Γκ. Χαρδούβελης: Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το τρίτο μνημόνιο

0
8

 

Μπήκαμε σε ένα τρίτο χειρότερο μνημόνιο, που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε γραπτή του δήλωση.

Όπως εξηγεί, σήμερα με ευθύνη της νέας κυβέρνησης έχουμε μια οικονομία που παραπαίει, αντί να τρέχει με ρυθμό τουλάχιστον 2,5%, όπως όλοι προέβλεπαν το 2014.

«Η  σημερινή κυβέρνηση, χωρίς τις πιέσεις της προεκλογικής περιόδου, επέλεξε να συνεχίσει τον δρόμο του λαϊκισμού, να μην χτίσει πάνω στη δική μας συμφωνία όσο ήταν ακόμη καιρός. Καθυστέρησε αδικαιολόγητα, ταλαντευόμενη μεταξύ εσωτερικών αντινομιών και φλερτάροντας με το Grexit» καταγγέλλει.

«Οι διαφορές της κατ’ αρχήν συμφωνίας του Δεκεμβρίου με τη σημερινή είναι τόσο εξόφθαλμες ώστε δεν χρήζουν ανάλυσης.   Είναι εξόχως ειρωνικό ότι δέχτηκα ανοίκειες επιθέσεις και λοιδορίες για την τότε συμφωνία, για τις οποίες οι αυτουργοί έκτοτε μετάνιωσαν» υπερθεματίζει ο κ. Χαρδούβελης.

Αναφερόμενος στο δικό του κυβερνητικό έργο, τονίζει ότι πριν από 7 μήνες είχαμε ολοκληρώσει μια συμφωνία που αν είχε εφαρμοστεί θα ήμασταν τώρα έξω από τα μνημόνια, με πρόσβαση στις αγορές και με προληπτική γραμμή στήριξης από την Ευρώπη (ECCL) και το ΔΝΤ.

Η τότε συμφωνία, συνεχίζει, περιείχε δημοσιονομικά μέτρα μόνον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και μάλιστα με στόχο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

Προσθέτοντας, υποστηρίζει  ότι η συμφωνία έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.  Δεν αποτελούσε πλέον ένα απλό κείμενο διαπραγμάτευσης.

«Για την Ευρώπη, το θέμα των μέτρων είχε λήξει.  Αυτό που καθυστερούσε τη συμφωνία ήταν η δυσπιστία του ΔΝΤ για την πολιτική αστάθεια, δεδομένου ότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση πίεζε για πρόωρες εκλογές. Ήταν μια επιτυχία στην πιο δύσκολη φάση της τότε κυβέρνησης» καταλήγει ο κ. Χαρδούβελης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here