Γράφουν – σβήνουν στο Γιούρογκρουπ: Ζητούν διορθώσεις για κόκκινα δάνεια, ΕΚΑΣ, ασφαλιστικό

0
5

 

Περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πυρετώδεις διαβουλευσεις στο κρίσιμο γιούρογκρουπ για την Ελλάδα. Ωστόσο αμετακίνητοι στις θέσεις τους φαίνεται ότι παραμένουν ΔΝΤ και Γερμανία.

Η πλευρά των Ευρωπαίων προσφέρει στον Πολ Τόμσεν ένα «πακέτο» για το χρέος, με τα εξής χαρακτηριστικά: Στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι, προτείνουν να εξομαλυνθούν τώρα – πριν την δεύτερη αξιολόγηση – τα δάνεια του EFSF. Στο μεσοπρόθεσμο, προτείνουν τα 25 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. του πακέτου για την Ελλάδα, που είναι αδιάθετα, μπορούν να αγοραστούν τα διμερή δάνεια του 2010 – 2011 ή και κάποια δάνεια του ΔΝΤ. Τέλος, για το μακροπρόθεσμο κομμάτι (μετά το 2018) έχει πέσει στο τραπέζι ένας «αυτοματισμός» στο υπόλοιπο χρέος.

“To ΔΝΤ είναι ένας πολύτιμος εταίρος, ο οποίος κάνει μια πολύ ακριβή καταγραφή του τι συμβαίνει με το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό πιστεύουν τα κράτη μέλη και θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε με το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς αυτό”, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του γιούρογκρουπ. Παράλληλα απέκλεισε τα σενάρια να μη βρεθεί λύση για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά τις διαφωνίες για το χρέος. Ο πρόεδρος του γιούρογκρουπ  σημείωσε με έμφαση ότι “βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να λύσουμε αυτές τις διαφορές και να βρούμε μια λύση”. Ο Γερούν Ντάισελμπλπουμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα θα γίνει ένα βήμα για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης, μετά την ακρόαση των ευρημάτων της τρόικας επί της ελληνικής αξιολόγησης και υπό την προϋπόθεση της τήρησης των προαπαιτούμενων.

Πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή έχουν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση κάποιες διορθώσεις αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων αλλά το ΕΚΑΣ και περαιτέρω παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Δυσαρέσκεια υπάρχει αναφορικά με την καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αλλά και στη μη ύπαρξη διάταξης αναφορικά με τη νομική προστασία των μελών που θα απαρτίζουν το νέο υπέρ-ταμείο.
Παρά ταύτα πληροφορίες αναφέρουν πως το γιούρογκρουπ βρίσκεται κοντά στην έγκριση της δόσης προς τη χώρα μας, η εκταμίευση της οποίας θα γίνεται σε μηνιαία βάση με διάρκεια μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως Γερμανία και ΔΝΤ εμμένουν στις αρχικές τοποθετήσεις τους, με ένα σκληρό bras de fer να βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για κείμενο στο οποίο υπάρχει αναφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σε τρεις φάσεις, με τα σημαντικά μέτρα να μετατίθενται για μετά το 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here