Γκαλμπρέιθ: Στην Ελλάδα υπάρχει αποικιακή διοίκηση

0
7

 

Στην Αθήνα δεν υπάρχει μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά μια αποικιακή διοίκηση, ανέφερε ο Αμερικανός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. Όπως όμως πρόσθεσε ο λαός την εξέλεξε γιατί η εναλλακτική θα ήταν πολύ χειρότερη, δηλαδή μια επιστροφή των παλιών, εκτεθειμένων και μισητών ολιγαρχών.

Ο κ. Γκακλμπρέιθ κατηγόρησε τους θεσμούς για τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά και για την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στη χώρα.

Μιλώντας στο αυστριακό εβδομαδιαίο πολιτικο-οικονομικό περιοδικό «Profil», ο κ. Γκαλμπρέιθ υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε στις διαπραγματεύσεις ό,τι μπορούσε να κάνει. Ωστόσο οι διαπραγματευτές της άλλης πλευράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν εξ αρχής απρόθυμοι να εξετάσουν τις ελληνικές προτάσεις ή έστω να τις συζητήσουν, δεν μετακινούνταν, περίμεναν μέχρι να εξαντληθούν τελείως τα ελληνικά αποθέματα, αύξαναν ολοένα και περισσότερο το επίπεδο των απειλών, μέχρις ότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνθηκολόγησε στις 12 Ιουλίου και αποδέχθηκε τους όρους για νέα δάνεια.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Γκαλμπρέιθ, από την αρχή των διαπραγματεύσεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αποσαφηνίσει πως υπήρχαν μόνον δύο δυνατότητες, ή το μνημόνιο, η αποδοχή δηλαδή από τους Έλληνες των όρων των ευρωπαϊκών θεσμών, ή το Grexit, η έξοδος από την Ευρωζώνη, με το μόνο ανοικτό να παραμένει το πώς θα αποφάσιζε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος δήλωσε πως δεν βλέπει τίποτε το θετικό στα μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει τώρα η Αθήνα, διότι πρόκειται «για μια πολιτική ξεπουλήματος ελληνικού πλούτου, ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικών επιχειρήσεων, ιδιωτικών ακινήτων, μια πολιτική πτώχευσης». Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν την πλήρη ευθύνη για αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, η οποία «στην ουσία δεν είναι πλέον μια ανεξάρτητη χώρα, αλλά μια αποικία της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here