Γκιουλέν: Θα παραδοθώ μόνο εάν με κρίνει ένοχο διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή

0
8

 

Την πρόθεση του να παραδοθεί στις τουρκικές αρχές μόνο εφόσον κριθεί ένοχος από ένα διεθνές ανεξάρτητο σώμα που θα διερευνήσει την υπόθεση διατύπωσε ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα.

«Αν το ένα δέκατο των κατηγοριών εναντίον μου τεκμηριωθούν, δεσμεύομαι ότι θα επιστρέψω στην Τουρκία και θα εκτίσω τη βαρύτερη ποινή», δηλώνει ο Φετουλάχ Γκιουλέν σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται πως είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στο πραξικόπημα και το έχει καταδικάσει, δηλώνει πως πιστεύει ότι το τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης ελέγχεται πλέον από την εκτελεστική εξουσία της χώρας.
Η Τουρκία ασκεί πίεση στις ΗΠΑ να εκδώσουν τον 75χρονο ιερωμένο και έχει απομακρύνει δεκάδες χιλιάδες υπόπτους ως υποστηρικτές του από τις ένοπλες δυνάμεις, άλλους κρατικούς θεσμούς, τα μέσα ενημέρωσης και τα πανεπιστήμια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε εξάλλου σήμερα πως έχει λάβει «θετικές ενδείξεις» από τις ΗΠΑ σχετικά με το τουρκικό αίτημα για την έκδοση του Γκιουλέν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here