Γκάμπριελ: Οι Ευρωπαίοι έχουν «απηυδήσει» με τη Γερμανία γιατί τα «ξέρει όλα καλύτερα»

0
11

 

«Η Ευρώπη υποφέρει αυτή τη στιγμή περισσότερο από το γεγονός ότι οι άλλες χώρες έχουν απηυδήσει με το ότι η Γερμανία πιστεύει πάντα ότι τα ξέρει όλα καλύτερα» και «δίνει στους άλλους μαθήματα», δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Ο υπουργός απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τη διεκδίκηση ορισμένων Γερμανών συντηρητικών να τεθεί ένας Γερμανός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν λήξει το 2019 η θητεία του νυν προέδρου της, του Ιταλού Μάριο Ντράγκι.

Όταν έρθει αυτή η στιγμή, θα χρειαστεί «κάποιος που να είναι ικανός», τόνισε ο Γκάμπριελ.

Παίρνοντας θέση σε μια συζήτηση που μαίνεται στη Γερμανία σχετικά με την ΕΚΤ και τις συνέπειες της δράσης της, υποστήριξε, στη γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η πολιτική του ευρωπαϊκού νομισματικού θεσμού προσφέρει πυρομαχικά στην άκρα δεξιά, αλλά και ότι το μόνο που κάνει είναι «να απαντά στα προβλήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

«Δεν πρέπει να βλέπουμε στην πολιτική της ΕΚΤ την καρδιά του προβλήματος, όμως δεν πρέπει ούτε και να αποφεύγουμε να κρίνουμε και να επικρίνουμε την πολιτική της ΕΚΤ», δήλωσε.

Οι Γερμανοί, πρωταθλητές στην αποταμίευση, είναι πολύ αρνητικοί στα χαμηλά επιτόκια, ένα από τα εργαλεία της ΕΚΤ για να τονώσει τον πληθωρισμό, το οποίο όμως εμποδίζει την αποταμίευση να καρποφορήσει.

Η ΕΚΤ «έχει φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων της» για να τονώσει τις τιμές και την οικονομία στην ευρωζώνη, διαπίστωσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων.

Όπως είπε, η πολιτική τυπώματος χρήματος και μείωσης των επιτοκίων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να δώσει πνοή στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, έχει φτάσει στα όριά της και οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν προχωρώντας σε επενδύσεις, αντί να αποταμιεύουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here