρωπαϊκών θεσμών με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα περιγράφει το γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ του ARTE, όπου μιλούν οι βασικοί πρωταγωνιστές.

«Αναρωτιόμουν κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια κυβέρνηση κυνική. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα από την μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαική προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ’ αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα», λέει μεταξύ άλλων ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Νόμιζαν ότι θα μας τρομάξει το Grexit, θυμάται ο Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί«.

Η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική υποστηρίζει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: «Ποτέ δεν κατάλαβα την στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ’ όσα ζήσαμε ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα«.

Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών υποστηρίζει επίσης ότι ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη από ένα σημείο και μετά ήταν διακοσμητικός, ενώ ρίχνει ευθύνες στον Νίκο Παππά για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο τέλος Ιουνίου.

«Περάσαμε σχεδόν 24ωρες κλεισμένοι κι εδώ χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί όμως κάθε φορά ο Παππάς του έλεγε ‘Όχι κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε απ’ αυτή την βάση’.

Στην ίδια τηλεοπτική αυτή εκπομπή άλλωστε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει πως 15 από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει πως καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν ένα «προσωρινό Grexit».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here