Γκάλοπ ALCO: 57% Ναι στη συμφωνία κι ας είναι και μνημόνιο

0
4

Την πεποίθηση ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για την υπογραφή ενός νέου μνημονίου το οποίο θα τροφοδοτήσει την ύφεση και θα κατανείμει και πάλι δυσανάλογα τα βάρη στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων, αποτυπώνει μεγάλη δημοσκόπηση της Alco για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, μόλις λίγες ώρες προτού ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων καλούσε την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσει τα αυτιά του στις Σειρήνες της ρήξης, από τις οποίες φαίνεται ότι γοητεύονται περισσότερο οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και λιγότερο οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.

dimosk02

Η κοινή γνώμη, παρότι δεν αίρει την εμπιστοσύνη της προς τα συγκυβερνώντα κόμματα, όπως φαίνεται στην πρόθεση ψήφου, όπου διατηρείται το μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει ηχηρά μηνύματα αποδοκιμασίας στη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

dimosk01

dimosk1

 

Οσο για το ποιοι θα πληρώσουν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν δείχνει να έχει αμφιβολίες: τρεις στους τέσσερις, ή ποσοστό 73%, είναι πεπεισμένοι ότι θα ακολουθηθεί η πεπατημένη και θα επιβαρυνθούν τα συνήθη υποζύγια που είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και μόνον το 12% υιοθετεί τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι αυτή τη φορά τα βάρη θα επωμιστούν οι έχοντες.

Αλώβητο παραμένει το μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου σύμφωνα με την έρευνα της Alco, στην οποία δεν καταγράφονται παρά οριακές μεταβολές στην εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων.
Το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 31,1%, το οποίο είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 31,3% που είχε στις αρχές του μήνα σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Η επίδοση αυτή εξασφαλίζει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 10,6% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει τη χαμηλή πτήση που κάνει μετεκλογικά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,5% (+0,1% από τις αρχές του μήνα.

Στην τρίτη θέση ισοψηφούν με 5,1% η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, καθώς το μεν ακροδεξιό μόρφωμα καταγράφει ελαφρά άνοδο (+0,3%), ενώ το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ανεπαίσθητη μείωση (-0,1%) των ποσοστών τους. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,9% (+0,4%), το ΠΑΣΟΚ με 3,7% (+0,2%) και οι ΑΝ.ΕΛ. με 3,1% (-0,1%). Από τα εκτός Βουλής κόμματα, σε ανοδική φάση κινούνται η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που φτάνει στο 1,9%, όπως και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου με 1,5%, ενώ η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου υποχωρεί στο 1,1%. Αλλο κόμμα δηλώνει ότι επιλέγει το 2,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ πρόθεση για λευκό εκφράζει το 3,3%, για αποχή το 4,2% και ποσοστό 11,9% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει.

Με τη συμπλήρωση πέντε μηνών από τις βουλευτικές κάλπες, η εμπιστοσύνη προς τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερή για το 40% των πολιτών, ποσοστό που δεν απέχει από το άθροισμα της δύναμης που κατέγραψαν στις τελευταίες εκλογές τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η διεύρυνση της επιρροής που έδειχνε να αποκτά η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές φαίνεται να εξανεμίζεται, αφού το 46% των ερωτηθέντων έχει πλέον μειωμένη εμπιστοσύνη στο μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα.

Η κοινή γνώμη φαίνεται να δίνει στην κυβέρνηση το άλλοθι της άγνοιας, καθώς το 53% των ερωτηθέντων αποδίδει τη διαφαινόμενη αθέτηση των υποσχέσεων στην πίστη ότι οι απαρτίζοντες το κυβερνητικό σχήμα δεν γνώριζαν τις δυσκολίες που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν, ενώ στο 34% περιορίζονται όσοι έχουν την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση επεχείρησε να ξεγελάσει τους πολίτες.

Ιδιαιτέρως επιεικείς προς τη σημερινή κυβέρνηση εμφανίζονται οι πολίτες και όταν καλούνται να τη συγκρίνουν με τους προκατόχους της. Ειδικότερα στο ερώτημα «Αν δεν πηγαίναμε σε εκλογές, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία» μόνον το 33% υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί μια καλύτερη συμφωνία, ενώ το συντριπτικά υψηλότερο 61% απαντά αρνητικά.

Μοιρασμένες είναι, εξάλλου, οι εκτιμήσεις των πολιτών για το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επέλθει αν η κυβέρνηση είχε επιδιώξει από την αρχή τη σύναψη συμφωνίας: το 42% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα να είχε συμφωνήσει από την αρχή, αλλά ένα σχεδόν εξίσου ισχυρό 41% αντιλέγει ότι δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα.

Η πλειονότητα, ωστόσο, της κοινής γνώμης φαίνεται ότι παραμένει μετριοπαθής και δεν δείχνει διάθεση να υιοθετήσει τις ακραίες φωνές υπέρ της ρήξης. Το 57% των ερωτηθέντων προκρίνει την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., έναντι του 29% που επιλέγει τη ρήξη. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η ανά κομματική προτίμηση διάρθρωση των οπαδών της ρήξης, καθώς υπερτερούν μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ με 59%, της Χρυσής Αυγής με 58% και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 49%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διχασμός όσων στις τελευταίες εκλογές έδωσαν την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και πλειοψηφούν σχετικώς οι θιασώτες της συμφωνίας με ποσοστό 46%, έναντι του 39% που φτάνουν όσοι θέλουν τη σύγκρουση. Ισχυρότερη τάση υπέρ της συμφωνίας παρατηρείται στα κόμματα της λεγόμενης «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης», με τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να την προτιμούν σε ποσοστό 83%, του ΠΑΣΟΚ με 76% και, τέλος, του Ποταμιού με 74%.

 

Πηγή: protothema

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here